[6R] Jaki olej kupić?

Tutaj możesz testować możliwości forum.

Moderator: Global Moderator

s
strzelesia1

[6R] Jaki olej kupić?

Post autor: strzelesia1 »

Witam
Chce wymienic olej w swojej polowce 1.2. Nie mam pojecia jaki mam kupic olej czy ma to byc longlife czy moze byc zwykły ew. jaki pzdr
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

producent rekomenduje castrola long life - i tak sugeruje Tobie, samochód nowy nie ma co oszczędzać ( jeśli sam kupisz to nie ma tragedii np na necie)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote=""hadek""]jeśli sam[/quote]

mała errata: sama kupisz ;)

strzelesia1 sprawdź w instrukcji zalecaną przez producenta lepkość i parametry, jak kupisz coś o takich parametrach np. z Motula albo Valvoline to nie zbłądzisz :grin:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Dobra rada od kolegi Skfarek :) , ale ja bym polecił Ci jeszcze coś z oferty firm Millers i Liqi Moly. Są nieco droższe ale są to 100% syntetyki, a nie jak ten g....y pseudo syntetyk Castrola SLX czy jakiś inny z ich oferty. Ważne żeby olej spełniał normy podane przez producenta a markę możesz wybrać sama.
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

[quote=""ecd""] a nie jak ten g....y pseudo syntetyk Castrola SLX[/quote]

Czemu tak piszesz??

Ja już wymieniałem go 3 razy i nie narzekam:)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

[quote=""ecd""]ale ja bym polecił Ci jeszcze coś z oferty firm Millers i Liqi Moly.[/quote]

też bardzo dobry wybór :)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Dlatego, że to nie jest pełen syntetyk (tak jak się o nim mówi) tylko produkowany wg technologii syntetycznej z małą ilością esterów i kiepskim indeksem lepkości. Castrol ma dobry tylko...marketing. Zalej następnym razem olej Millers, Liqui Moly lub Motul to zobaczysz jaka jest różnica. Ja przechodzę teraz z trybu longlife na co roczną wymianę i na olej Millers XFS 5W40 (100% syntetyk), produkowany i rozlewany w Anglii, a cena nie jest tak wysoka. Poczytaj na necie opinie o olejach Millers :) (np. na stronie zmienolej.pl)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Od siebie dodam jeszcze, że Castrol ze względu na dużą popularność jest często podrabiany i można trafić na niezłe guano wlane w ładną bańkę :blush2:
1.6 AEA shamowane]
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

A co polecacie do 6R z silnikiem 1.4?
We wtorek jade na pierwszy przegląd, byłem się dziś umówić w Bielsku-Białej i dowiedziałem się że w ASO 1litr oleju kosztuje 80PLN.
Jak powiedział Doradca serwisowy: "nie ważna nazwa oleju, ale jego oznaczenie - ma być 504 00 VW" :szefu:
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Ja nie wymyslalem ze wzgledu na to ze silnik jest starszej generacji i zalalem go castrolem edge 5w30 504.00vw za 160zl 4L.Co sie okazalo po wymianie oleju zauwazylem spadek zuzycia paliwa :)czyli nie taki zly ten olej.Wczesniej skode czy audi zalewalem mobilem i tez bylem bardzo zadowolony.Mialem kupic do polowki mobil 1 5w30 esp formula 504.00 vw ale byl o 50zl drozszy i nie mieli na miejscu wiec sobie odpuscilem,przy nastepnej wymianie go zaleje i sprawdze.Mam znajomego mechanika b.dobrego ktory rozbiera silniki i widzi co tam sie dzieje i powiedzial mi ze w dzisiejszych czasach oleje maja bardzo podobne wlasciwosci,wiec firma tak naprawde nie ma znaczenia,wszyscy chca sobie w produktach dorownac.
Osobiscie przez 10 lat mialem stycznosc z mobilem i go moge polecic.Jak bym mial silnik z turbo,bezposrednim wtryskiem to moze bym pomyslal o castrolu slx longlife III lub shellu AV-L 5w-30. :amen:
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

Ok, olej wymieniłem, znalazłem nieużywany Mobile 1 With SuperSyn New Life 0W-40 Fully Synthetic (posiadający dopuszczenia: VW 502 00, VW 505 00, MB-Approval 229.3/339.5, BMW Longlife 01, Opel GM-LL-A-025/B-025, Porsche Special Oil List), który był przeznaczony do mojego wcześniejszego samochodu, powiedziałem w ASO że mam taki, ale jakby co to mogę kupić ich VW 504 00 - powiedzieli że ten jest ok i od razu wykreślili z listy dopłatę za ich olej, więc nie musiałem płacić dodatkowo 52PLN/litr oleju z Volkswagena, a jedynie za robociznę :)
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

[quote=""ecd""]Dlatego, że to nie jest pełen syntetyk (tak jak się o nim mówi) tylko produkowany wg technologii syntetycznej z małą ilością esterów i kiepskim indeksem lepkości. Castrol ma dobry tylko...marketing. Zalej następnym razem olej Millers, Liqui Moly lub Motul to zobaczysz jaka jest różnica. Ja przechodzę teraz z trybu longlife na co roczną wymianę i na olej Millers XFS 5W40 (100% syntetyk), produkowany i rozlewany w Anglii, a cena nie jest tak wysoka. Poczytaj na necie opinie o olejach Millers :) (np. na stronie zmienolej.pl)[/quote]

Przemyślałem sprawę z tym olejem - poczytałem troszkę o oleju na podanym przez Ciebie serwisie i zdecydowałem się na wybór AMSOIL European Car Formula 5W30 100% Synthetic Motor Oil 0,946L. W porównaniu z innymi olejami rzeczywiście ma o wiele lepsze parametry pracy i wogóle.

