[6R] Reflektory z LED DRL - alternatywa dla bi-xenonów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
hulek
Newbie
Newbie

[6R] Reflektory z LED DRL - alternatywa dla bi-xenonów

Post autor: hulek »

Hej! Ciekaw jestem czy ktoś przymierzał się do montażu tych reflektorów -

http://www.polodriver.com/polo-2009/dec ... r-polo-6r/

Według producenta to zastępuje zwykły reflektor na H7. W zamian jest lampa ze zintegrowanym paskiem led (ala Audi), który przejmuje rolę świateł do jazdy dziennej (DRL). Wygląda to na alternatywę dla tych, którzy chcą mieć efektowne ledowe drl bez konieczności instalowania całego zestawu oryginalnych reflektórów bi-xenon + led drl. Nie trzeba bowiem nic zmieniać w instalacji, montować spryskiwaczy, poziomowania, etc. Nawet cena jest całkiem całkiem, coś ok. 250 EUR za komplet.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Lampy jak lampy, rzecz gustu. Tylko nie mogę się dopatrzeć czy mają homologację. Wydać 1000 zł za coś co nie ma nie byłoby rozsądne.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

To już te są ładniejsze, bo bardziej pasują do oryginałów.
https://www.dectane.de/product_info.php ... 00c9d36ae3

Co do samych lamp, wątpię żeby te pseudo dzienne, mogły spełniać funkcje prawdziwych świateł dziennych. Myślę, że pełnią one rolę świateł postojowych.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

[quote=""Aoox""]Co do samych lamp, wątpię żeby te pseudo dzienne, mogły spełniać funkcje prawdziwych świateł dziennych. Myślę, że pełnią one rolę świateł postojowych.[/quote]

Dokładnie świeci to tak jakby nie widać bylo auta ostatnio widziałem takie lampy w fiacie punto ŻENADA
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Wyszła już nowsza rewizja i tak jest już na prawdę łudząco podobna do oryginalnych ksenonków ;)

https://www.dectane.de/product_info.php ... 49e9583f0d

Poczekam aż ktoś w Niemczech sobie je założy i obadam, bo nie ukrywam, że chętnie bym sobie takie włożył do mojej Polówki :)
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Spoon, czytaj uważnie cały wątek. Dodawałem już te lampy w moim poście.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piotrej »

Siema z tego co mi wiadomo to są xenony z homologacją (.XENON-Optik-Linse) i do takich lamp trzeba mieć spryski w zderzaku niestety (jesli nie to policja odbiera dowód), a za wymianę z zwykłych na nowy oryginalny xenon + zderzak , spryski , (+poziomowanie do xenonów- wydanie homologacji)+ montaż koszty u BOSHA w Poznaniu wyniosły by około 5,000 wiec odpusciłem temat :( , piękne te lampy DECANTE są.

Pytanie czy to są xenony czy normalne lapy imitujące xenon(z homologacją)??
Moje pytanie to można zakładac te lampy czy nie ??
facebook>>JUDI ON/Piotrek R....icz ,,Jedna Pasja Jedno Życie Jeden Cel" LwG :)
maskę, zderzak tylni Deep Black,
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

[quote=""Aoox""]Spoon, czytaj uważnie cały wątek. Dodawałem już te lampy w moim poście.[/quote]

Aoox czytalem uwaznie caly watek i dlatego napisalem to co napisalem w pelni swiadomie.
Dodales chromowana wersje, ktora slabo sie ma do wygladu oryginalow, czarna, ktora pojawila sie pozniej po wersji chromowanej jest niemal kopia oryginalnych xenonow. Co do ledow to one w tych lampach pelnia role postojowek nie dziennych dlatego na pewno nie swieca tak mocno jak powinny i nie maja homologacji a DRL. Lampy z DRL od Dectane to te ktore pochodza z serii D-Lite i tam ledy swieca mocniej i posiadaja homologacje. Lampy z serii Dayline jedynie udaja DRL.

