Jaka w koncu skrzynia do diesla?? spalanie 7-8 litrow ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

f
fifel
Raczkujący
Raczkujący

Jaka w koncu skrzynia do diesla?? spalanie 7-8 litrow ??

Post autor: fifel »

Witam,

z gory przepraszam za byc moze glupie pytanie, bo przewertowalem forum wzdluz i w szerz...

Jaka powinna byc skrzynia biegow w dieslu 1.4? silnik 1W?? chodzi mi o skrzynie 5-tke...

Mam pole z dieslem i skrzynia 5tka, od niedawna... na weekend bylem w trasie ok 140 km a dzisiaj wrocilem. W pierwsza strone zatankowalem za 60 zl okolo 12 litrow i po dojechaniu na miejsce byla prawie rezerwa (nie umiem ocenic spalania bo wyjezdzalem z krakowa na warszawe w korkach prawie godzine), tak czy siak spalila mi duuzo za duzo. Dodam ze jechalem z predkoscia ok 100-110 km/h a silnik dosc porzadnie wyl.

Dzisiaj wracalem i postanowilem nie przekraczac 80 km/h i jechalem jednostajnie z taka predkoscia, zatankowalem 10 litrow i wskazowka po przejechaniu trasy opadla 3-4mm!

Stad moja konkluzja ze musi byc jakas dziwna skrzynia (wiem ze byla wymieniana) bo nawet w miescie mam wrazenie ze co 2 sekundy musze zmieniac bieg i jest to strasznie meczace... biegi sa tak krotkie jak w motorynce :)

Bardzo prosilbym o podanie oznaczenia skrzyni jaka powinna byc w dieslu oraz oznaczenia najdluzszej skrzyni 5-tki jaka moge wsadzic do mojej poli zeby przy ok 100km/h spalala jak najmniej...

Wiem ze bylo juz na forum ale jakos nie potrafie znalezc jak sprawdzic oznaczenie skrzyni jaka mam wlozona obecnie i bardzo prosze o linka do tego tematu jesli ktos umie to odszukac:/

Prosze o wyrozumialosc i z gory dziekuje :) doprowadzam pole do stanu fabrycznego i chce zeby to mialo rece i nogi...
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Siema w co wskaźnika na zegarze to nie kieruj sie tym!! jak chcesz wiedzie ile pali to lej do pełna, 100km i zaś do pełna, wtedy jakoś spalanie wyliczysz, bo te wskaźnki lubia przeklamywać! Co do skrzyni biegów to skrzynia w dieslu od benzyny nie da rady, jezeli chcesz wiedzieć jaką masz skrzynie to jest numer wybity na kołnierzu na samej górze, dobrze wyczyścić przetrzeć i powinno byś widać, ja mam skrzynię od diesla w benzynie i ma oznaczenie CEG. to skrzynia od 1.4d.
f
fifel
Raczkujący
Raczkujący

Wiem ze wskazniki przeklamuja ale jak wskazowka spadla do rezerwy to juz raczej ciezko mowic o przeklamaniu :)
Musze w takim razie sie zorientowac co tam u mnie siedzi i ewentualnie zrobic wymiane skrzyn... ciezko kupic taka skrzynie do diesla? moze ktos sie ze mna zamieni bo moja jest po remoncie :)

Wczoraj probowalem odczytac oznaczenie skrzyni, ale zagladalem wlasnie tam gdzie powinno byc wybite i nie bylo nic widac, musze gmyrnac szmata i przetrzec to moze sie odslonia numery... wczoraj nie moglem bo robilem to w chwili wolnego czasu po trasie wiec silnik goracy...
Obrazek
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

fifel wskazówka kłamie i tyle, pod korek 100km i znów pod korek najdokładniejszy sposób obliczenia, innego chyba nie ma
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Mysi być oznaczenie kolego, trzeba dobrze wyczyścić;)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

U mnie leży skrzynia z 1.4d spalanie na niej na trasie katowice gdańsk 5.5l prędkość powyżej 110 sprawdzone poprzez zalanie do pełna i po 400km znów do pełna. Mogę sprawdzić oznaczenie jak i sprzedać skrzynie
f
fifel
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""bruczyk""]U mnie leży skrzynia z 1.4d spalanie na niej na trasie katowice gdańsk 5.5l prędkość powyżej 110 sprawdzone poprzez zalanie do pełna i po 400km znów do pełna. Mogę sprawdzić oznaczenie jak i sprzedać skrzynie[/quote]

Podaj Kolego oznaczenie tej skrzyneczki... skoro mowisz ze 110 jechales i 5,5 litra palil to normalnie masakra... musze potwierdzic jaka ja mam ale jestem tak zagoniony ze nie mam kiedy praltycznie :) ale dzis zarejestrowalem juz fure na siebie to sie tym zajme :)

Jezeli okaze sie ze faktycznie mam jakas kiepska skrzynie to chetnie odkupie od Ciebie ta od 1.4d jesli jest w dobrym stanie, nic nie huczy i nie zgrzyta bo zalezy mi na dobrej skrzyni... daj prosze znac jakie to oznaczenie, w jakim jest stanie i jaka cena za nia?

