Panowie stoję przed wielkim dylematem, nie mam pojęcia jaki olej jest zalany w moim gti, silnik pracuje jak zegarek i nie chciałbym tego popsuć, przebieg to około 210 000, samochód jezdził od poczatku i jezdzi nadal na ori czesciach bo mam ksiązke serwisową i wszystkie dokumenty do polowy 2010 roku, ale nigdzie nie moge wyczytać jaki olej był tam zalany.
Chcę zalać go czymś z wyższej polki, pytanie tylko jaka specyfikacja ? pelen czy polsyntetyk ?
no i jaka marka motul, valvoline czy cos innego ?
co najbardziej lubią te 16stki
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 8:25 przez paffcio, łącznie zmieniany 1 raz.
a jakies konkretne linki moze zaprzyjaznionych badz sprawdzonych sklepow gdzie moge to zamowic ? tak myslalem, ze na ten przebieg to juz polsyntetyk, chociaz kolega niedaleko ma takie samo auto z przebiegiem 180 000 (licznikowym) i jezdzi na full syntetyku
w oglądanym przeze mnie 6N2 GTI, była książka serwisowa w której przy przebiegu 185.000 wymieniano olej. w aso lellek (opole) zalano castrola magnatec 10W-40. myślę, że półsyntetyk to najrozsądniejszy wybór.
Paffcio full syntetyk fajnie ale powyżej 180 tyś silnik ma już trochę wyświechtane elementy i przyda mu się trochę minerałów
można lać 10w40 ale ten olej się "gotuje" i zwykle są lichawej jakości
zawsze pytaj sprzedawce z którego roku jest butelkowane/bańkowane czy jak to zwał, na etykiecie zawsze napisane albo nabite
jeżeli powyżej 3 lat to nie bierzesz takiego oleju
PS jak ktoś mi powie że Syntium jest gorsze od Castrola czy Motula to niech uderzy się w głowę bo olej naprawdę klasowy.. teoria teorią ale praktyka mówi że Syntiumy dają 2-3 stopni mniej niż Motul (testy na rajdówkach)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 19:46 przez vwkas18, łącznie zmieniany 1 raz.
Lej taki olej jaki jest fabrycznie lany tzn chodzi mi o specyfikacje to ze masz 210 tys to nie znaczy ze scheblowany jakos silnik. Ja mam 220 tys i jezdze na 0W40 mobilu i ma sie swietnie. No chyba ze juz wcześniej jezdzil na półsyntetyku to niestety no nie ma odwrotu
10W-60 Synthetic Blend http://www.valvoline.pl/karty/oleje%20s ... 8os4pd.pdf
olej jedwabisty do wysilonych jednostek silnikowych
sam na nim jeżdzę i polecam
jeżeli do słabych silników nie polecam bo jest sporo gęstszy
w linku masz specyfikacje jeżeli ci to pomoże
jeżeli ma to być wymiana oleju a auto jeździ na codzień to lepiej 10w40
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 19:55 przez vwkas18, łącznie zmieniany 1 raz.