[86c2f] Przepływomierz

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
swistak87
Początkujący
Początkujący

[86c2f] Przepływomierz

Post autor: swistak87 »

Koledzy jaką dokładnie funkcję pełni przepływomierz???
Dobre Polo nie jest złe:)
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

mierzy ilość powietrza do silnika

wikipedia mówi

"Przepływomierz powietrza jest wykorzystywany w niektórych samochodów do pomiaru ilości powietrza idzie do silnika spalinowego. Wszystkie nowoczesne elektronicznie sterowane silniki wysokoprężne użytkowania przepływomierza powietrza, [potrzebne źródło], ponieważ jest to tylko możliwe środki określające wlotu powietrza dla nich. W przypadku silników benzynowych, elektronicznej jednostki sterującej (ECU), a następnie oblicza, ile paliwa jest potrzebne, aby wprowadzić do cylindra portów. W silnik wysokoprężny, ECU metrów paliwa przez wtryskiwacze do cylindrów silnika podczas suwu sprężania.

Łopatkowe (klapka) metrów powietrza typu przepływu (Bosch L-Jetronic i na początku Motronic EFI systemów lub Hitachi) faktycznie zmierzyć objętość powietrza, natomiast później "gorący drut" i "hot film" m masy powietrza prędkość miara przepływu powietrza.

Miernik typu klapka zawiera sprężynę, która zwraca wewnętrzne klapy do pozycji wyjściowej. Czasami, jeśli sprężyna jest napięty zbyt mocno, może to powodować ograniczenia zasysanego powietrza i spowodowałoby to prędkość powietrza wlotowego do wzrostu, gdy nie otworzył w pełni.

Różnica ciśnień jest także wykorzystywany do celów pomiar przepływu powietrza.""
Awatar użytkownika
swistak87
Początkujący
Początkujący

Post autor: swistak87 »

Nawet ktoś przeniósł temat z offtopa do działu:) Niepotrzebnie Koledzy, bo nie chciałem zaśmiecać banałami. To moja pierwsza maszyna mobilna, sporo się już nauczyłem i dalej pogłębiam swoją wiedzę (czasami nauka kosztuje :D). A gdzie w 1.05 jest to umiejscowione?? Bo jakoś mi się wydaje ze w litrówce przepływomierza nie ma. Zadaje głupie pytania bo już moja Poli przyciska mnie pod mur.
Dobre Polo nie jest złe:)
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

ja przeniosłem bo tu jest miejsce tematu
w 1,0 nie ma przepływki
jest ona w 1,3 na pełnym wtrysku czyli NZ i 3f oraz w starym G40
Awatar użytkownika
swistak87
Początkujący
Początkujący