Witajcie mam pytanie miałem ostatnio w polo robioną uszczelke pod glowicą, planowanie się również odbyło. jeżdziłem była ok po miesiącu zaczołem słyszec stuki na zimnym ( głośniejsze) i n aciepłym ( lżejsze) po podjezdzie do tego samego mechanika on stwierdził że to wina popychacza może dwóch, i musi rozebrac i zdiagnozować powiedzcie czy wymiana jest droga>?
i wogole czy on ni epowinien tego zrobić przy głowicy>?
ps. przed robotą głowicy nic nie słyszałem.
pomozcie mi prosze :buba:
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
zmieniałeś tylko uszczelkę czy miałeś awarię silnika i remont głowicy? bo jak tylko uszczelkę to popychaczy ani żadnych innych rzeczy się nie robi
wymiana nie jest droga, ale trzeba znowu zwalać głowicę, planować i uszczelkę nową...
Zrób to lepiej jak bedziesz wymieniał rozrząd bo inaczej cie skasuje za sciagniecie rozrządu a tak to przy okazji zrobi. Koszt samych szklanek to ok. 20zł za szt. Jest tam 8 sztuk o ile sie nie myle.
No własnie ale i tak według mnie mechanik mógł juz przy okazji wymienic szklanki bo i tak je musial wyciagnac dobierajac sie do głowicy. Wiem ze zaczeło ci stukac po ale polo tak juz ma ze te szklanki lubia sie przypominac ale nie musisz sie przejmowac narazie z naciskiem na narazie. Ja zrobiłem juz na takich kleczacych ponad 30tys. i niedlugo bede rozrzad robil to przy okazji je oraz uszczelke pod glowicą.
[quote=""rozek90""]No własnie ale i tak według mnie mechanik mógł juz przy okazji wymienic szklanki bo i tak je musial wyciagnac dobierajac sie do głowicy.[/quote]
nie musiał ich wyciągać do dobrania się a szklanki możesz wymienić we własnym zakresie, 1h do 2h i po robocie.
Tak jak mówi Jabolek ja też wymieniłem szklanki w moim 1.0 AEV własnym zakres bez zdejmowania rozrządu . Czas robocizny to 1 max 2h . Kolo pasowe z rozrządu ściśnij drutem w 3 miejscach dla pewności zrób to z wałem głównym . Ja dalem 80zł za komplet 8 z inna lecz to nie pomogło. Dymi mi z odmy i klepie dalej więc mam luzy na prowadnicach + któryś uszczelniacz zaworowy do wymiany.