[6n] Jakie amortyzatory?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

[6n] Jakie amortyzatory?

Post autor: Jacoo »

Witam, odrazu pisze ze szukalem... znalazlem... jeden temat w ktorym bylo napisane ze taki temat juz był no i przeszukalem cały dział i nie znalazłem, a wyszukiwarka od pewnego monentu wyświetla tylko
"Fatal error: Not able to open ./cache/data_global.php in /home/ovh/www/forum/includes/acm/acm_file.php on line 112"
Wiec licze na Waszą pomoc :) :grin: a mianowicie szykuje mi sie wymiana tylnych amortyzatorów, pan fachowiec powiedział ze z przodu w zasadzie tez nie jest za ciekawie i ze dobrze by było wymienic całosc. Wszystko ładnie pięknie ale pytanie brzmi na jakie olejowe czy "gazowe"? ktore lepsze? Co na przód co na tył, jakie firmy polecacie... Schas, KaYaBa, Bilstein ? a moze cos innego ;)

Polo 6N z 96r
1.4 60KM
hatchbag
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Witam. Przodu nie wymieniałem , ale z tyłu polecam blinsteiny gazowe. Koszt na allegro w granicach 100 zł za sztuke.Jeśli odboje Ci się skończyły to tez musisz kupić , ich koszt to 15-20 zł za sztuke. A jeśli chodzi o pytanie które lepsze to z tego co czytałem na forum gazowe sa twardsze od olejowych. Pozdrawiam

edit. Oj kolego coś słabo szukałeś :)
viewtopic.php?f=13&t=2831
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Dzieki za opinie;]
Własnie ten temat znalałem i przyznasz ze jest ubogi :] Dlatego postanowilem założyć konkretniejszy, przynajmniej takie było założenie, czekam na wypowiedzi/opinie innych :)
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote=""TranceMorpher""]Własnie ten temat znalałem i przyznasz ze jest ubogi :][/quote]

konkretne pytanie , konkretna odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Tak dlatego moje pytanie jest obszerniejsze i oczekiwałbym obszerniejszych odpowiedzi :)
t
tajpej

Post autor: tajpej »

tak jak kolega bleah1986 napisał amorki gazowe blistein na przód i na tył przy okazji wymień sobie z przodu łożyska te co są pod poduszkami zobaczy odboje i osłony są dobre oraz czy poduszki są w dobrym stanie. Zrób sobie porządnie zawieszenie za 1 razem i ustaw sobie zbieżność i kąty i będziesz miał spokój na lata.
PS. amorki poduszki itp wymień sobie sam w domu a jedź tylko na geometrię do zakładu i wyjdzie Cię sporo taniej :grin:
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

:-) Dzieki tak własnie chce zrobic raz a porzadnie... niestety za bardzo sie na tym nie znam i pewnie pojade z tym do "fachowca" bo ściągacza tez brak.

2 osoba polecająca Blistein'y :D
a moze ktos miał do czynienia z pozostałymi firmami ? smiało nie wstydzic sie :D
t
tajpej

Post autor: tajpej »

[quote=""TranceMorpher""]bo ściągacza tez brak.[/quote]

mi wystarczyły 2 ściski stolarskie do zrobienia tzn ściśnięcia sprężyn :cool: ale skoro się nie znasz za bardzo i nie masz czymś robić to podjedź do fachowca zainkasuje on ok 40-50zł za robotę 1 MCpersona czyli ok 200zł weźmie za tą robotę wszystkiego plus 90 zł ustawienie kątów zbieżności :oki:
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

200zł za wszystko na gotowo :] ale to jest mysl zaciski jakies mam :)
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Amorki z tyłu wymienia się łatwo, czas potrzebny na wymianę to jakaś godzina. Najwyżej z przodu jedź do mechanika żeby Ci wymienił :)
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Bede kombinował :) hmm dam rade to machnąc na zwykłym lewarku?
Wybór padł na Blistein'y B4 olej-gaz, bedzie troche twardziej ale własnie tak miało być:]
Uwierzcie mi ze chyba przelecialem wszystkie strony i fora o amorkach, najczesciej pojawiają sie 2 firmy
KaYaBa i własnie Bliestein o Schas'ach duzo mniej co nie znaczy ze są gorsze.

Jak mi sie cos odmieni, a to mozliwe bede pisac, jak zamontuje/my to tez opisze wrazenia.

PS. nie wiem czy tak wprost moge podac tu stronke na ktorej najwiecej tych konkretnych informacji zebralem wiec powiem tak forum wiekszego brata Polówki ;)

Dziekuje wszystkim osobą za pomoc :grin: :grin: i oczywiscie czekamy na wypowiedzi innych poniewaz temat predzej czy pozniej każdego z nas dotknie. Wiec dzielmy sie opiniami :cool:

Edit:
jeszcze kwestia allegro czy normalny sklep?
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote=""TranceMorpher""]hmm dam rade to machnąc na zwykłym lewarku?[/quote]
Dasz rade na zwykłym lewarku bez problemu ... :) Ja to robiłem nawet bez zdejmowania koła :). Ja kupiłem na allegro bodajże po 109 zł za sztuke , nie wiem jaka jest cena w sklepach.
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

Ja mam KYB coś tam olejowo gazowe i jestem zadowolony jest twardziej niż bylo :P
Co do wymiany to operacja nie powinna Ci zając wiecej niz 30 min(15 min na jedna strone) -> chodzi o tył

Ja wymieniałem z ojcem amortyzatory.Ja ścisnąłem spręzynę on odkręcił i założyliśmy na nowe amortyzatory + nowe gumy itd.

mnie osobiście cała operacja wyniosła 2x 125 zł + 45 zł(osłonki itd) czyli 300 zł
Czerwone jest szybsze ;-)
Awatar użytkownika
rumcajs_kr
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: rumcajs_kr »

Ja miałem przed wymianą KYB Excel G, dobrze się sprawowały (twarde nie za twarde) ale niestety jeden zaczął przeciekać i wybór padł na komplet MTS Technik Sportowe i jest nawet jeszcze lepiej...co do wymiany, to koszt całkowity u mechanika 150 PLN + jeszcze zbieżność mnie czeka :)
Obrazek

http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... f=40&t=348

"...Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." - C.McRae R.I.P. [*][/b]
M
MJK
Newbie
Newbie

Post autor: MJK »

Witam, też czeka mnie wymiana amortyzatorót tylnych. Czytałem w tygodniku Motor i polecają olejowo-gazowe. Dzwoniłem do serwisu VW chciałem dowiedzieć się jakie były montowane fabrycznie,podano mi tylko symbol.Informacji o firmie nie udało mi się dowiedzieć.Może ktoś ma info z ETKI VW Polo co było założone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”