z gory przepraszam za byc moze glupie pytanie, bo przewertowalem forum wzdluz i w szerz...
Jaka powinna byc skrzynia biegow w dieslu 1.4? silnik 1W?? chodzi mi o skrzynie 5-tke...
Mam pole z dieslem i skrzynia 5tka, od niedawna... na weekend bylem w trasie ok 140 km a dzisiaj wrocilem. W pierwsza strone zatankowalem za 60 zl okolo 12 litrow i po dojechaniu na miejsce byla prawie rezerwa (nie umiem ocenic spalania bo wyjezdzalem z krakowa na warszawe w korkach prawie godzine), tak czy siak spalila mi duuzo za duzo. Dodam ze jechalem z predkoscia ok 100-110 km/h a silnik dosc porzadnie wyl.
Dzisiaj wracalem i postanowilem nie przekraczac 80 km/h i jechalem jednostajnie z taka predkoscia, zatankowalem 10 litrow i wskazowka po przejechaniu trasy opadla 3-4mm!
Stad moja konkluzja ze musi byc jakas dziwna skrzynia (wiem ze byla wymieniana) bo nawet w miescie mam wrazenie ze co 2 sekundy musze zmieniac bieg i jest to strasznie meczace... biegi sa tak krotkie jak w motorynce

Bardzo prosilbym o podanie oznaczenia skrzyni jaka powinna byc w dieslu oraz oznaczenia najdluzszej skrzyni 5-tki jaka moge wsadzic do mojej poli zeby przy ok 100km/h spalala jak najmniej...
Wiem ze bylo juz na forum ale jakos nie potrafie znalezc jak sprawdzic oznaczenie skrzyni jaka mam wlozona obecnie i bardzo prosze o linka do tego tematu jesli ktos umie to odszukac:/
Prosze o wyrozumialosc i z gory dziekuje