Witam
czy orientuje się ktoś, jaką temperaturę powinien utrzymywać silnik diesla w polo o pojemności 1,4. W moich dwuch polówkach ta temperatura jest ciagle na poziomie 70 stopni. Słyszałem, że diesla najlepiej pracują utrzymując 90 stopni. Jaka jest prawda ? Jesli jest to 90 stopni to czy znaczy to, że termostat jest u mnie uszkodzony ?
pozdrawiam
jak pochodzi na jałowym z 15 minut, to temperatura wzrasta do 100 i włancza się wentylator, który obniża temperaturę do 75 i tak w kółko ....
Przewody gumowe sa gorące ale nie mają na bank 90 stopni ....
czujnik pany teraz robią takie zamienniki czujników że szkoda gadać;/ też przerabiałem ten temat, czujników garść i zawsze co innego teraz mam orginał ze szrotu i pokazuje dobrze, a przeleciało ich sporo:D
Zobacz czy jest ciepły wąż do chłodnicy i z. Wąż z chłodnicy musi być letni, sama chłodnica też. Jeżeli nie to termostat do wymiany (to że nowy nie znaczy, że dobry, są zamienniki różnej jakości).
Witam.Również stwierdzam w moim Polo 1,4D,że temperatura wychodzi zawsze nieco powyzej 70 gradusów..Jednak ostatnio jak jechałem w korku w upalny dzień przez miasto ,to wskaznik temperatury zaczął przekraczać 90 stopni.Jednak stwiedzam,że taka temperaturato u mnie rzadkość.Może te diesle tak mają mieć?Chociaz zmienialem raz zegary to i tak wskazania temperatury sie nie zmieniły.Muszę jeszcze przyuważyć ciepłote tych węży z płynem chłodniczym..
właśnie kiedy stoją w korkach w dośc ciepłe dni i silnik sie nagrzewa i załużmy sięgnie temperatury 90 stopni, do praca silnika staje się przyjemna. W sensie cicha, płynna, jak gdyby wchodził w jakis inny tryb pracy - ale miłej dla ucha. Dlatego się właśnie zastanawiam czy one jednak nie powinny pracowac w 90 stopniach ...
u mnie chłodnica gorąca .... !
ja mam taki sam problem z temperaturą ostatnio zrobiło się dość ciepło i czasem dochodzi do połowy skali. ale raz stałem w korku i temperatura skoczyła mi na 110 i zonk... wentylator się nie uruchomił. wie ktoś który kabel jest od wentylatora to go zewrę i sprawdzę czy dziala
Jeszcze raz wskocze w temat.Chodzi mi po głowie myśl,żeby od wentylatora wyprowadzic jakaś swietlną kontrolkę informującą o jego chwilowym działaniu.Nie zawsze w hałasie ulicznym da sie zauważyć szum wlaczonego wentylatora- ot tak dla sprawdzenia częstotliwości i momentu jego włączania,co pozwoli skojarzyc to ze wskazaniami termometru.Czy ktos to spotkał w pojazdach?
Romuss, banał takie coś zrobić...równolegle z wentylatorem podłączasz kabel i przeciągasz go kabiny. Do tego kabla lutujesz rezystorek 1kOhm i diode LED lub od razu diodę LED na 12V.
mógł by ktoś napisać który kabel jest od uruchamiania wentylatora??? zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo nie wiem jak to sprawdzić to moje pierwsze auto i jak narazie sie wszystkiego uczę więc prosze o wyrozumiałość