kolanko - red 9n

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kolanko
Newbie
Newbie

kolanko - red 9n

Post autor: kolanko »

Po roku w moich rękach postanowiłem że i ja się pochwale Polóweczką :) Samochód zakupiłem rok temu w kwietniu. Szukałem jak każdy samochodu z małym przebiegiem, niezniszczonego i nie składanego z trzech różnych. Samochód miał być dla mojej mamy bo mnie studenta nie było stać na taką maszynę :P Po oględzinach i zaproponowaniu swojej ceny dobiliśmy targu. Już podczas powrotu coś zaczęło stukać w zawieszeniu ale byłem szczęśliwy że wyrwałem taką sztukę z tak wspaniałym silnikiem 1.9 TDi :D Po powrocie do domu mama była zachwycona a tata powiedział że "taczkę" przyprowadziłem ale po pierwszej jeździe zmienił zdanie i powiedział że może być :D Następnego dnia wjechałem na kanał i do wymiany sławne gumy na wahaczu. Dałem mechanikowi bo musiałem jechać na studia a rodzice tak jeździli. Zjechałem na następny weekend i zaproponowałem mamie że wykupie od niej połowę samochodu, a wiedziałem, że za tą połowę kupie cały samochód i pomoc finansową rodziców :D Udało się i od tamtej pory mam inwestycje na całe lata :P Zaraz po przerejstrowaniu wymieniłem wycieraczki bo szybka musi być czysta zakupiłem rozrząd, oleje, filtry, które wymieniłem z kumplem przy zimnym piwku :) I sobie jeździłem ciesząc się vagiem :D Czas mijał a mi coraz mniej się podobało Polo, a brak było funduszy na jakieś zmiany, bo musiałem kupić sprężarkę klimatyzacji bo odmówiła współpracy oraz założyć nowe klocki hamulcowe na przód i nowe tarcze i klocki na tył co poważnie uszczupliło moje oszczędności. Nagle przez swoją głupotę musiałem zmienić uczelnie z PG na UWM i został zakręcony kurek :/ Ostatnie pieniądze przeznaczyłem na BBS RS 771. Na wiosnę tego roku miał wlecieć gwint ale po zdiagnozowaniu stuków w zawieszeniu postanowiłem, że robię zawieszenie. Gumki, łączniki, sworznie, końcówki zostały wymienione na nowe bez oszczędzania plus łożyska, olej, filtry, akumulator, oponki 205/45 R16 i pieniądze się skończyły :) Wiem że polo wygląda zupełnie normalnie ale ze skromnego studenckiego budżetu niewiele można podziałać. Chciałem aby samochód był sprawny technicznie aby można było nim się poruszać ale plan jest w głowie i będę się starał go zrealizować...

Model: 9n 5d
Silnik: 1.9 TDi ( planowany sofcik i icek seat sport )
Zawieszenie: nowa seria :D ( planowany gwincik )
Układ hamulcowy: seria ( jak zmienię zimówki na felgi 15 to wpadnie hebel 288 :) )
Koło: BBS RS 771 ( środek czarny rant w połysk :P i dystans bo koło się chowa )
Nadwozie: seria ( przyciemnie szybki, emblematy w czarny mat )
Środek: seria wyprana z fotelami z grzaniem ( miał być środek z wersji highline ale ktoś był szybszy :/ i teraz czekam aż znowu się pojawią w jakieś normalnej cenie, dźwignia ręcznego w skórce czeka na zamontowanie, kierownice kupiłem w skórce ale w tragicznym stanie była, bije się w myślach bo podoba mi się gałka biegów od audi a3 :) )
Audio: jakiś Xplod gra ( polo trzeba wyciszyć bo jest głośno )

Plany jak widzicie są. Gwint to jest dla mnie priorytet ( na święta poproszę od mikołaja :P ) bo jest straszna koza i wtedy dystans wpadnie jak nie będzie mi się podobać. Koło mam dogadane czekam tylko na śnieg to kolega mi pomaluje tak jak chcę. Samochód robię tak abym mógł nim się poruszać na codzień :)

Przyznam się, że dzisiaj wykonałem pierwsze zdjęcia Polo specjalnie na potrzeby tego topicu :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Doradzajcie, komentujcie jest co rozważać. Czekam na jakieś propozycje co do stylingu :)
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

Ja mym walnął alufelgi na czarno, najlepiej jakieś ładny bbs tak jak mówisz i konkretne ogumienie :) przyciemniłbym szyby ( fajnie będzie wyglądał, czerwony lakier, czarne alusy i czarne przyciemnione szyby ) zmienił lampy tylne na te od 9N3 i oczywiście gleba. A w zmianach silnika to radzę tylko softa narazie zmienić :P Pojeździsz tym po sofcie 131 konnym i przyzwyczaisz się szybko i wtedy wstawisz ze icek i może dmuchawkę inną. A no i znaczek VW na klapie na czarno :vinsent:
Awatar użytkownika
Bejcuś
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Bejcuś »

