[6R] - Coming/Leaving Home.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

[6R] - Coming/Leaving Home.

Post autor: Roffie89 »

Witam,

Zastanawia mnie czy ktoś bawił się w coś takiego w swojej polówce bez Xenon'ow?
Nie mogę nigdzie się tego doczytać :/
Wydaje mi się ze powinno to działać na zwykłych lampach z H7?

Tylko podejrzewam że trzeby dorwać przełącznik świateł z pozycją auto.

Pozdrawiam,
Rafał.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2012, 10:54 przez Roffie89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Coming, nie comeing ;)

Ludzie takie rzeczy montuja nawet w 6n (przynajmniej wszystko na to wskazuje, robiac szybki skan netu) wiec i u Ciebie da rade to zrobic ;)
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Wiem są gotowe moduły, z tym że mam czujnik zmierzchu i deszczu w samochodzie, można to w komputerze aktywować ale to nie działa.
Pytanie które mi przychodzi na myśl to czy nie potrzebuje przypadkiem przełącznika świateł z pozycja auto?
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Do coming home przelacznik auto jest nie potrzebny. On sie przydaje jak mijania same maja sie wlaczyc wieczorem.
Dobrze tam w kodowaniu patrzyles? Bo hmmm kurde nie pamietam w ktorym miejscu i nie pamietam czy u Ciebie to jest. Bo juz nie jeden sie na tym wylozyl. Ano ustawialem dzienne w audi ktore oryginalnie sa na zarowce i elektryk powiedzial ze wsio wlaczone, ale nie swieca, czyli nie da sie w tym modelu. Wsio ok, wlaczyl ok, ale jasnosc swiecenia byla na 0% ;) Przestawilem na 90% i wala po oczach:)
Zobacz czy nie masz jakiejs skali swiecenia coming home, bo moze wlaczone sa ale na 0%
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Ten przełącznik to swoją drogą chce kupić żeby się same przełaczały.

Byłem w warsztacie VW gdzie bardzo dobrą miał opinie elektryk i skończyło się na tym że ustawił wszystko i nie działało...
Wieć w sumie to nie wiem o co chodzi. Nie było tam mocy świecenia z tego co patrzyłem jak to on robił.
Ja niestety nie mam dojścia do komputera z kablem żeby samemu coś takiego zrobić.
Funkcje w komputerze są, można je włączyć ale nie działają.
k
klahcim
Newbie
Newbie

Post autor: klahcim »

Udało się coś zdziałać ? Bo bardzo przydałaby mi się ta opcja ale nie wiem czy warto kopać temat skoro są takie problemy ?
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel »

Widziałem ostatnio jakąś instrukcję przeróbki z francuskiego forum Polo 6R i było tam jasno napisane, że bez bi-ksenonów i czujnika deszczu, CH/LH nie będzie działać, bo rzekomo przy ksenonach światłami steruje BCM, a halogeny są podpięte bezpośrednio pod przełącznik świateł (czyli nie ma układu, który mógłby je wyłączyć po określonym czasie; bodajże 15 s dla LH, a 30 s dla CH). Wnioskuję więc, że w przypadku halogenów trzeba dołożyć osobny moduł.

Na ksenonach można aktywować w komputerze opcję CH/LH i bez przeróbek korzystać z CH, bo włącza się go manualnie, mrugając światłami przed wyjściem z samochodu (sprawdziłem u siebie z powodzeniem). Jeszcze jakiś czas temu Kufatec sprzedawał gotowy zestaw do modyfikacji (oryginalny przełącznik z funkcją auto, wtyczki, kable itp.) za ok. 200 EUR, ale z tego co widzę nie ma go już w ofercie, a wydawał się trochę bardziej eleganckim rozwiązaniem niż to co wymyślili Francuzi.
k
klahcim
Newbie
Newbie

Post autor: klahcim »

No widzę że niezbędne modyfikacje wymagają dużej ingerencji w elektronikę i sterowanie - mam miesięczne auto i nie chciałbym tracić gwarancji .. Liczyłem bardziej na podpięcie do komputera i odznaczenie boxa :D Podjadę do ASO (tak wiem że ze cenowo zawsze mija się to z celem ale co tam) i zapytam ich co i za ile proponują czy z góry powiedzą że tylko ksenony i ...
Awatar użytkownika
tomasz100
Newbie
Newbie

Post autor: tomasz100 »

Jesli masz doswietlanie zakretow to sterowanie halogenami jest przez BCM, a wlacznik halogenow jest podpiety z BCM, zatem CH/LH przy doswietlaniu z czujnikiem deszczu powiniwn dzialac, pod warunkiem ze czujnik deszczu ma w sobie czujnik zmierzchu. Ja sie mu przygladalem i w golfie wyglada troche inaczej ten czujnik. W zwiazku z tya obawa moze sie okazac ze przelacznik auto tez nie bedzie dzialac. Tak na marginesie do polowki 6r producent nie przewidzial przelacznika auto, oczywiscie pasuje ten z golfa - ale czy zadziala ?

sprawdzilem pinout BCM i okazuje sie, ze CH/LH zautomatyczną zmianą świateł jest możliwy jeśli w BCMie jest we wtyczce A pin 37. Ponizej lista BCMów i jeśli masz wersje 089 lub wyższą to powyższe opcje są osiągalne.

6R0 937 084Basis
6R0 937 085Low / medium
6R0 937 086Medium
6R0 937 087High
6R0 937 088High with start / stop operation
7H0 937 089High daytime running light, driving light assistant and Coming Home Function
7H0 937 090Max

Mała aktualizacja tematu, na forum francuskim rozgryziono problem funkcjonalności CH/LH i AL a doszlifował temat Hiszpan o nicku Ciclo, tak czy siak, sterownik wymienić trzeba, ale to otwiera drogę do modzenia z światłami Xeon. Niestety jest dużo pracy, bo oprócz wymiany i kodowania BCM, należy praktycznie zmodyfikować instalację odpowiedzialną za światła, aby wszystkim sterował BCM.

Niestety autor ostrzega, że wymiana BCM wbrew pozorom nie jest łatwy i nie zaleca kupna używanego, ponieważ okazuje się, że pomimo części, która ma prawidłowe oznaczenie coś nie gra - zalecenie jest kupno nowego na podstawie numeru VIN

Tutaj jest cały manual - język EN
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”