[6R] Zmiany na desce rozdzielczej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
darkis
Newbie
Newbie

[6R] Zmiany na desce rozdzielczej

Post autor: darkis »

Witam wszystkich.
Wlasnie stalem sie wlascicielem nowki sztuki VW Polo 1.2 TDI Bluemotion.
W zwiazku z tym mam pytanie, czy jest mozliwe wylaczenie takiej glupoty jaka zapodal VW a mianowicie sugerowanie zmiany biegow i ewentualnie zegara i na stale w tym miejscu wstawic powiedzmy temperature?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

szczerze nie pomoge Ci, ale moge powiedziec, ze nie wiele osob tutaj ma jeszcze 6r wiec najlepiej jakbys pytał w aso ewentualnie szukał na zagranicznych forach
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Paffcio""]szczerze nie pomoge Ci, ale moge powiedziec, ze nie wiele osob tutaj ma jeszcze 6r wiec najlepiej jakbys pytał w aso ewentualnie szukał na zagranicznych forach[/quote]
A tam, nie przesadzaj, Aoox ma i już sporo grzebie więc coś wymyśli :grin:
d
darkis
Newbie
Newbie

Post autor: darkis »

Bo powiem szczerze ze te sugestie o zmianie biegu sa bez sensu...kaze mi zmieniac bieg wtedy kiedy jest to wrecz niemozliwe.
Dzis jechalem i probowalem zmieniac biegi w momentach kiedy mi to komputer podpowiadal i powiem szczerze ze czulem sie jakbym wczoraj dostal prawo jazdy-)))
A sprawa kolejna Start-Stop system...hmm..nie wiem co mam sadzic.ale to chyba tez raczej poroniony pomysl ,wydaje mi sie ze az tak duzo paliwa sie nie zaoszczedzi zas aku dostaje podejrzewam ladnie w tylek..
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Co do sugestii zmiany biegów jak i myku z temperaturą zamiast zegara to raczej ciężko będzie cokolwiek zmienić. Te nowe liczniki są już tak zamknięte, że wszelkie zmiany ponoć jest w stanie dokonywać jedynie ich fabryka Continental. Nawet przez VAGa nie da się zbyt wiele zrobić. Ale kto wie, na razie nic mi, ani ludziom na zagranicznych forach o tym nie wiadomo. Z resztą w kwestii sugestii zmiany biegów, to akurat się z Tobą nie zgodzę. Tzn być może w Bluemotion jest inaczej, ale u mnie w TSI w większości przypadków sugerowanie się wskazaniami komputera pozwala obniżyć spalanie. Co innego jak nie zależy mi na ekonomice, wtedy po prostu ignoruję, z resztą, kto jeździ cały czas wpatrzony w komputer? ;)

Co do start-stop, hmm no generalnie jest to jedna z indywidualnych cech wersji BM więc można by zakładać, że ludzie biorący tę wersję kierowali się między innymi tą funkcją ;) Swoją drogą na Turbo robili test porównawczy w kwestii spalania właśnie Polo BM i jakiegoś innego autka ze zwykłym niekoniecznie superekonomicznym silnikiem i jakoś nie było zbyt wielkiej różnicy. No ale oni też nie są do końca obiektywni. Tak czy siak, ja bym się nie przejmował tylko jeździł i cieszył się z jazdy, jak coś zawsze masz gwarancje :)
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Zmiany biegów są zalecane gdy jeździsz ekonomicznie Zauważ że jak przyciśniesz choć troszke gazu to komputer nie pokaże ci zalecanego biegu bo po prostu dynamicznie wtedy jeździsz Choć muszę przyznać że jego zalecane zmiany biegów są zaniżone Czasem auto idzie zamulić na tak niskich obrotach Zresztą nie korzystam z niego wcale To raczej bajer dla ekonomii silnika Dla diesla minimum te 1400 obrotów musisz utrzymać Poniżej tej wartości motor delikatnie zaczyna zamulać

Co do start stopu to uważam że ten system to porażka. Jechałem ostatnio w pracy najnowszym Tuaregiem właśnie z tym systemem i rozczarowałem się kompletnie Zresztą gdzie do takiego auta (motor poj 3.0) montować start stop Takie monstrum to musi troszkę spalać;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Panowie,mysle ze jak sie troche w vagu pogrzebie to da rade wylaczyc opcje,aczkolwiek trzeba wiedziec jak zakodowac.Co do ASO to nie ma co liczyc,nie maja instrukcji serwisowych.Pytalem kiedys jak w A3 wlaczyc wyswietlanie tem.zew.i nie mieli pojecia,wystarczylo odpowiednie funkcje uruchomic zgodnie z tym co koledzy z forum podpowiadali i poszlo w 2 min.
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Roffie89 »

[quote=""darkis""]Witam wszystkich.
Wlasnie stalem sie wlascicielem nowki sztuki VW Polo 1.2 TDI Bluemotion.
W zwiazku z tym mam pytanie, czy jest mozliwe wylaczenie takiej glupoty jaka zapodal VW a mianowicie sugerowanie zmiany biegow i ewentualnie zegara i na stale w tym miejscu wstawic powiedzmy temperature?[/quote]

Kolego pojedz do serwisu nieautoryzowanego VW podepną komputer i wyłączą to :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”