mam pewien problem, przestały w polówce działać dwie pompy paliwa, gdzie szukać przyczyny? gdzie znajduje się przekaźnik pomp paliwa?
(polo 2f, monowtrysk)
Przekaźnik jak i oddzielny bezpiecznik jest w komorze silnika w podszybiu, koło kasetki z bezpiecznikami. Jeżeli dobrze pamiętam obwód ma kable czerwono-żółte.
ok dzięki.. ten przekaźnik i bezpiecznik już sprawdziłem, po włączeniu zapłonu słychać jego (-przekaźnika) pracę tzn załączenie i wyłączenie po paru sekundach, ale w pompach cisza..
czy te dwie pompy mają ten sam obwód, tzn czy są podłączone równolegle? czy to są dwa obwody niezależne?
Podobno pompy są połączone równolegle. Pozostaje Ci sprawdzić miernikiem/próbnikiem czy przed i po przekaźniku jest napięcie i czy gdzieś nie zanika - może gdzieś coś nie łączy (styki przekaźnika) lub uszkodzony kabelek.
cewka jest podłączona bo silnik bez problemu pracuje na LPG.
dziś mając dosłownie kilka chwil sprawdziłem przy samochodzie że: bezpiecznik nad przekaźnikiem się spalił, zmieniałem go ostatnio, może za słaby był? jaki powinien tam być? co dziwne pomimo spalonego bezpiecznika słychać że przekaźnik po przekręceniu stacyjki(włączeniu zapłonu) pracuje
po zdjęciu klapki nad zbiornikiem paliwa, do pływaka i pompy dochodzą 3 kable.. które są odpowiedzialne za pompę które za wskaźnik paliwa?
pod klapką:
od pompy jest czerwono-żółty
masa brązowa wspólna
do obwodu pomp jest też podłączone podgrzewanie sondy lambda. Jeśli bezpiecznik był spalony to możliwe, że nie przez pompy a właśnie zwarcie na podgrzewaczu. Zmierz rezystancję niędzy białymi przewodami sondy.
Przekaźnik "pykanie" po przekręceniu na zapłon bo jego elektromagnes jest zasilany ze sterownika. Bezpiecznik do pomp jest na "prądowej" części przekaźnika. Wartości nie pamiętam :niewiem: