Glosniki - Podszybie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Glosniki - Podszybie

Post autor: Benek »

Kupilem glosniki na podszybie oczywiscie o srednicy 10cm tylko jest pewien problem. Po wlozeniu ich na podszybie kratka ktora powinna zaslaniac glosnik (ta z polo nie od glosnikow) nie wchodzi na miejsce. Przeszkadza miejsce na sruby w glosnikach. Teraz moje pytania. Uciac te miejsca na sruby ? Uciac kawalek tapicerki ? Czy moze da rade wsadzic glosniki od dolu i przykrecic ?
Moja Pola - German Style Project
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Z reguły pomaga obcięcie, lub choćby odpowiednie podgięcie ( zawinięcie w dół ) dwóch z czterech uszu mocowania głośnika. Porównaj ze starymi głośnikami wyjętymi z podszybia - po przymiarce wszystko będzie jasne.
Absolutnie - nic z deski wycinać nie wolno - będzie to operacja nieodwracalna...
f
forest
Newbie
Newbie

Post autor: forest »

kolego ja podgiełem te miejsca do góry tak na półokrągło i wszystko pasowało,
[quote=""-ko-ma-""]Absolutnie - nic z deski wycinać nie wolno - będzie to operacja nieodwracalna...[/quote]
święta racja nic nie wycinaj!!!!!!!
Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Benek »

Musiałem zagiac 4 uszy i kratka dalej nie wchodziła więc trochę jej urwalem od spodu i jest git ;)
Moja Pola - German Style Project
Awatar użytkownika
Mazzi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mazzi »

Witam :)

Mam małą sprawuszkę :D

Posiadam radyjko PIONEER DEH-4000UB i do tego standardowe głośniki. W aucie brakuje mi basu i chciałbym go uzyskać niskim kosztem - wiem, że tanio nie znaczy dobrze ale jednak chce zapytać;

Mógłbym zrobić tak, że głośniki będą podłączone pod radio i nadal będą pykać tak jak pykają a dokupie tylko wzmacniacz dwu-kanałowy + sub i podłącze to do radia? Będzie to działało i czy sprawdzi się?

Zestaw który chce kupić to sub Magnat (taki za 219 zł) oraz wzmacniacz Magnat Edition Two.

Pozdrawiam
Mazzi
I\'m back!

Polo by Mazzi
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

To zależy jak chcesz żeby to grało, jeżeli chcesz mieć fajny basik w aucie to powinno ci wystarczyć, jeżeli zaś chcesz żeby najpierw było cie słychać a potem widać no to musisz kupić coś droższego. Ja w aucie mam zwykłe radio jvc do tego pionki w drzwiach a w bagażniku tani wzmak i skrzynia ( koszt 100zł za komplet od kumpla) i wystarcza.
g
goldi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: goldi »

[quote=""conan""]jeżeli chcesz mieć fajny basik w aucie to powinno ci wystarczyć, jeżeli zaś chcesz żeby najpierw było cie słychać a potem widać no to musisz kupić coś droższego.[/quote]

Jak ja kocham takie podejście :vinsent: :bomb: :vinsent:

Do rzeczy. Jakby tu delikatnie powiedzieć: trudno moderator musi mi wybaczyć
takiego gówna jak magnat kijkiem bym nie tykał :evil:

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz, aby to dawało ładny (względne pojęcie) bas, czy napieprzało byle by głośno było. Jak opcja dwa to magnat wystarczy i koniec dyskusji, jak jeden czytaj dalej.

Po pierwsze jaki masz zestaw na przód jakie radio i czego od swojego sprzętu wymagasz??
Po drugie czy zrobiłeś wygłuszenie drzwi??
Po trzecie na fajny sprzęt niestety trzeba wydać. Wzmacniacz możesz kupić tak do 300 zł max z używek, do tego głośnik też coś koło tych granic, no i okablowanie do wszystkiego jakieś 100 zł, i będziesz miał w tedy fajny bass. Inne rozwiązanie mija się z celem, trochę z cen wypadłem więc może taniej uda się zejść. np. Głośnik IT MDS + wzmacniacz
Awatar użytkownika
Mazzi
Początkujący
Początkujący

goldi - ale czytaj co napisałem :) Radyjko wymieniłem w pierwszym poście, przód to seria - chce się nim zająć po kupni sub'a i wzmacniacza.

Bardziej mnie interesuje czy takie podłączenie o jakie pytam da rade? Będę mógł osobno regulować sub'a i przód?

Czyli - przód ma grać pod radiem a sub pod dwukanałówką zmostkowaną w jeden kanał - da się tak?

Pozdrawiam
Mazzi
I\'m back!

Polo by Mazzi
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Mazzi można tak, ale radio daje mały mocy do napędzania głośników, bo to jest ok. 20w RMS, czasami nawet mniej. Jak chcesz wymieniać zestaw na przodzie to zainwestuj w wzmacniacz 4 kanałowy z możliwością mostkowania na 3 kanały. Wtedy napędzisz przód i suba.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
Mazzi
Początkujący
Początkujący

Aoox - tyle, że nie jestem wymagającym człowiekiem jeśli chodzi o audio :) Ma to troszkę łupać przy dobrym rapie i tyle tak, że nie wiem czy zmiana przodu lub napędzanie go wzmacniaczem będzie potrzebne...

Takie pytanie - jakie będą potrzebne kable do podłączenia wzmacniacza z aku oraz ze skrzynką?

Pozdrawiam
Mazzi
I\'m back!

Polo by Mazzi
g
goldi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: goldi »

kable zależą od tego jaki będziesz miał wzmacniacz, bo musisz dobrać odpowiednio grube. Jeśli chodzi o suba to nie jest to tania zabawa, ale jeżeli przód ci się podoba i chcesz trochę więcej basu mieć to możesz zrobić tak jak napisałeś że przód zostawiasz pod radiem, a na tył montujesz skrzynie ze wzmacniaczem, skrzynia najlepsza co do stosunku cena do jakości to właśnie IT MDS08, co do wzmacniacza nie musisz kupować dwukanałówki i go mostkować, możesz kupić np. monoblok. Za wzmacniaczami możesz się rozglądnąć za czymś z u-dimension lub ground zero, napwno koledzy jeszcze podadzą kilka marek, lub modeli.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

i jak tutaj nie dostać na łeb :banghead: ...po pierwsze conan Tobie już podziękujemy i nie wypowiadaj się...po drugie Mazzi określ się o co Tobie chodzi...bo jeśli tutaj koledzy piszą Tobie jakieś dobre rozwiązanie i przystępne cenowo to Ty zaraz wyskakujesz, że "nie jesteś wymagającym człowiekiem jeśli chodzi o audio"...więc jeśli chcesz żeby te Twoje graty tam troszkę "łupały" jak to określiłeś to nie trzeba było tutaj pisać, tylko iść do pierwszego lepszego sklepu, komisu...gdzie na półkach stoją same alpierdy i buszmeny, i wzmacniacze firsta i powiedzieć, że masz 300zł do wydania i chcesz coś największego i najmocniejszego w tej cenie i żeby to "łupało"...koledzy by się tutaj nie fatygowali Tobie tłumaczyć na czym polega przyzwoite brzmienie i Ty byś miał święty spokój, bo mógłbyś wyjechać na miasto i troszkę "połupać" swoim "sprzętem"... :bomb:

[quote=""Mazzi""]Czyli - przód ma grać pod radiem a sub pod dwukanałówką zmostkowaną w jeden kanał - da się tak?[/quote]
- da się tak...

[quote=""Mazzi""]Takie pytanie - jakie będą potrzebne kable do podłączenia wzmacniacza z aku oraz ze skrzynką?[/quote] - wzmacniacz z aku...przyklejony temat w car audio: viewtopic.php?f=33&t=42 ...wzmacniacz ze skrzynką...również jakieś plus i minus, wystarczą miedziane o odpowiednim przekroju, poszukaj na forum...do tego kable sygnałowe, najlepiej żeby były przynajmniej podwójnie ekranowane...ale to również są koszta...
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

Toto wyluzuj :piwo: ja sie zgadzam z Toba w 100% , Mazzi powiedz mi co jest za sens kupowania suba i wzmaka jak nie masz przodu .. to jest tak jakbys kupowal tapety nie majac mieszkania :doh: .. kup przod DOBRY , a pozniej mysl nad subem .. i radze skoczyc do MM albo saturna i posluchac tej pasci Magnata .. one sa dobre zeby kino domowe zasilac ,ale do auta sie nie nadaja .. i bedziemy to tłuc ludzia do łeba by zmadrzeli :beach: my tu doradzamy jak nie wtopic bezsensu kasy , przeciez tez jestesmy ludzmi i przechodzilismy to .. ja dopiero po ponad roku od kiedy mam auto kupilem sobie radio dobre ( jvc kd sh 909r) , a dziewczyna sprezentowala mi helixy .. z poczatku chcialem sie pchac w sprzet marnej klasy .. i 2 male wzmaki leza w piwnic .. a glosiki oodalem wraz z boczka i bylem szczesliwy ze sie ich pozbylem .. ja rozumie nie kazdy ma 2k na sprzet CA .. ale powoli zbierajac mozesz zlozyc naprawde dobry sprzet , a tak kupisz tego magnata .. i za miesiac bedziesz narzekal ze to niegra i ze my Ci tak doradzilismy :banghead:
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Mazzi
Początkujący
Początkujący

Panowie - spokojnie... Ja nie w temacie więc pytam ;)

Dzisiaj jeździłem po MM, Saturn i mniejsze firmy Car-Audio - oto relacje...

1) Jeśli chodzi o przód to jeden ze sklepów (który nie prowadzi sprzedaży produktów tej firmy!) zaproponował mi żebym rozejrzał się za zestawem na przód dokładnie takim --> klick

Cena w sumie odpowiadałaby mi a na dodatek zostałoby na przyszłe wydatki - nie mam pojęcia tylko jak to zagra pod wzmacniaczem.

2) Co do sub'a - nasłuchałem się dzisiaj tub i skrzynek Blaupunkt, JBL, Pyle, oraz Clarion (wszystkie taniochy - powiedzmy do 300 zł - prócz Clarion'ka). Szczerze to większej różnicy w nich nie zauważyłem - napierdzielały tak fajniutko, że już chciałem brać ale postanowiłem uzgodnić zakup z Wami :D

3) Wzmacniacz - tu zaczyna się problem... Sprzęty których słuchałem były podłączone pod wzmak Crunch dwu kanałowy zmostkowany.

Najbardziej zabiła mnie cena - w sklepie z montażem chcą za tube Pyle + wzmak Crunch 650 zł - śmiech na sali bo ten sam towar z okablowaniem mam za 400 na allegro! :rotfl:

Ciężka sprawa z tym CA - chyba zostanę przy seryjnych głośniczkach bo za nic w świecie nie wiem co kupić aby było tanio i dobrze - tak się chyba jednak nie da... :angry:

Pozdrawiam
Mazzi
I\'m back!

Polo by Mazzi
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

Mazzi z tych 3 rzeczy co Tobie zaproponowali to dobry jest tylko wzmacniacz ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”