[9n] ramie przedniej wycieraczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
raf7
Początkujący
Początkujący

[9n] ramie przedniej wycieraczki

Post autor: raf7 »

jak w temacie lata mi lewe ramie przedniego wycieraka, tak że wycieraczka samym środkiem nie dociska do szyby, jak chwyci się za ramię ręką, to luz jest wyczuwalny w graniach ok. 1cm w górę i w dół, na moje oko, ramie powinno być sztywno przymocowane, a nie tak latać. Da się coś z tym zrobić, dokręcić? czy czeka mnie wymiana całego ramienia? Jak się dostać do ramienia i silnika wycieraczek przednich?
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Dokręciłem śrubę mocującą ramie maksymalnie ile się dało, wygląda to teraz tak:

Fota jak to wygląda:
Obrazek

Luz trochę się zmniejszył, ale jak widać wycieraczka nie leży cała na szybie w porównaniu do prawej, czy tak ma być?
Dodam, że jak ramie znajdzie się na górze, to wycieraczka na całości dociska do szyby, przy używaniu zbiera, ale dopiero jak wraca ( gdzieś do połowy zakresu).
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Jeżeli nie uszkodziłeś mechanicznie w żaden sposób ramienia wycieraczki to obstawiał bym że po prostu sprężyna dociskająca ramię do szyby się rozciągnęła i nie zbiera ci wody w całym zakresie pracy. Koszt nowego ramienia w serwisie to około 110-120 złotych. Za używkę na allegro trzeba od koło 50 złotych w górę zapłacić. Jeżeli chodzi o wymianę to nie trzeba się do silniczka dostawać. Wystarczy odkręcić śrubę którą dociągnąłeś i zamienić stare na nowe ramię.
r
raf7
Początkujący
Początkujący

[quote=""brati85""]Jeżeli nie uszkodziłeś mechanicznie w żaden sposób ramienia wycieraczki to obstawiał bym że po prostu sprężyna dociskająca ramię do szyby się rozciągnęła i nie zbiera ci wody w całym zakresie pracy. Koszt nowego ramienia w serwisie to około 110-120 złotych. Za używkę na allegro trzeba od koło 50 złotych w górę zapłacić. Jeżeli chodzi o wymianę to nie trzeba się do silniczka dostawać. Wystarczy odkręcić śrubę którą dociągnąłeś i zamienić stare na nowe ramię.[/quote]

mechanizmu osobiście nie uszkodziłem, nabyłem właśnie z takim mankamentem, być może poprzedni właściciel coś kombinował. Jeżeli chodzi o tą sprężynę, dzięki której ramie łamie się w połowie, to siedzi ona mocno, powiedział bym, że bardzo (jakby wycieraczki nigdy nie były podnoszone), problemem luzu było mocowanie na ośce, tam są takie wyżłobienia (ząbki) i sprawdzałem ten otwór w ramieniu, jest wyrobiony (ramie nie wchodzi idealnie w ząbki na trzpieniu trzymającym, omyka się, problem udało mi się rozwiązać dokręcając śrubę mocniej, dzięki czemu wycieraczka nie lata góra/dół - nie ma luzu) Problemem pozostało jej nie dociśniecie do szyby, czyli wystarczy, że wymienię ramię na nowe i powinno być ok ?

tak to wygląda z lewej strony:
Obrazek
K
Kwasny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kwasny »

Spróbuj delikatnie przegiąć ramię wycieraczki w stronę szyby na tym odcinku gdzie jest tzw. z cienkiego płaskownika a pióro wycieraczki, tylko rób to z wyczuciem, ja kiedy robiłem w takich przypadkach w swoich i znajomych autach. Mi to pomogło, bo ewidentnie odstaje to jakby ktoś ingerował w nią.
r
raf7
Początkujący
Początkujący

[quote=""Kwasny""]Spróbuj delikatnie przegiąć ramię wycieraczki w stronę szyby na tym odcinku gdzie jest tzw. z cienkiego płaskownika a pióro wycieraczki, tylko rób to z wyczuciem, ja kiedy robiłem w takich przypadkach w swoich i znajomych autach. Mi to pomogło, bo ewidentnie odstaje to jakby ktoś ingerował w nią.[/quote]

odginanie pomogło ale nie do końca, dopiero wymiana ramienia na oryginał dała rezultat właściwy, miałeś racje sprężyna w ramieniu się wyrobiła. Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
polo-maniak
Newbie
Newbie

Post autor: polo-maniak »

