[quote=""sPoOn""]Powiem Ci, że mi się raz zdarzyło coś podobnego po tym jak mi wymienili filtr paliwa w ASO. Wjechałem na obwodnicę, ogień i nagle choinka na desce. Dodatkowo wyraźny spadek mocy, szarpanie itd. Jakoś powoli dojechałem z powrotem do serwisu. Jak się dowiedziałem, czasami tak się może zdarzyć, w moim przypadku mógł się przy wymianie np. dostać jakiś paproch czy coś i jak to tłumaczyli, nie potrafię powtórzyć dokładnie, coś tam się rozsynchronizowało w silniku na chwilę i wszedł w tryb awaryjny. Mówili, że w takim przypadku trzeba się zatrzymać, wyłączyć silnik i po ponownym zapłonie wszystko powinno wrócić do normy. Faktycznie po tym jak do nich wróciłem a majster wziął Polówkę na jazdę testową powiedział, że nie było już śladu po kontrolkach ani szarpaniu i wytłumaczył to co napisałem powyżej. Mówił, że powodów może być wiele, choćby złej jakości paliwo etc.
Myślę, że nie ma powodów do zmartwień, no chyba, że te objawy szarpania po zniknięciu kontrolek nie ustały, bo jakoś nie do końca mogłem wywnioskować z wpisu czy to dalej jest czy minęło?[/quote]
Hmm... to samo mi przed chwilą znajomy powiedział, że mogło dojść do zwarcia lub złe paliwo... choć to drugie mało prawdopodobne, bo Polówka tankowana tylko na Shell'u, na 1 stacji, sprawdzonej od lat (nigdy nie było problemów) i przynajmniej 50% tankowań to VPower. Co do szarpania... to nie ustąpiły. Powiedziałbym nawet, że są bardziej zauważalne niż przed wystąpieniem awarii - choć mogę być przewrażliwiony.
Niezależnie od tego jak będzie jutro podjadę do ASO i niech się trochę pomęczą
[quote=""zaako""] Jesli powyzsze kontrolki sie nie zapalily po ponownym uruchomieniu silnika to bledy nie sa decydujace,aczkolwiek napewno sie zapisaly w pamieci sterownika,moim skromnym zdaniem mozesz sie udac do ASO na kolach

Szarpanie moze miec zwiazek z przeplywomierzem,przerabialem te kontrolki w A3. [/quote]
Tak, pojadę jutro na kołach, bo w robocie być niestety trzeba - całe szczęście ASO jest 1km od miejsca pracy - w Katowicach

. Jeśli chodzi o przepływomierz... to hmm... nie jestem mechanikiem, ale wydaje mi się, że może być wiele racji w tym co piszesz. Kumpel podpowiadał, że problem jest prawdopodobnie z "bogactwem" mieszanki - za dużo lub za mało paliwa, stąd chwilowe spadki mocy... ale ponieważ zupełnie się na tym nie znam, to nie będę im nic podpowiadał. A jutro zapisze się na kurs mechanika samochodowego... :crazy: ... chyba...
Dzięki za feedback - jutro napiszę co i jak
T.