Witam . Posiadam Vw Polo II 1.3 benzynka+lpg. Otoz mam nastepujacy problem. Wskaznik temperatury działą jakos dziwnie. Autko musi bardzo dlugo byc zapalone zeby temperatura skoczyla do 70 stopni i wtedy to wlacza sie wentylator. Autko pali bardzo duzo gazu okolo 12l i podejrzewam ze ta niska temperatura moze byc tego przyczyna. Macie jakies sugestie co zrobic ?? PROSZE o ODP
hmmm 70 stopni to typowy objaw dla uszkodzonego termostatu, ale jesli wentylator się zalacza :scratch:
zobacz czy węze dochodzące do chlodnicy sa cieple czy zimne ew. odpowietrz układ
Musze powiedziec ze termsotat jest dobry bo byl sprawdzany. Weze rowniez sa cieple gdz dojdzie do 70 stopni. No i wtedy wentylator sie wlacza a powinien chyba przy 80 albo i wiecej. A czujnik temperatury __ zalezy cos od niego. Jaka macie normalnie temperature w waszej Polowce
Kiedyś widziałem na forum informację stosownie sprawdzenie czujników temperatury (zależność temperatura/opór) nie mogę odnależć tego, jak ktoś wie to proszę zapodać, i odrazu piotrek18ony sprawdzi u siebie
Jeśli przy 70 stopniach załącza się dmuchawa to na pewno zegar źle pokazuje temperaturę, co oznacza, że czujnik jest do wymiany. Z tego co pamiętam na zegary jest ten niebieski, ale nie jestem pewien. Miałem to samo i wymieniłem obydwa. Zegar po 2 miesiącach znowu zaczął pokazywać głupoty (pewnie przez to że to jakiś tani zamiennik był) ale przynajmniej spalanie spadło. Przy wymianie trzeba uważać bo chłodziwo wypłynie. Najlepiej spuścić płyn z dolnego węża przy chłodnicy. Koszt jednego czujnika o ile dobrze pamiętam to 30 zł.
POLO 86C/2F
1.3 3F w nadwoziu Stelilheck (po swapie)