Witam, odkopuję ten temat, bo mam nawiązujący do niego problem. Tak w skrócie: otwieram maskę, podnoszę wycieraczkę, zamykam maskę i trach, ramię wycieraczki złamane w pół. Nie pytajcie dlaczego to zrobiłem :banghead:

I teraz pytanie jak mam wymontować pozostałą część ramienia? Ściągnąłem tę zaślepkę, odkręciłem śrubę mocującą ramię (klucz trzynastka), ale ramię nie chciało zejść. Nie chciałem ciągnąć z całej siły, żeby czegoś nie uszkodzić. Gdzieś ktoś na forum coś mówił o jakimś domowej roboty ściągaczu do tego czy coś, nie wiem. Sprawa jest pilna, bo o tej porze roku bez wycieraczki kierowcy ani rusz :)

I pytanie drugie, gdzie dostanę w internecie takie ramię? (bez piór, bo te wymieniałem miesiąc temu). Mam wycieraczki z tych płaskich, na bolec. Chciałbym jak najszybciej zamówić to w internecie, albo ewentualnie zamówię gdzieś na mieście w auto-częściach. W necie chyba będzie taniej?

EDIT

ramię kupię jednak na allegro, znalazłem dwie aukcje: jedną za 70 zł sztuka i druga za 80 zł komplet(prawe i lewe). Ale dalej nie mogę zdjąć tego ramienia :evil: szarpałem w jedną, drugą stronę, próbowałem sposobem, delikatnie i nic. Zrobiłem zdjęcia jak to wygląda
http://imageshack.us/photo/my-images/44 ... 988fu.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 987vt.jpg/

Ktoś z was to już ściągał? Może to ramię jeszcze gdzieś indziej się trzyma oprócz tej śruby? Any ideas?
K
Kwasny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kwasny »

Witam. Możesz użyć ściągacza dwu ramiennego takiego małego, ja ściągałem siłowo, najpierw popsikałem środkiem penetrującym np wd 40 ,a potem podniosłem wycieraczkę do góry i siłowałem się z nią na boki raz w lewo raz w prawo jednocześnie ciągnąc do góry, zajęło mi to z dobre 10 minut, możesz też spróbować podłożyć drewienko i czymś płaskim np. płaskownikiem szerokim śrubokrętem delikatnie z wyczuciem podważyć, ja później poskładałem wszystko na smarze miedzianym, musisz jeszcze pamiętać aby dobrze ustawić ramię.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ściągacz Yato do ramion wycieraczek kosztuje w sklepie 35 zł. Najlepiej mieć specjalny ściągacz bo innym możesz nie podejść i pojedziesz po następny. Ewentualnie metody siłowe, opukiwanie ale ostrożnie co by mechanizmy nie zniszczyć albo szyby zahaczyć. Dlatego polecam ściągacz.
K
Krzysieg
Newbie
Newbie

Post autor: Krzysieg »

Witam!
Odświeżam temat aby nie zakładać nowego. Niedawno kupiłem Polówkę i problem mam podobny co opisany w poście, jednak u mnie wycieraczka tak w połowie szyby wygina się i środek nie dolega do szyby. Myślałem, że to wina pióra jednak po wymianie jest to samo. Czy w tych polówkach nie można podnieść wycieraczek? bo u mnie sie nie da, wadzą o maskę gdy chce je podnosić?
Czy jest szansa na dobranie ramion wycieraczek ze standardowym mocowaniem od innego samochodu?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""Krzysieg""]Witam!
Odświeżam temat aby nie zakładać nowego. Niedawno kupiłem Polówkę i problem mam podobny co opisany w poście, jednak u mnie wycieraczka tak w połowie szyby wygina się i środek nie dolega do szyby. Myślałem, że to wina pióra jednak po wymianie jest to samo. Czy w tych polówkach nie można podnieść wycieraczek? bo u mnie sie nie da, wadzą o maskę gdy chce je podnosić?
Czy jest szansa na dobranie ramion wycieraczek ze standardowym mocowaniem od innego samochodu?[/quote]To kup nowe ramie. Nowego typu z wycieraczką kosztuje kilkadziesiąt zł na alledrogo.
K
Krzysieg
Newbie
Newbie

Post autor: Krzysieg »

Ramie wymieniłem, problem dalej się pojawia. Niepokoi mnie fakt nie rozkładających się ramion, czy tak jest w tych samochodach? Wydaje mi się, że trzpień na którym mocuje się ramie wycieraczki jest jakby przekrzywiony. Krzywa prowadnica? Krzywe blachy na których trzyma się cały mechanizm?
r
rev
Newbie
Newbie

Post autor: rev »

Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

To stare mocowanie typu U.