Witam, jestem nowy na forum, i nowym posiadaczem vw polo III.
Troche o polo:
Silnik 1.0 AER 999cmm, 50KM
Przebiek 135000
Tydzień temu kupiłem to ładne polo, na ćwiartce baku przejechałem 150km, ale było strasznie zamulone, Wyczyściłem świece, wymieniłem przewody WN, wymieniłem kopułkę i wyczyściłem palec. od tego czasu zaczeło dużo palić, teraz na tej samej ćwiartce baku przejechałem 100km. Czyli o wiele mniej. Czy jest możliwe że coś źle podłączyłem np, zle zamontowałem kopułkę? Teraz juz nie jest zamulone.
Czy jest coś co moge sprawdzić lub poprawić żeby znowu mniej paliło?
Doczytałem się ze najlepiej sprawdzic VAG`em, może jest ktoś z lublina i by mi to sprawdził tanio?
a jak go sprawdzić? jakie powinny być wartości? bo wczesniej mialem clio I i wiem, ale niewiem jakie w clio. aha, jedno pytanie tak z innej beczki, jak odpiąc abs z tylnego bębna, zeby wyczyscic styki?
U mnie silnik 1.0 palił koło 15l/100km wymieniłem sondę , czujnik temp. wody i filtr powietrza , wyczyściłem i zaadaptowałem przepustnicę i wszystko jest wporządku a spalanie kolosalnie spadło.
[quote=""paranojka""]jak odpiąc abs z tylnego bębna, zeby wyczyscic styki?[/quote]
Wtyczki (na lewą i prawą stronę) są pod tylną kanapą a żeby wyczyścić sam czujnik musisz zdjąć bęben.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, 15:56 przez madmax, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego sondę lambda sprawdzasz następująco: bierzesz multimetr i ustawiasz na prąd stały mały zakres (do 1V najlepiej). Na ciepłym silniku podpinasz się pod dwa różne kabelki (powinieneś mieć dwa takie same i dwa różne). Następnie patrzysz czy napięcie lata w zakresie 0,1-0,9V. Jak się utrzymuje na stałym poziomie to sonda walnięta. Uwaga, jak silnik (i sonda) zimne to będzie pokazywać ok 0,45V.
Co do czujki temperatury, to wraz ze wzrostem temperatury cieczy chłodzącej opór na czujce powinien rosnąć. Nie mam autodaty, więc nie powiem jakie wartości, ale powinien wzrastać o rzędy wartości. Więc na zimno kilkaset omów, na ciepło kilka - może kilkanaście kiloomów (o ile dobrze pamiętam)
Dzisiaj dostalem kabelek do VAG`a i wsyztsko sprawdziłem, poziom lambdy faluje pomiedzu ok 0,2 a 0,9V wiec raczej dobrze, temperature tez pokazuje prawie identyczna jak wskaźnik i jest po nagrzaniu ok 90st. przeprowadziłem adaptacje przepustnicy z powodzeniem.
Autko nawet odpala a sie bałem ze cos zepsuje.
Dzisiaj w nocy jade w troszke dłuższa drogę ok 400km. i zobacze ile teraz pali.
Mam pytanie, moze nie w tym temacie, ale przy silniku 1.0 999ccm, 50km, przy jakiej prędkości i na jakich obrotach on jest ekonomiczny, bo niktore powyżej 3000obr, a niektore w granicach 2500. więc jak to jest? Bardzo byłbym wdzięczny za wmiare szybką odpowiedz.
Jeszcze mam problem z abs`em, pokazuje mi błąd czujnika prędkości w tylnim prawym kole, sprawdzałem złączki i są ok, co z tym trzeba zrobić żeby to naprawić, wyczyszczenie czujnika pomoże czy do wymiany? błędy były sprawdzane na stojącym samochodzie.
ja dzisiaj wrocilem z trasy zrobiłem 750km. przed wyjazdem wlalem 40l. i jeszcze mi zostało narazie srednie wyszlo mi 5.4l/100km. z tym ze byłem w górach i były ciężkie podjazdy, więc więcej tam spalił, to było wsumie ok 100km. więć na prostej trasie może wyjści poniżej 4.5l na 100 przy prędkości ok 90km/h.
Mam kolejne pytanie, czy to normalne przy tym silniku, ze przy obrotach ok 3000, na 4 biegu ma problemy z wejściem po wcale nie stromą górkę, musiałem redukować az do 2 zeby wjechał. nie byłe też bardzo zapakowany. czy gdzieś jest problem? VAG nie wykazuje zadnego probleny, prucz jednego tylniego czujnika abs.
mam kolejne pytanie, wsumie ze wszystkim sobie poradziłem, ale po wymianie kopułki powinieniem podobno ustawić kąt zapłonu, wszytsko wiem jak to zrobic, mam stroboskop 3 żyłowy i wiem ze wprowadzić go w stan nastawy zeby miał ok 1500obr, tylko nie widać u mnie miejśca które mam oświetlać stroboskopem, to jest gdzieś obok koła pasowego od napędu alternatora? nic tam nie widać, trzeba coś zdemontować?
Ja wymieniłeś kopułkę tylko to niekoniecznie ale jak masz lampę to czemu nie.
W skrzyni, na obudowie sprzędła od góry powinna być duża plastikowa nakrętka w kolorze zielonym lub białym. Pod nią ujrzysz znaki na zamachu do ustawienia zapłonu.