[6N] Problem z klaksonem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
WuuChaa
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Problem z klaksonem

Post autor: WuuChaa »

Witam mam pewien problem a mianowicie nie działa mi klakson (jak naciskam żeby zatrąbił to mi tyka, i po kilku dniach coś mi się stało z kontrolką od poduszek powietrzych. Jak przekręcam stacyjkę to się zapala (normalka) i po kilku sekundach gaśnie i zaraz po tym jak gaśnie znów się zapala i świeci bez końca aż się nie przekręci stacyjki. Chciał bym się was zapytać czy jest jakieś rozwiązanie tych 2 problemów? I jak je najlepiej rozwiązać. (Klakson zdemontowałem i rozkręciłem po czym skręciłem).
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 14:20 przez WuuChaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Volkswagen Polo III 6N 1.4 Benz. 60kM
Obrazek
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Sprawdzić napięcie w samochodzie, połączenia akumulatora, skrzynki bezpieczników i wtyczki stacyjki.
Awatar użytkownika
polowkowa
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: polowkowa »

Jak powyżej. Również mam problem z klaksonem. Naciskam i nic... Jak można to naprawić?
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Zacząć należy od bezpiecznika; do 97 to 13, po 97 ze skrzynką na 32 bezpieczniki - to 11. Później sprawdzić czy na sygnale jest napięcie z zapłonem (czarno-żółty) i na końcu sprawdzanie przycisków w kierownicy.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

WuuChaa
Podłącz klaskon na krótko do akumulatora, klakson znajduej się pod zderzakiem po prawej stronie patrząc od przodu auta. Może po prostu dostał wody i się skończył, ja tak miałem u siebie. Klakson kupisz za 20 zł na szrocie ;)
I
Iceberg
Newbie
Newbie

Post autor: Iceberg »

Grzebałem dziś w okolicach pedału sprzęgła i by dostać się do niego musiałem zdjąć skrzynkę przekaźników z zaczepów. Gdy już kończyłem i chciałem umieścić skrzynkę w odpowiednie miejsca zrobiło się jakieś zwarcie, poleciało trochę iskierek i od tej pory klakson nie działa. nie wiem czy odłączyła się jakaś wtyczka od skrzynki przekaźników zasilająca klakson, czy problem tkwi gdzie indziej. Sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie(również 13) są O.K.
Zauważyłem luźny(niepodłączony nigdzie) kabel z żółtą wtyczką za skrzynka przekaźników i nie wiem czy on ma sobie tak wisieć czy może podczas przestawiania skrzynki wypiął się z niej i jest właśnie od klaksonu.
Może ktoś mi doradzić od czego zacząć szukając przyczyny niedziałającego klaksonu?
o
oSAlj
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: oSAlj »

Iceberg, możesz zrobić jakieś fotki?
I
Iceberg
Newbie
Newbie

Post autor: Iceberg »

Sorry że dopiero teraz odpisuje.
To nie wina tej wtyczki o, której pisałem nie ma ona nic do rzeczy jednak.
Okazało się że klakson działa, ale...na zimnym silniku :shock: Jak trochę pojeżdżę to znowu klops- nie działa. Ciekawe to jest, na razie jeżdżę tak i nic nie kombinuję, widocznie po rozgrzaniu jest jakieś przebicie lub zwarcie.
@oSAlj dzięki za zainteresowanie moim problemem.
d
daryou
Newbie
Newbie

Post autor: daryou »

[quote=""WuuChaa""]Witam mam pewien problem a mianowicie nie działa mi klakson (jak naciskam żeby zatrąbił to mi tyka, i po kilku dniach coś mi się stało z kontrolką od poduszek powietrzych. Jak przekręcam stacyjkę to się zapala (normalka) i po kilku sekundach gaśnie i zaraz po tym jak gaśnie znów się zapala i świeci bez końca aż się nie przekręci stacyjki. Chciał bym się was zapytać czy jest jakieś rozwiązanie tych 2 problemów? I jak je najlepiej rozwiązać. (Klakson zdemontowałem i rozkręciłem po czym skręciłem).[/quote]

Chciałbym odświeżyć temat. Mam taki sam problem. Czy ktoś potrafi wskazać przyczynę ?
S
Seba10
Newbie
Newbie

Post autor: Seba10 »

[quote=""daryou""][quote=""WuuChaa""]Witam mam pewien problem a mianowicie nie działa mi klakson (jak naciskam żeby zatrąbił to mi tyka, i po kilku dniach coś mi się stało z kontrolką od poduszek powietrzych. Jak przekręcam stacyjkę to się zapala (normalka) i po kilku sekundach gaśnie i zaraz po tym jak gaśnie znów się zapala i świeci bez końca aż się nie przekręci stacyjki. Chciał bym się was zapytać czy jest jakieś rozwiązanie tych 2 problemów? I jak je najlepiej rozwiązać. (Klakson zdemontowałem i rozkręciłem po czym skręciłem).[/quote]

Chciałbym odświeżyć temat. Mam taki sam problem. Czy ktoś potrafi wskazać przyczynę ?[/quote]

Prawdopodobnie to wina zwijaka i taśmy od poduszki powietrznej w kierownicy. Trzeba zczytać błędy VAGiem (tu wysoka rezystacja zapalnika poduszki powietrznej). Jeśli to ten błąd to pewnie zwijak to wymiany. Od spodu tego zwijaka znajduje się pierścień podłączony do przycisku klaksonu w kierownicy. Te dwa układy (poduszki i klakson) chyba nie mają nic więcej ze sobą wspólnego. A nie sciągałeś ostatnio kierownicy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”