[86c] AAV 55KM Wycieka olej spod uszczelki głowicy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
Lepszy
Newbie
Newbie

[86c] AAV 55KM Wycieka olej spod uszczelki głowicy

Post autor: Lepszy »

Mam taki problem.

Cieknie mi olej z uszczelki pod głowicą. Wymieniałem uszczelkę. Nowa uszczelka, nowe śruby, głowica splanowana i pojawił się wyciek. Rozebrałem jeszcze raz. Nową uszczelkę założyłem, ponownie planowałem i dalej to samo. W czym może być problem ???

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Jakiej firmy uszczelka? Te najtańsze niestety się nie sprawdzają.
L
Lepszy
Newbie
Newbie

Wszystkie części zamienne były z firmy Elring. Reinz robi uszczelkę ale jest cieńsza
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a może głowica pęknięta?
j
jakczy
Newbie
Newbie

Post autor: jakczy »

to może być tak jak u mnie nieszczelny czujnik ciśnienia oleju /z tyłu głowicy/i olej cieknie po krawędzi uszczelki pod głowicę .Wymieniłem czujnik za 8zł i po kłopocie
m
memla
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: memla »

a może nie cieknie z głowicy tylko z uszczelniacza wałka i sie sączy po glowicy ?
L
Lepszy
Newbie
Newbie

Głowica jest czysta, a kolesie co planowali tak samo jak ja nie widzieli pęknięcia. Po ściągnięciu głowicy nie było na niej oleju.
Olej się niemalże leje, a nie wycieka. Kolega tez ma takie polo tylko ze 3F i tez się dziwi.
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

cyknij fotkę miejsca z którego cieknie
L
Lepszy
Newbie
Newbie

Ewidentnie leje się spod uszczelki. Wszędzie jest czysto i sucho tylko od strony kaczki leje się na skrzynie biegów.
w
wąski1
Newbie
Newbie

Post autor: wąski1 »

[quote=""Lepszy""]Głowica jest czysta, a kolesie co planowali tak samo jak ja nie widzieli pęknięcia. Po ściągnięciu głowicy nie było na niej oleju.
Olej się niemalże leje, a nie wycieka. Kolega tez ma takie polo tylko ze 3F i tez się dziwi.[/quote]
Nie widzieli, ale też nie robili pewnie próby ciśnieniowej. Niektórych pęknięć nie widać, dopiero przy próbie się ujawniają :talkative:
L
Lepszy
Newbie
Newbie

Jednak przepuszczał czujnik ciśnienia oleju. Zauważyłem po ściągnięciu filtra powietrza i pod lampą. Sądzę ze temat do usunięcia
4
4064484
Newbie
Newbie

Post autor: 4064484 »

A ja dodam bo mysle ze warto.

Po kilku wywaonych uszczelkach, przegrzanym silniku, i bóg wie co jeszcze, warto oddać podczas większego remontu blok silnika do planowania.
Szlifują blok do momentu aż się cały zabieli - setne części milimetra. A wtedy juz mamy pewność, ze wszystko będzie cacy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”