Chyba popsułem polo - olej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

Chyba popsułem polo - olej

Post autor: pisz69 »

Dzisiaj miałem chyba normalny przypadek. Było sobie minus 15. Odpaliłem samochodzik w celu jego nagrzania. Po kilku sekundach zaczęło piszczeć i mrugać kontrolka oleju. Zgasiłem silnik i było ok. Samochodzik sie zagrzał przełączył się na LPG no to w drogę. Po chwili znowu migająca kontrolka zrobiłem ze 100 m i samochodzik zgasł. Chciałem odpalić rozrusznik nie dawał rady. Po kilku minutach spróbowałem ponownie odpalił, ale od razu zgasiłem i zepchałem na pobocze. Czy to już kaplica? Czy do ciepłego rozmrozić i odpalić? Co zrobić? Olej 10W myślałem, że na zimę starczy, ale chyba za gęsty. Mało tego kilka dni temu wymieniany bez wody. Ściągać miskę w celu weryfikacji smoka? Pewnie ktoś tak miał i wie co zrobić. Dzięki.
R
Rafałbb
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafałbb »

a sprawdziłeś poziom oleju jak kontrolka mrugała?? mogło Ci olej wypluć
195/50 R15 - 5.5 ON
Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

No dzięki za bardzo duże zainteresowanie pomocą!! Na pewno jak dojdę co się stało również nie pomogę!!! Szczęśliwego Nowego Roku !!!!
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

koleś spokojnie, pyta kolega czy olej sprawdzałeś... to odpowiedz bo to ważne

jak znam życie to nie sprawdzałeś
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""pisz69""]Na pewno jak dojdę co się stało również nie pomogę!!![/quote]
I vice versa! Chyba nie tą nogą wstałeś dzisiaj co?? Typowe dla nas Polaków - niecierpliwy i złośliwy. Może zastanów się że ktoś kto może byłby w stanie ci pomóc, nie siedzi 24h na forum żeby akurat ci pomóc. A ty się musisz od razu unosić.
Kolega rafalbb zadał ci pytanie - co zrobiłeś po tej całej akcji ale nie raczyłeś odpowiedzieć. Tak na dobrą sprawę to dobrze by było podpiąć auto pod kompa (jeżeli masz taką możliwość). A dlaczego? dlatego że zaraz po sygnale ostrzegawczym sterownik wyłączył silnik broniąc się przed uszkodzeniem.
Daj trochę więcej info i może coś się uda wywniskować. I nie denerwuj się aż tak.
Acha, napisz jaki silnik itd itp. bo tego tez nie zrobiles.
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

1. Chcesz pomocy a nawet tytułu dla tematu nie umiesz dać cokolwiek mówiącego oraz zły dział wybrałeś.
2. Ja obstawiam, że zrobiłeś to co już nie jeden w tym roku - zatarłeś silnik. Zamarzła odma i wywaliło olej górą. A czemu tak uważam? Sprawdź tutaj.
[quote=""czaja""]Może zastanów się że ktoś kto może byłby w stanie ci pomóc, nie siedzi 24h na forum żeby akurat ci pomóc.[/quote]
No akurat nie dzisiaj ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

Problem rozwiązany. Niestety wymaga troszeczkę pracy. TO JEST WADA FABRYCZNA. Ale można ją naprawić. Po nowym roku poprawiam fabrykę. Problem występuje w samochodach które "korzystają" z miski olejowej z polo. Naprawię lecz samochodzik się ciepli w garażu. Jak nie poszły panewki i szklanki wybrnę z sytuacji.
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""pisz69""] Problem występuje w samochodach które "korzystają" z miski olejowej z polo.[/quote]
A dokładniej :crazy:
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

do rzeczy kolego, do rzeczy co fabryka spie******a ? pewnie odme :D

hamuj lekko język :)
czaja
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

pewnie zaciaglo syfu z dna miski i zapchalo smok. Wlasnie nigdy nie wiadomo czy lepiej jak sitko jes nieco wyzej czy nizej i czy maja byc te oczka w nim geste czy nie. ALbo zapcha sitko albo pompe. Dobrze jest raz na kilka lat zwalic miske i ja wyczyscic z calego szlamu. Jak ktos jezdiz na dobrym oleju i wymienia czesto( co 10-12 tys) to tego nie trzeba robic ale jak ktos smiga po 20-30 tys km to polecam. Nigdy nie wiadomo jak ktos jezdzil przed nami.
Awatar użytkownika
benny
Początkujący
Początkujący

Post autor: benny »

Miałem podobny przypadek w 6n2 wuja..nisko położony smok i zamarzająca woda w misce olejowej(czyli brak smarowania silnika)...Woda powstała przez skraplanie się z powodu pokonywania krótkich tras
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”