Niestety nie ma jeszcze wciaz do Polo lamp z serii D-Lite. Miejmy nadzieje ze skoro wyszla juz druga wersja lamp to i do ich oferty trafia tez te z drugiej serii.

Piotrej: to nie sa lampy pod xenony. W opisie jest jedynie xenon optik czyli, ze wygladaja jak xenony, tak zwany xenon look :) Po prostu maja soczewke. Ale lampy wykorzystuja zwykle halogeny, jedna zarowka H1 i jedna H7.
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

Czyli w ramach podsumowania: LAMPY Dectane z serii D-Lite{mają DRL czyli ?} (tam ledy swieca mocniej i posiadaja homologacje) czyli jak takie lampy do polo 6R jak
wyjdą to będzie można je legalnie zamontować ( nie wymiejając zderzaka na tego z spryskami) i policja sie nie będzie czepiać???? > > dobrze myślę
Osobiście poczekam chyba jak ktoś zamontuje bo na pewno nie wiadomo jak to będzie świecić{jakie daje światło} ,bo te co mam z trendyline to cinko cinko (chociaż żarówki wymieniłem)

Takie tam polo ( z takim tam zderzakiem ,,a'la'' R line) CZAD
http://ricambialo.com/fanali-anteriori/ ... -nero.html
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Oprócz sprysków i samopoziomowania same lampy muszą mieć homologacje do stosowania z żarnikami xsenonowymi. Niestety opis jest skromny i nie wiem czy mają.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Panowie nie mylcie DRL czyli swiatel do jazdy dziennej w technologii led w tym przypadku z xenonami. D-Lite maja drl czyli ledy do dziennej i na to maja homologacje ale to wciaz tylko lampy przeznaczone dla zarowek halogenowych a nie zarnikow xenonowych i maja homologacje tylko na halogeny, wiec do nich nie trzeba miec ani spryskiwaczy ani autopoziomowania. Kupujesz, zamieniasz, dziala plug and play. Z xenonami to juz inna bajka, ale w ofercie dectane nie ma przynajmniej dla Polo reflektorow dedykowanych dla xenonow. Owszem nikt nie zabroni wam wrzucenia zarnikow pod te soczewke ale nie bedzie to legalne.

I jeszcze raz podkreslam. Lampy dectane NIE SA PRZEZNACZONE DLA ZARNIKOW XENONOWYCH. To zwykle lampy dla zarowek halogenowych. Opis "xenon optik" oznacza jedynie tyle, ze wygladaja a'la xenony, bo maja soczewke w srodku. Nie kazda jednak lampa soczewkowa jest lampa pod zarnik xenonowy. Uff :)
v
vonKris
Newbie
Newbie

Post autor: vonKris »

Ponieważ od grudnia interesuję się tym tematem, mogę z całą odpowiedzialnością napisać, że na dzień dzisiejszy nie ma na rynku lamp do modelu 6R które posiadałyby LED-owe światła do jazdy dziennej i nie ma także - innych niż oryginalne - lamp xenonowych.
Lampy firmy Dectane są produkowane w dwóch liniach: D-Lite i Dayline. W linii D-Lite otrzymujemy lampę z soczewkowym reflektorem imitującym lampę xenonową, w którym jako źródło światła jest używana zwykła żarówka H7 lub H1, oraz pasek diod LED który świeci na tyle mocno, że może być używany jako światło do jazdy dziennej. Niestety lampy z linii D-Lite nie są produkowane dla modelu 6R.
Do nowego Polo można zakupić lampy z linii Dayline które również posiadają soczewki imitujące xenony i wykorzystujące żarówki H7/H1. Pasek diod LED w tej lampie nie może być używany jako światła do jazdy dziennej, gdyż nie posiada odpowiedniej siły świecenia a co za tym idzie, nie ma homologacji. LED-y w tych lampach to światła postojowe.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Czyli podsumowałeś dokładnie to co pisałem wcześniej :)
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

czyli nadal nic nowego :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”