[9N] Brak przełącznika air bag pasażera

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

y
yaCHim
Newbie
Newbie

[9N] Brak przełącznika air bag pasażera

Post autor: yaCHim »

Witam,

W zwiazku z faktem, iz moja zona potrzebuje miec fotelik na przednim siedzeniu w naszej polówce bo wkladanie/wyjmowanie dziecka w 3-drzwiowym samochodzie stanowi pewnego rodzaju problem (niestety brak jest w schowku przelacznika on/off) - chcialbym sie zorientowac czy ktos taki przelacznik montowal ?
Czy mozna to zrobic samodzielnie czy raczej w warsztacie/serwisie ?
Jak dlugo moze trwac taka operacja ?
Czy do przelacznika pasowal bedzie moj kluczyk czy bedzie to dodatkowy klucz ?

Moge taki przelacznik zakupic w necie ale przydalyby mi sie powyzej wymienione informacje.

Przeszukiwalem forum archiwalne ale znalazlem tylko to http://www.vwpolo-klub.pl/forumarch/vie ... a+poduszki
Awatar użytkownika
Trancer_GTR
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Trancer_GTR »

Czy mozna to zrobic samodzielnie czy raczej w warsztacie/serwisie ?
Ingerować w instalacje poduszki bym nie polecał, z drugiej strony ASO podejrzewam krzyknie sobie niezłą sumkę za tą robotę, ponieważ jak się domyślam trzeba zmienić wiązkę poduszki pasażera. Z kluczem nie ma problemu, podaje się kod z oryginalnych kluczy i wg niego można dopasować klucz do wyłącznika poduszki.

No chyba, że VW jest tak wspaniałomyślne, że idzie to zrobić bez zmiany wiązki - chociaż nie wierze :hmm: .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
d
dacjano
Początkujący
Początkujący

Post autor: dacjano »

Jeśli chcesz to zrobic tanio to dobry elektryk zrobi ci zwykły wyłacznik w schowku albo gdzie tam będziesz chciał.
y
yaCHim
Newbie
Newbie

Dzieki za podpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie.
Wczoraj wyjalem schowek (ten pod airbagiem) i okazalo sie ze do airbaga dochodzi 1 wiazka przewodow. Czy jak odlacze ta wiazke to zdeaktywuje poduszke ? Czy cos sie moze niespodziewanego wydarzyc ?
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Jeśli nie ma osobnego przełącznika, poduszkę deaktywuje się interfejsem.
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
y
yaCHim
Newbie
Newbie

[quote=""Olo""]Jeśli nie ma osobnego przełącznika, poduszkę deaktywuje się interfejsem.[/quote]

Mam juz VAGa (Polski VAG 2.5) stad moje pytanie - jak to zdeaktywowac ?
Wszedlem do opcji Poduszki powietrzne ale nie wiem co dalej :

Przy okazji pytanie - bedac w menu "Poduszki powietrzne" wykonalem test i ... generalnie nic sie nie stalo poza faktem, ze swieci sie teraz kontrolka od wspomagania i wspomagania faktycznie juz nie ma.
Awatar użytkownika
BaTuS
2fast...
Kontakt:

Post autor: BaTuS »

[quote=""yaCHim""]Przy okazji pytanie - bedac w menu "Poduszki powietrzne" wykonalem test i ... generalnie nic sie nie stalo[/quote]
lol, a chciales zeby wybilo poduszki czy czego sie spodziewales? :D
y
yaCHim
Newbie
Newbie

[quote=""BaTuS""]lol, a chciales zeby wybilo poduszki czy czego sie spodziewales? :D[/quote]

Heheh, sam nie wiem. No ale wracajac do pytania - jak zdeaktywowac tym narzedziem poduszke pasazera ?
Mam tez vwtool i wyglada niemal identycznie jak polski vag 2.5

Update:

Juz sobie poradzilem z deaktywacja poduszki. Jezeli ktos bedzie szukal jak to zrobic to przydatny jest link http://de.openobd.org/vw/golf_1j.htm#15 z ktorego dowiedzialem sie ktory kanal odpowiada poduszce pasazera... chodzi o kanal 01.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”