Wracałem dzisiaj po pracy i zaczęła mi mrugać kontrolka cieczy, zatrzymałem się i sprawdziłem pod maską czy coś się dzieje. Płyn ok, nigdzie nie ma wycieków. Wsiadłem, odpaliłem i nie paliła się, po około 200 metrach znów zaczęła mrugać, nie zatrzymałem się tylko obserwowałem temperaturę silnika, też wszystko było ok tak dojechałem do domu. Moje pytanie brzmi, co się zepsuło i czy mogę z tym podróżować na krótkich dystansach przez kilka dni?
Dzięki za odpowiedzi. Nie jest to deska i nie są to połączenia, ale za to nad korkiem od płynu hamulcowego jest mokro... Chyba wybija mi płyn w miejscu wejścia czujnika w korek, chwilowo jest za wysoki stan i dlatego zaczyna mrugać? Skąd mogę mieć za dużo płynu jak od trzech lat wszystko grało i śpiewało, układ jest szczelny bo nie ubywa płynu tylko przyrasta... :roll:
Zawsze płynu będzie przyrastać jak się rozgrzej bo zmienia swoją objętość, jak ostygnie to stan się ciut zmniejszy,
Jak na zimno zalejesz max płynu to po rozgrzaniu się jeszcze trochę przybędzie,
Sciągnij trochę płynu nieco po niżej minimum na zbiorniczku i zobacz co bedzie sie działo jak trochę pojeździsz.
A za mocne ciśnienie w zbiorniczku sie nie robi?? wężę nie są twarde??
Witam. Chciałem się dopytać, czy układ elektryczny/diagnostyczny silnika AAU, ma możliwość sprawdzania ciśnienia cieczy chłodzącej podczas pracy silnika? Tzn. czy jest w stanie ubywania znikomej ilości cieczy powodować mruganie kontrolki.
[quote=""tomaloski""]Witam. Chciałem się dopytać, czy układ elektryczny/diagnostyczny silnika AAU, ma możliwość sprawdzania ciśnienia cieczy chłodzącej podczas pracy silnika? Tzn. czy jest w stanie ubywania znikomej ilości cieczy powodować mruganie kontrolki.[/quote]
Ja też to mam. Kontrolka cieczy miga. Koleś wymienił mi czujnik temperatury - bez zmian.
W końcu wypatrzyłem, że... pękł kabel idący do jednego z dwóch czujników temperatury silnika, ułamał się przy samym czujniku. Ale nie miałem czasu tego zrobić, bo można jeździć bez tego - przecież jest jeszcze termometr wskazówkowy (właśnie drugi z tych czujników mierzy temp). Żeby sprawdzić który nie działa po prostu odłączałem je kolejno. Bodajże nie działa ten niebieski.
TooMeeK
ten niebieski to akurat jest ważniejszy od tego czarnego :blind:
niebieskim komputer mierzy temperaturę, a czarny, czyli [quote=""TooMeeK""]termometr wskazówkowy[/quote] to ten którym ty masz podgląd
Cześć
Napisze tutaj jaki mam problem bo nie chce zakładać nowego tematu
po wlączeniu silnika i nawet po dlugiej trasie potencjometr temperatury wogóle nie działa
strzałka nie chce wogóle się ruszyć
przed włączeniem silnika czerwona lampka mruga nad potencjometrem i za chwile gaśnie