Jednak żadnej różnicy tak jak pisałeś nie odczułem. Jedyne co - to na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku pokazuje teraz cały czas spalanie chwilowe 0,4 l/h. Natomiast na produkcie Castrola schodził nawet do 0,3 l/h. Ale w sumie nie wiem czy to jest aż tak ważne. Przejechałem już nim ostatnio w trasie 450 km - spalanie wyszło w normie 4,8 l/100km. Także przy następnej wymianie wrócę chyba do zalecanej marki.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

[quote=""majcher836""][quote=""ecd""]Dlatego, że to nie jest pełen syntetyk (tak jak się o nim mówi) tylko produkowany wg technologii syntetycznej z małą ilością esterów i kiepskim indeksem lepkości. Castrol ma dobry tylko...marketing. Zalej następnym razem olej Millers, Liqui Moly lub Motul to zobaczysz jaka jest różnica. Ja przechodzę teraz z trybu longlife na co roczną wymianę i na olej Millers XFS 5W40 (100% syntetyk), produkowany i rozlewany w Anglii, a cena nie jest tak wysoka. Poczytaj na necie opinie o olejach Millers :) (np. na stronie zmienolej.pl)[/quote]

Przemyślałem sprawę z tym olejem - poczytałem troszkę o oleju na podanym przez Ciebie serwisie i zdecydowałem się na wybór AMSOIL European Car Formula 5W30 100% Synthetic Motor Oil 0,946L. W porównaniu z innymi olejami rzeczywiście ma o wiele lepsze parametry pracy i wogóle.

Jednak żadnej różnicy tak jak pisałeś nie odczułem. Jedyne co - to na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku pokazuje teraz cały czas spalanie chwilowe 0,4 l/h. Natomiast na produkcie Castrola schodził nawet do 0,3 l/h. Ale w sumie nie wiem czy to jest aż tak ważne. Przejechałem już nim ostatnio w trasie 450 km - spalanie wyszło w normie 4,8 l/100km. Także przy następnej wymianie wrócę chyba do zalecanej marki.[/quote]
No to widzę, że zalałeś olej z górnej półki :oki:
Przy oleju, który zalałeś na pewno silnik szybciej osiąga temp. roboczą, a mniej się grzeje przy ostrzejszej jeździe (tylko akurat w 6R trudno bez wskaźnika to sprawdzić)
Ja zmieniłem na olej Millers XF Longlife C3 5W30 plus wcześniej płukanka silnika Motul Engine Clean (mam nadzieję, że u siebie też wlałeś płukankę przed zmianą bo jeśli nie to żaden sens wlewać tak drogi olej).
Na plus: cichsza praca silnika (ale to akurat przy każdym świeżym oleju), stabilne obroty jałowe, praca silnika bardziej aksamitna, no i niższe zużycie paliwa. Przejechałem prawie 900 km (część w górach) i średnie spalanie wg kompa 5,3l/100km :)
Dodatkowo dodam, że oleju na bagnecie nie ubyło ani mm i dalej jest "złocisto" czysty.
Ja przy następnej zmianie na pewno wrócę do oleju Millers tym bardziej, że mam pewność co do pochodzenia (czego o Castrolu nie można powiedzieć) dodatkowo 100% syntetyk, a cena nie jest szokująco wyższa.
f
fragi 1973
Newbie
Newbie

Post autor: fragi 1973 »

[quote=""ecd""]Dlatego, że to nie jest pełen syntetyk (tak jak się o nim mówi) tylko produkowany wg technologii syntetycznej z małą ilością esterów i kiepskim indeksem lepkości. Castrol ma dobry tylko...marketing. Zalej następnym razem olej Millers, Liqui Moly lub Motul to zobaczysz jaka jest różnica. Ja przechodzę teraz z trybu longlife na co roczną wymianę i na olej Millers XFS 5W40 (100% syntetyk), produkowany i rozlewany w Anglii, a cena nie jest tak wysoka. Poczytaj na necie opinie o olejach Millers :) (np. na stronie zmienolej.pl)[/quote]

Aby wypowiadać się o olejach, to trzeba najpierw poczytać lektury o jakości, klasyfikacji i lepkości.
Koło tyłka mi to lata co kto sobie wleje, ale castrol 5W40 na pewno jest syntetyczny.
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piotrej »

my z tatą on w swoim golfie V 1.4 FSI 90KM i ja w polo lejemy do silników CASTROL Magnatec 5W40 4L i nic się na razie nie zepsuło - polecam wiadomo tani nie jest ale takiego używają w serwsie VW. POZDRAWIAM
facebook>>JUDI ON/Piotrek R....icz ,,Jedna Pasja Jedno Życie Jeden Cel" LwG :)
maskę, zderzak tylni Deep Black,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Smietnik / testowe”