Co do sprawdzania spalania z laniem pod korek to ciezka sprawa bo musze najpierw bak wymienic :P powyzej kilkunastu litrow juz kapie roba z baku wiec troche slabe warunki na sprawdzanie spalania :P

A poki co mam chwile to ide probowac odczytac oznaczenie skrzyni poki silnik zimny :)

Wlasnie wrocilem i jestem szczerze mowiac w szoku bo skrzynia ma oznaczenie CEG! a dokladnie 48CEG27053...
No i teraz nie wiem co jest grane... wiem ze skrzynia w polo sie rozpadla, byla kupiona druga w niemczech ale okazala sie tez kiepska wiec byla ona remontowana... mozliwe jest zeby w skrzynie CEG byly wsadzone przy remoncie bebechy od innej skrzyni? moze mechanik nie wiedzial i kupil cos nie do tej skrzyni co trzeba i wyszla krotsza niz miala byc...
Generalnie wiem ze jadac 100km/h mam wrazenie ze silnik juz ma dosc bo wyje strasznie, spalanie tez ogromne... wiem ze do regulacji moze byc pompa wtryskowa no ale bez przesady?!
Czy jedyna mozliwa opcja jest wsadzenie innej skrzyni i proba? nigdy nie demontowalem skrzyni i nie wiem czy dam rade ;/ moze da sie jakos sprawdzic o co dokladnie z moja skrzynia chodzi?
Obrazek
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

No nie dziwię się że Ci dużo pali, jak ropa cieknie silnik stary pewnie rozregulowany. A zasadniczo kto mądry jeździ takim mułem prędkościami rzędu 100-110km/h i liczy na ekonomie...? Moja rada ogarnij najpierw osprzęt, no i może poczytaj trochę lektury o ekodrivingu tym silnikiem :P
Obrazek
f
fifel
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""adam""]No nie dziwię się że Ci dużo pali, jak ropa cieknie silnik stary pewnie rozregulowany. A zasadniczo kto mądry jeździ takim mułem prędkościami rzędu 100-110km/h i liczy na ekonomie...? Moja rada ogarnij najpierw osprzęt, no i może poczytaj trochę lektury o ekodrivingu tym silnikiem :P[/quote]

O ekodrivingu co nieco wiem, przejechalem w swoim zyciu kilkaset tysiecy km czesto z niezlymi osiagami jesli o spalanie chodzi i jezdzilem na prawde roznymi pojazdami :)

Nie zrozum mnie zle ale temat nie dotyczy zagadnienia ekodrivingu tylko typu skrzyni jaki powinien siedzec w polo, poza tym nie uwazam zeby predkosci rzedu 100 km/h byly jakies zawrotne jak na takiego diesla i ludzie to potwierdzaja.
Oczywiscie moglbym sie kisic 70 km/h i spalac 3,5 litra ale to troche uciazliwe... z reszta nie sadze zebys Ty zawsze jezdzil "eko" :grin:

Chodzi raczej o wysrodkowanie ;)
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Co do skrzyni to w 1.4d napewno były CEG, może według tego co piszesz jakiś tam pan mechanik poskładał z 2 skrzyń jedną i dla tego tak masz, musiał byś prównać z innym polo 1.4d jak masz znajomego w okolicy zawsze jakiś punkt odniesienia jest, ewentualnie zmiana skrzyni, tylko trzeba mieć pewność bo to nie jest 10min roboty;)
f
fifel
Raczkujący
Raczkujący

No ja wlasnie wiem ze najlepiej by bylo porownac z innym autkiem ale na forum jestem nowy, pole mam od niedawna i jeszcze nie znam nikogo z taka pola :P
Co prawda w mojej okolicy stoja 2 identycznie pole jak moja (Krakow, okolice radia krakow) ale nie wiem z jakim silnikiem i nie znam wlascicieli :)

Byc moze czyta to ktos z Krakowa i chcialby pomoc? :crazy:

A teraz pytanie czysto techniczne - duzo roboty jest z wymiana skrzyni w poli? bo w golfie niestety trza bylo popuszczac lapy silnika bo skrzynia nie miescila sie w bok i trzeba ja bylo wyciagac troche w dol ;/
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

trochę roboty jest, ale da sie nawet bez kanału ja juz kilka razy wyciągałem skrzynię :P i jak sie zdecydujesz to powiem co i jak;)
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Dzisiaj mając dostęp do elsy, z ciekawości sprawdziłem i wyszło że w silnikach 1W do '93 były wkładane skrzynie o oznaczeniu 8P a później CEG.
Screen z programu
Obrazek
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

No to Ci powiem że dużo Ci pali....ale tak nie sprawdzisz spalania- musisz do pełna i wtedy dopiero policzysz.
A co do skrzyni to sprawdz czy autko poleci ze 130-140 na czwartym biegu- moja dawała rady, a silnik był w kiepskim stanie- na piatym biegu nie sprawdzałem ile wypcha :crazy:
Jak nie da rady, to pewnie ktos dobrze zamieszał trybami, że wszystko działa.
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
f
fifel
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""rdylus""]No to Ci powiem że dużo Ci pali....ale tak nie sprawdzisz spalania- musisz do pełna i wtedy dopiero policzysz.
A co do skrzyni to sprawdz czy autko poleci ze 130-140 na czwartym biegu- moja dawała rady, a silnik był w kiepskim stanie- na piatym biegu nie sprawdzałem ile wypcha :crazy:
Jak nie da rady, to pewnie ktos dobrze zamieszał trybami, że wszystko działa.[/quote]

No to nie musze sprawdzac czy sie rozpedzi na 4 biegu bo ja jechalem na 5 biegu 130 i az czulem bol tego silnika :D wyl jak odrzutowiec wiec cos musi byc chyba nie tak ;/ cos czuje ze dopoki nie zmienie skrzyni to nie dowiem sie prawdy... szkoda ze narazie cienko z kasa i nie mam jak tego sprawdzic ;/
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”