[all] Co to za hałas z silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

[all] Co to za hałas z silnika?

Post autor: stillo »

Witam,
Zostałem poproszony przez znajomego do diagnozy silnika.
Czy wszystko jest ok z silnikiem?
Wydaje mi się, że słychać metaliczny hałas. Co to moze być?

https://www.dropbox.com/s/45moexk86dsbp ... .25.31.mp4

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

łożysko rolki napinacza rozrządu albo łożysko rolki napinacza paska alternatora
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

z nudów postanowiłem sprawdzić co tak niemiłosiernie "wyje" bo hałas dochodził już do wnętrza samochodu.
W celu sprawdzenia czy to rozrząd czy alternator...wziąłem strzykawkę, napełniłem ją wodą i polałem pod obudowę rozrządu. O dziwo hałas znikł.
Wiedząc, że to okolice rozrządu zdjąłem obudowę rozrządu i kropiąc wodą po rolkach znalazłem winowajcę.
Okazała się nim być "niepotrzebna??" rolka z od przodu samochodu, która dociska pasek rozrządu.W sumie zastanawiam się po co ona w ogóle jest bo można ją zatrzymać palcami podczas pracującego silnika. Nalałem do strzykawki WD40 i wlałem do środka rolki i hałas ustał. Na wyłączonym silniku rolka rusza się w swoim gnieździe(w miejscu połączenia z obudową silnika). Mechanik mowił, że w kompelcie , ktory kupiłem było o jedną rolkę za dużo ale ją zamontował. Cały rozrzad wygląda jak nowy(nie ma co się dziwić-przejechał przez 2 lata raptem 15tys km.)

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaki nr ma ta rolka i czy możną ją kupić/usunąć?

Obrazek
Obrazek
w
wariat_o2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wariat_o2 »

Wydaje mi się, że to ta rolka(nie można jej usunąć):

Rolka prowadząca paska rozrządu(odwracająca) nr.028109244 80-82 zł w intercars, etka 218,39 zł lub 03L109244D 144,07 zł
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

niemożliwe, że kawałek tuby z śrubą w środku aż tyle kosztuje ;)
to już trochę bardziej do przełknięcia http://sklep.gawex.com.pl/product.php?id_product=51. Odpukać, póki co i mam nadzieje, że na zawsze jest cisza :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote=""stillo""]niemożliwe, że kawałek tuby z śrubą w środku aż tyle kosztuje ;)
to już trochę bardziej do przełknięcia http://sklep.gawex.com.pl/product.php?id_product=51. Odpukać, póki co i mam nadzieje, że na zawsze jest cisza :)[/quote]
a ja mam propozycje, zrób coś takiego, albo idź do tokarza żeby Ci dorobił, wtedy się przekonasz że bardziej się opłaca kupić jak kombinować ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”