Jakieś foty środka zapodaj bo interesująco się zapowiada....Może halogeny by się przydały i dokładka zderzaka ? :grin:
B
BlackDistrict
Newbie
Newbie

Post autor: BlackDistrict »

Kolanko Można powiedzieć że zabrałeś mi sztukę sprzed nosa. ; ) Kiedy ją kupiłeś ? Bo albo dziwny zbieg okoliczności albo z2/3 miesiące temu miała być moja ^^. Miałem do wyboru Ją albo 9 nCricket'a 5d czarnego we wrocławiu i padło na tego drugiego. :-D Gratuluje ładnej polówki mógł byś zrobić na tył dokładkę od bluemotion to będzie bajecznie. W swoim planuję właśnie ją i halogeny/ Pozdrawiam :cool2:
k
kolanko
Newbie
Newbie

Zakupiłem ją rok temu w kwietniu :) Dzisiaj polóweczka dostała nowy olej w skrzyni biegów oraz został przesmarowany rozrusznik bo czasami bendiks nie zdążył się cofnąć i było słychać nieprzyjemny dla ucha dźwięk :/ Po tej operacji chodzi jak nówka sztuka i aż miło odpalać samochód :D Przy okazji obejrzałem sobie progi i jestem zmuszony je przed zimą zabezpieczyć jakoś przed wodą i solą a na wiosnę oczyścić dokładnie zabezpieczyć i pomalować aby żadna rdza nie omieszkała zamieszkać :D
k
kolanko
Newbie
Newbie

Dawno nic nie pisałem bo też i nic się nie zmieniało przez całą zime Polówka stałą pod chmurką i codziennie rano dzielnie dowoziła mnie na uczelnie. Po zimie wpadł nowy olej komplet filtrów Boscha no i pora było dołożyć trochę koni więc był plan na soft ale dostałem power-boxa vtecha akurat pasującego do mojego silnika założyłem i tak jeżdżę i jeżdżę a soft na razie czeka. Wpadł też kit H&R więc zrobiło się niżej, twardziej ale przewidywalnie w zakrętach więc jestem zadowolony. Na dniach doszła też do mnie paczuszka z kierownicą 3-ramienną i teraz już czekam tylko na poduszkę aby skompletować fajere i założyć do samochodu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote=""kolanko""]Wpadł też kit H&R więc zrobiło się niżej,[/quote]
i nawet równo usiadł :shock: :good: zazdraszczam :mrgreen: bo to efekt nie do uzyskania w Ibizie na takim samym kicie :angry:
[quote=""kolanko""]dostałem power-boxa vtecha akurat pasującego do mojego silnika założyłem i tak jeżdżę i jeżdżę a soft na razie czeka.[/quote]
logowałeś silnik przed założeniem boxa? takie boxy są z założenia robione pod nowe auta (gwarancja) ze 100% zdrowym silnikiem,
zmieniają przeważnie tylko jeden parametr,dawkę paliwa :mrgreen: w przypadku podlewającego wtrysku,co przy autach o większym przebiegu nie jest niespotykane :grin: znacznie wzrasta prawdopodobieństwo uwalenia motoru na boxie.
nie jeździj na nim za długo,zdrowiej dla auta zainwestować w dobry program :good:

ogólnie fajna 9N-ka :good:
co do planów na środeczek PW :grin:
k
kolanko
Newbie
Newbie

Dzisiaj pobawiłem się PlastiDipem i wymyśliłem sobie czarne znaczki oraz dopasowałem gadżet na dupkę. Zrobiłem też gruntowny przegląd hebli z przodu i będę zmuszony po zimie zmienić klocki bo powoli się kończą :( Póki jeszcze mam trochę wakacji i fundusze to myślę żeby listwy w kolor zapodać i tu mam pytanie czy ktoś zdejmował listwy już u siebie i malował je. Moje listwy mają taką strukturę więc właśnie nie wiem jak to z malowaniem ich, czy nie będzie problemu. Parę fotek jak to wyszło. Zdjęcie dupki z pomalowanym znaczkiem wrzucę jak wyschnie :)
Obrazek
Obrazek
k
kolanko
Newbie
Newbie

Będąc przy okazji w Olsztynie na uczelni odwiedziłem oczywiście Aso gdzie nabyłem już wcześniej zamówione, brakujące i niezbędne mi detale ukazane na zdjęciu :)
Obrazek
Jest to tuleja osłony silnika od góry oraz zaczepy osłony plastikowej podłogi :) Brakowało mi tego, a że Aso zawsze pomoże więc też zamówiłem brakujące zaślepki podłogi, które odbiore w następnym tygodniu. Zmieniła mi się również wizja samochodu i plastiki zewnętrzne zostaną tylko odnowione i zostaną czarne :D Tak mi się widzi ten samochód i tak zostanie narazie, aż mi się odwidzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „9N”