[quote=""Mati_9N""]No w zasadzie to tylko chciałem się dowiedzieć bo wiem ze do mojego silnika i do silnika 1.4 MPI czujnik wałka rozrządu ma taki sam numer tylko jeden z nich ma literkę D na końcu. Dzwoniłem do serwisu VW to gość powiedział mi ze wszystko zależne od danej części gdyż litera może miec przeróżne znaczenie

[/quote]
Dokładnie tak. Miałem już u siebie kilka takich przykładów i na ich podstawie Ci na czym może wyglądać.
1) Pierwsza rzecz - musiałem wymienić recyrkulator spalin. Numer taki sam, literka inna. Mój miał R, nowy T. Okazało się, że działają tak samo, jeden z drugim jest wymienny. Różniły się tylko pewną częścią obudowy.
2) Padła mi cewka. Numer ten sam. W samochodzie cewka miała literkę E, nowa dopasowana po nr VIN w ASO miała F. Okazało się, że ta z F jest ulepszeniem tej z E i jest jej nowym zamiennikiem (E bym już nigdzie nie dostał). Co ciekawe, ta z F jest o 2mm dłuższa od starej, ale pasuje i pracuje bardzo dobrze.
3) Silniczek od ogrzewania V68, a także od zamkniętego obiegu powietrza V154. Numer ten sam. U mnie chyba literka B, w zakupionym na szrocie literka A. Niby to samo... ale niestety nie pasuje. Zasada działania taka sama, jednak w środku potencjometr o innym rozstawie nóżek. Ponadto inny kształt wtyczki, przez co nie da się podłączyć tego silniczka w postaci plug&play

Wymagałoby to przeróbki wtyczki lub wiązki.
Także często jest, że nie ma to różnicy, ale bywa też, że ma to zasadniczą różnicę. Zatem tylko ASO i ETKA może Ci czasami powiedzieć, czy pasuje część z inną literką.
Pozdrawiam