[6n2] Swięcacy się check.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mutos
Newbie
Newbie

[6n2] Swięcacy się check.

Post autor: mutos »

Samochód Polo III 1.4 16V 75 KM AUA.

Od co najmniej 300 km świeci mi się check.

W związku z tym mam pytania:
Czy jest prawdą że check może się świecić ponieważ sygnalizuje konieczność wymiany oleju?
Jak można sprawdzić treść błędu?
Jak można skasować błąd?

tak wogóle to masz 6n2, nie 6n :)
czaja
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

check ci się pali to znaczy że coś jest nie tak
podepnij się pod Vag aby ustalić usterkę
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: asad87 »

[quote=""mutos""]Samochód Polo III 1.4 16V 75 KM AUA.

Od co najmniej 300 km świeci mi się check.

[/quote]
300km z kontrolką już zrobiłeś i jeszcze nie podłączyłeś pod vaga.... no chyba, że byłeś w trasie i do domu miałeś jeszcze 300km to rozumiem, ale jak cały czas ci się świeci i robisz te kilometry.... nawet dla własnego bezpieczeństwa i spokoju był sprawdził co jest nie tak.
Jedynym sposobem aby dokładnie i szybko sprawdzić co się dzieję jest podpięcie pod komputer, tak jak to napisał kolega, ostatnio w służbowym samochodzie zapalił mi się check i był problem z spalinami a dokładniej z kolektorem wydechowym.

to nie sygnalizuje zmiany oleju - olej zasygnalizuje napis OEL albo INSP-1
skasować można komputerem.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
m
mutos
Newbie
Newbie

Post autor: mutos »

[quote=""asad87""]nawet dla własnego bezpieczeństwa był sprawdził co jest nie tak.
[/quote]
O jakie bezpieczeństwo Ci chodzi??
d
djlukaszbp
Newbie
Newbie

Post autor: djlukaszbp »

U mnie check świeci się od kupna samochodu czyli 2 lata, mechanik powiedział mi ze zniknie po wymianie 2 sond lambda, wymienilem jedną bo mi samochód gasł po zmniejszaniu się obrotów (np przed skrzyżowaniami )Wymieniłem jedna bo druga była bardzo droga. Problem z gaśnięciem auta znikną a check po odpaleniu auta gaśnie na parę sekund, czasami nawet po dłuższej jeździe się nie zapala. :cool2: obiło mi się o uszy ze lampka check jest seryjnie wadą w tych autach nawet jak auto nie ma wad i jeździ bezproblemowo możne się zapalać. :cool:
Awatar użytkownika
janoelektryk
Początkujący
Początkujący

Post autor: janoelektryk »

obiło mi się o uszy ze lampka check jest seryjnie wadą w tych autach nawet jak auto nie ma wad i jeździ bezproblemowo możne się zapalać.
Nie zgodzę się ze jest seryjną wadą , na początku też tak myślałem ale jak wszystko jest w porządku to się nie zaświeca.
Mi przez pierwsze 5 tyś.km śniła się po nocach ,teraz przejechałem 20 tyś. km. i się nie zaświeciła.
Na pewno jest jest coś nie dopracowane bo nie powinna z tak błahych powodów zaświecać , albo przynajmniej jeśli to jest błąd sporadyczny to sama powinna po jakimś czasie się zgasić a nie dawać po oczach cały czas dopóty nie podepniesz kompa i nie skasujesz.
*ROBIĘ*to*co*LUBIĘ*to*znaczy*NIC*
Obrazek

hasło: rekin
F
FEST67
Newbie
Newbie

Post autor: FEST67 »

witam. tez mam problem z checkiem juz jakis czas. na poczatku sie tym przejmowalem i probowalem zrobic wszystko by zgasl. odwiedzilem paru mechanikow ktorzy nie wymyslili nic ciekawego,auto bylo podlaczane pod komp i kasowane byly bledy ale po jakims czasie znowu zaswiecila sie kontrolka. raz swieci raz nie.zmienilem w pierwszej kolejnosci swiece,check znikl - na pare tygodni. tak samo bylo po wymianie kabli.. czasem gdy w nocy padalo ..z rana auto chodzi nie rowno,przerywa,trzeba dodawac wiecej gazu by nie zgaslo. kiedy silnik sie juz rozgrzeje problem znika. ost check nie swiecil mi sie dosc 'dlugo' (miesiac) po czym pare dni temu znowu kontrolka sie pojawila ;/
mieszkam w NL i trasy do PL sa stresujace.
zalozylem konto na tym forum bo juz mam nerwy. chcialbym dowiedziec sie czegos w tym temacie.

oprocz tego z jakies pol roku temu gdy zapalalem auto pojawil mi sie dymek z kierownicy (jakby sie zdmuchlo zapalke)
po czym pojawila sie kontrolka poduszki. tak wiec teraz mam dwie kontrolki + czasem paliwo
jak na dyskotece.

poloweczka jest moim pierwszym autem i dopiero wchodze w ten swiat motoryzacji dlatego prosze o pomoc
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

lbo przynajmniej jeśli to jest błąd sporadyczny to sama powinna po jakimś czasie się zgasić a nie dawać po oczach cały czas dopóty nie podepniesz kompa i nie skasujesz.
niestety tak się nie stanie, jedynym rozwiązaniem tymczasowym aby nie świeciła choinka to zakleić to taśmą izolacyjną aby nie waliło po oczach, oczywiście po uprzednim zdiagnozowaniu błędów VAGiem. Jeśli błędy powrócą to i tak kontrolka znów będzie męczyć.

Kolego FEST67 nie stresuj się na zapas, taka kontrolka może oznaczać uwaloną sondę lambda w twoim silniku są już 2 sondy przed i za katalizatorem, czujnik temperatury lub inne usterki, w twoim przypadku masz ewidentne problemy z zapłonem,
pod lupę weź: cewka, kopułkę, rozdzielacz kable zapłonowe świece, wszystko obadaj ewentualnie przeczyść drobnoziarnistym papierem styki, i rozpuszczalnikiem odtłuść wszystko z sadzy, ale i tak podpiąć musisz pod kompa auto żeby się dowiedzieć.
procz tego z jakies pol roku temu gdy zapalalem auto pojawil mi sie dymek z kierownicy
Co do dymku z kierownicy to na 99% manetka kierownicy się już zabrudziła na tyle i styki są brudne palą się powoli, za jakiś czas znikną ci wycieraczki bądź kierunkowskazy, tutaj wchodzi w grę regeneracja manetki (nieduży koszt) u elektryka bądź jej wymiana.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”