[6n2] olej mineralny GM dławi się na niskich obrotach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

i
ipsimus
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] olej mineralny GM dławi się na niskich obrotach

Post autor: ipsimus »

Witam.

Mam problem, tylko nie krzyczcie na to co zrobiłem.
Pół roku temu kupiłem polo 2000r 1.6 172tys. km bez instalacji lpg. Lany był ciągle syntetyk mobila. Z racji że olej znikał w sporym tempie i po przejechaniu 6tys musiałem dolać około 2 litrów oleju, wymieniłem na mineralny GM. Od tego momentu zrobiłem około 2,5tys km. Chyba nie było to dobre posunięcie. Gdy zaczęły się mrozy, silnik miał problemy przy odpalaniu. Na początku było to chwilowe i na zimnym silniku, lecz w tym momencie usterka się rozwinęła to po odpaleniu nie ma siły wbić wyższych obrotów niż 400-600 i skaczą. Gdy lekko dodam gazu to obroty są stabilne. Na biegu wszystko jest dobrze nawet na obrotach poniżej 1000. Po pół godziny jazdy problem minimalizuje się do tego że po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają do 500 i powoli podnoszą się do 900, po czym tam zostają.

Czyściłem dolot powietrza, bo był troszkę ubrudzony i niby pomogło, ale póki był ciepły. Na drugi dzień problem ponowił się
Czy to może być spowodowane? Olej? Znajomy mechanik mówił o popychaczach, lecz nie oglądał samochodu. Myślę o wymianie oleju na pół-syntetyk, ale wyczytałem na forum, że nie będzie to dobre posunięcie. Potrzebuje szybkiej rady. Mam nadzieje, że to nic poważnego i będzie mnie stać na naprawę.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

olej GM to syf i tyle ci powiem na ten temat
nie wiem czy ten olej nie jest ekstrafikowany
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

ile zrobiłeś km na tym trefnym oleju? może nie jest jeszcze za późno i valovoline maxlife 10W40 będzie Ci jeszcze w stanie pomóc. swoją drogą kto Ci zaproponował tego GM'a i przejście z syntetyka na olej mineralny?
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

krzyDOLAR
max life dałby radę ale sądzę że królowało wrażenie ceny
albo mobil albo max life ten ostatni jest duzo lepszy ale i zdecydowanie droższy
6 tyś i 2litry to dużo
obawiam się że winą nie jest tylko olej ale i stan silnika...poszły pierścienie a popychacze mogą klepać na zimnym jak olej za gęsty
jeżeli to jest 1,6 16v Gti i lejesz taki badziewny olej to nie dziw się że to nie będzie chodziło
jaką masz moc i jak wygląda silnik
może ubytek był spowodowany nieszczelnoąścią
i
ipsimus
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ipsimus »

[quote=""krzyDOLAR""]ile zrobiłeś km na tym trefnym oleju? może nie jest jeszcze za późno i valovoline maxlife 10W40 będzie Ci jeszcze w stanie pomóc. swoją drogą kto Ci zaproponował tego GM'a i przejście z syntetyka na olej mineralny?[/quote]
Zrobiłem około 2,5tys km. A czy wymienię olej to mam szanse na poprawę pracy silnika? I tak najszybciej będę mógł cokolwiek zadziałać to będzie środa, bo nie mam pieniędzy. Popychacze postaram się zrobić też jak najszybciej.

[quote=""vwkas18""]jaką masz moc i jak wygląda silnik
może ubytek był spowodowany nieszczelnoąścią[/quote]

moc to 75KM a silnik jest czysty. Brak wycieków jakichkolwiek.

Edit:

Czy możecie mi określić koszt naprawy tych popychaczy?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

olej GM to syf i tyle ci powiem
no niestety przerabiam ten sam olej i syf ogólnie, zauważyłem osad po raz pierwszy na wlewie, dodam, że po innych olejach nie było osadu może to oznaka starości ale wątpię.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”