[6n2] Problem z odpaleniem - brak kontrolki świec żarowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
BartBN
Newbie
Newbie

[6n2] Problem z odpaleniem - brak kontrolki świec żarowych

Post autor: BartBN »

Witam... Mam dość uciążliwy problem z moim Polo 6n2 1.7 SDI. W losowych momentach (nie zauważyłem żadnych zależności) samochód nie chce odpalić... Zawsze gdy tak się dzieje, nie wyświetla się kontrolka od świec żarowych. Samochód potrafi działać normalnie przez tydzień po czym nagle nie chce odpalić przez kilka minut, później znów odpala, gaszę silnik i tak w kółko aż za którymś razem znów nie wyświetla się kontrolka od świec i samochód nie pali. Jest to o tyle uciążliwe, że nigdy nie wiem kiedy mnie to spotka... Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

u mnie w 1,9d bylo tak ze jak swiece nie grzaly to nie chcial zapalic, krecil krecil i nic, jak swiece sie swiecily to juz zapalal ale tez krecil dosc dlugo, wina byla pompy lucasa, mam teraz bosha i pali pieknie czy zimny czy cieply ;)
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

Na 99% winny jest przekaźnik nr 109.
Oczywiście podepniej pod kompa i zobacz co jest w pamięci jaki błąd.
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

A tak na marginesie kolego klocek napewno zamieniłeś pompę lucasa na boscha ?, a co ze sterownikami i całą resztą??????????? pzrzecież to dwie różne "szkoły".
B
BartBN
Newbie
Newbie

Dodam, że po podpięciu pod komputer jedyny błąd jaki znalazło to "błąd sterowania silnikiem" - a to chyba jest związane z przekaźnikiem 109, nieprawdaż?
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

mialem lucasa a teraz mam bosha, moge porobic zdjecia jak cos, sam tego nie robilem ale jeden warsztat u mnie robi to bez problemu
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Wymień przekaźnik 109 tylko na nowy (koszt około 40-60 zł).
Daj znać czy ok.
B
BartBN
Newbie
Newbie

Dziś samochód nie chciał odpalić wcale... Wyjąłem przekaźnik 109 i okazało się, że jeden z tych "bolców" jest uszkodzony (naderwany), szwagier go przylutował i po włożeniu samochód zapalił od razu. Jak na razie za każdym razem działa, miejmy nadzieję, że to był główny problem :boredom:
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Myśle że to jest główny problem więc kliknij co trzeba:-)
d
daro83t
Newbie
Newbie

Post autor: daro83t »

Witam ja mam ten sam problem z brakiem kontrolki swiec tyle ze w polo 6n2 1.4 TDi silnik AMF. A mozecie powiedziec jak zlokalizowac i zdemontowac ten przekaznik w celu sprawdzenia czy to to samo???
B
BartBN
Newbie
Newbie

Przekaźnik znajduje się pod kierownicą po lewej stronie, jak zdejmiesz całą półkę to po lewej trochę głębiej trzeba rękę wsadzić ale już z daleka będziesz widział duże numerki na kostkach.
d
daro83t
Newbie
Newbie

Dzięki za podpowiedz, znalazlem ten przekaznik i zdemontowalem go, zanioslem go elektrykowi do obejrzenia i wszystko mowi ze jest z nim ok wiec nie wiem co teraz?? Chyba pojade z nim do mechanika.A jest taka mozliwosc by elektryk sie mylił??Mowil ze ta zworka co tam jest dziala prad przewodzi,cewka w srodku ok,co robis??
B
BartBN
Newbie
Newbie

Najlepiej jedź do mechanika i podepnij pod komputer. Spisz wszystkie kody/nazwy błędów jakie znajdzie komputer i napisz je tutaj.
d
daro83t
Newbie
Newbie

Witam,bylem u mechanika blędow jako takich nie bylo, wymienilem przekaznik 109 na nowy i jak ręką odjoł,pozdrawiam i dzieki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”