[9N] Niedziałający spryskiwacz tylniej szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawko200

[9N] Niedziałający spryskiwacz tylniej szyby

Post autor: pawko200 »

Witam !Panowie mam do was pytanie jako do użytkowników 9N.Otóż tylni spryskiwacz mi nie psika na szybę.Pompka chodzi .W związku z czym mam do was pytanie czy są może jakieś typowe miejsca i często usterkowe gdzie można najszybciej znalesc przyczynę braku spryskiwacza ?
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

A wycieraczka chodzi? Moze na silniczek leci bokiem, albo miedzy nadwoziem a klapa sie przewod przelamal. Bo jesli pompka psiuka to gdzies do auta caly plyn leci
[size=12px][/size]
p
pablo22071990
Początkujący
Początkujący

Post autor: pablo22071990 »

ja w 6n2 mialem rurke w klapie jakims bialym osadem zapchana az po sama dysze wiec moze tam szukaj problemu
p
pawko200

Tak wycieraczka chodzi bez problemu tylko gdzieś płyn ucieka bo ani na wycieraczce ani na klapie znaku nie ma mokrego .
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Zobacz czy nie leci Ci płyn przy lewym przednim kole. W tym miejscu często się wężyk odczepia. Sam mam u siebie ten problem, ale go jeszcze nie naprawiłem. Niedługo się za to zabiorę :)
K
Kwasny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kwasny »

Witam. Mi ciekło pod osłoną maskującą nadkole wewnątrz bagażnika, na lewym nadkolu tam jest łączenie.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Temat znany. Jest info dokładne na forum. Za dwa typowe miejsca. Jedno to to, o którym wspomniał kolega wyżej, a drugie to w komorze silnika. Wężyk się rozłącza na podłużnicy, zaraz za akumulatorem. Płyn tam wycieka, potem spływa i wycieka za przednim lewym kołem - pod nogami kierowcy.
p
pawko200

Ok dziękuje wszystkim za rady , w następnym tygodniu się za to zabiorę i zobacze co i jak .Hejka.
M
Milek
Newbie
Newbie

Post autor: Milek »

Dziś byłem u mechanika i przy okazji miał to zrobić. Powiedział że przy samym wylocie płynu często się psuje rurka, coś tam się gniecie i płyn leci do klapy bagażnika, można to naprawić jakimś zestawem naprawczym, który kosztuje 200zł. Dałem sobie spokój.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Przy samym wylocie, to jedynie zapieka się rurka, na wskutek czego, spryskiwacz psika na boki wraz z ruchem wycieraczki. Nie spotkałem się tutaj na forum z "częstym", takim jak opisałeś, przypadkiem, żeby przez to w ogóle nie sikało. Jeśli nawet, to naprawa tej rurki to nie jest tak wielki koszt (jest jakiś manual na forum). Mechanikowi najzwyczajniej nie chciało się grzebać i najwyraźniej palnął Ci coś, żebyś sobie poszedł.. taka jest moja opinia. Poza tym, jakby płyn leciał do klapy, nie trudno byłoby znaleźć miejsce uszkodzenia. Na dole klapy są 3 otwory, niespecjalnie szczelnie zaślepione takimi gumkami. Jakby tam leciał płyn, od razu byłoby widać, a jeśli nie widać, to byłoby czuć jego zapach. Wcześniejsze miejsce, o których była mowa wyżej, to zdecydowanie najpopularniejsze usterki układu spryskiwacza tylnej szyby.

jeszcze inna opcja jak mogłaby się przytrafić, to przytkana dysza spryskiwacza. Ale ją łatwo jest sprawdzić. Przerabiałem to u brata w Audi A3. Wystarczy zdjąć tapicerkę tylnej klapy i odłączyć wężyk spryskwacza przy samej dyszy. Wsadzić do bagażnika jakieś wiaderko, do niego odpięty wężyk i psikać spryskiwaczem. Jak płyn doleci do wiaderka, to wiadomo, że dysza jest zapchana. Jak ja naprawiałem, to sprężone powietrze rozwiązało problem. Na koniec wężyka założyłem igłę lekarską, którą wepchałem w dyszę i ostro dmuchałem sprężonym powietrzem. Syf się przedmuchał, i spryskiwacz ożył :D
Pozdrawiam
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""Witek6935""]Przy samym wylocie, to jedynie zapieka się rurka, na wskutek czego, spryskiwacz psika na boki wraz z ruchem wycieraczki.[/quote] ale po pewnym czasie przy tej usterce potrafi tak zawalić rdzą i innym syfem zerwaną już rurkę spryskiwacza że na wylocie nie pojawi się ani kropelka (przerabiałem temat u siebie w golferze) co do ceny zestawu naprawczego to wiele się nie pomylił można dostać ciut taniej , ale można także samemu to ogarnąć nie wiem czy w 9N jest plastik czy mosiężna rurka w każdym bądź razie jest do zrobienia poniżej link z forum VW golfa z manualkiem (w polo jest podobnie)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 75afdfe480
Obrazek
p
polo111619
Newbie
Newbie

Post autor: polo111619 »

Witam mam podobny problem w 9N tylko u mnie nie słychać żadnej pompy,wycieraczka działa, wiec moje pytanie brzmi ? gdzie szukać pompy ? proszę o sprecyzowanie miejsca :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""polo111619""]Witam mam podobny problem w 9N tylko u mnie nie słychać żadnej pompy,wycieraczka działa, wiec moje pytanie brzmi ? gdzie szukać pompy ? proszę o sprecyzowanie miejsca :)[/quote]
Witam

Pompka jest przy zbiorniczku z płynem. Żeby się do niej dostać, musisz zdjąć lewe przednie koło i odkręcić plastikowe nadkole. Zbiorniczek jest tak jakby przed przednim kołem.

Pozdrawiam
p
polo111619
Newbie
Newbie

Dziękuje witek więc czeka mnie trochę pracy więc do dzieła:) pozdro
p
polo111619
Newbie
Newbie

Więc zabrałem się za wymontowanie zbiorniczka lecz podczas jazdy zauważyłem jedną rzecz i nie wiem czy tak jest w większości polo tzn. gdy chcę spryskać przednią szybę prawą dźwignią ciągnę do siebie i leci płyn na przednią szybę więc teoretycznie gdy odepnę ją od siebie powinno spryskać tylną szybę a tu niespodzianka spryskuje nadal przednią? więc chyba coś nie gra ! co można by było jeszcze sprawdzić żeby bezsensownie rozkręcać połowy samochodu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”