Mam do Was pytanie czy ktoś z Warszawy lub okolic chipował 1.6 TDI 75 KM ?
Mam silnik w tej wersji i jest trochę zamulony (import Francja). Czuję że mógłby więcej z siebie wykrzesać
Możecie kogoś polecić w Warszawie lub okolicy kto dobrze ogarnie ten silnik i nie weźmie za to dużo kasy ?
Wpierw chciałem założyć tuning boxa i rozglądałem się w Anglii, tam mają kilka fajnych firm od tych spraw. Niestety w kilku firmach stwierdzili, że nie zaoferują mi tuning boxa, bo mają złe doświadczenia w tym względzie, że rzadko kiedy sa pozytywne efekty tj. wzrost mocy bez szkody dla silnika. Podobno udaje się to tylko dla silników z wtryskami Bosch/Siemens a u mnie są Delphi.
Znalazłem potem firmę w Niemczech, ale oni tylko chcieli sprzedać boxa za 600 EUR, bez gwarancji, że będzie działać, no i sobie odpuściłem, bo cena b. wysoka, a efektu nie gwarantowali...
Znalazłem więc w Warszawie firmę, która też się specjalizuje w tuning boxach /jakieś holenderskiej produkcji/ no i im oddałem autko do testów. Niestety, żaden z dwóch oferowanych przez nich tuning boxów nie zadziałał, wobec czego zaoferowali mi czip tuning... Odżałowałem 2,2 tys. zł, trochę drogo, ale auto miałem z przebiegiem 20 tys. km, a więc prawie nówka i się wydatek zamortyzuje i jestem b. zadowolony. Moc wzrosła do 114 KM, a moment do 280 Nm. Można z tego silnika wycisnąć więcej, ale podobno to jest takie bezpieczne maksimum. Firma razem z robotą robi pomiary na hamowni tak więc wszystko jest sprawdzone i dograne. Jak cie to interesuje to na priv dam namiar.
Z taką mocą i momentem polóweczka idzie jak żyleta, ale dodam, że po roku od przeróbki pękła mi gumowa rura turbo idąca od turbiny do intercoolera, nie wiem czy tuning był przyczyną, ale pewnie ciśnienie w dolocie jest większe...
ja właśnie wróciłem przed chwilą z hamowni. silnik 1,6tdi 75 KM.
i jestem trochę rozczarowany wynikiem a dodam, że przed strojeniem został usunięty DPF mechanicznie... na seryjnym sofcie wyszło 69 KM i 187 Nm po strojeniu 6 godzin w sumie to trwało udało się uzyskać tylko: 115 KM i 245 Nm..... liczyłem w sumie na dużo większy przyrost momentu właśnie w okolicach 300 Nm.
wrażenia z jazdy są dużo fajniejsze można bezpiecznie nareszcie wyprzedzać ale jakby było więcej to było by milej....
a czy właśnie ktoś chipował silnik 75 KM i uzyskał moment koło 300???
Panowie powiedzieli, że z silnika seryjnego 105 KM można uzyskać moment właśnie koło 300 Nm a ja się zastanawiam czy są jakieś różnice mechaniczne w silnikach 75 KM a 105 KM?? inne wtryski inna turbina??
pozdrawiam.
Witam, dołączając się do tematu mam kilka pytań:
- czy ktoś z was modyfikował mapy lub wgrywał nowe ?
- czy silniki 75KM różnią się podzespołami od 90KM i 105KM ? czy różnica wychodzi tylko w sofcie ?
Mam dwie opcje u siebie w okolicy aby 75KM zwiększyć do 105KM:
1. wgranie mapy za 400 zł
2. modyfikacja mapy za 600 zł
[quote=""gimmesomo""]Witam, dołączając się do tematu mam kilka pytań:
- czy ktoś z was modyfikował mapy lub wgrywał nowe ?
- czy silniki 75KM różnią się podzespołami od 90KM i 105KM ? czy różnica wychodzi tylko w sofcie ?
Mam dwie opcje u siebie w okolicy aby 75KM zwiększyć do 105KM:
1. wgranie mapy za 400 zł
2. modyfikacja mapy za 600 zł[/quote]
Chiptuning to modyfikacja fabrycznej mapy.
1.6 TDI w wersji 75KM, 90KM i 105KM to jeden i ten sam silnik, różnią się jedynie oprogramowaniem, więc z każdego można wycisnąć około 130-140 koni i pod 300Nm.
Na forum Golfa 6 jest temat o chipowaniu tych silników, jeden Ziomek zrobił na sofcie chyba 30 tys km i póki co nic się nie dzieje (i jeśli będzie się jeździć z zasadami użytkowania TDI to nic zapewne nie będzie się działo).
Pamiętaj! Jeśli planujesz modyfikację softu zrób to w profesjonalnym zakładzie.
Z tego co wiem, skoro oznaczenie silnika CAYA, CAYB i CAYC rózni się 4 literą, to znaczy w VW, ze silnik jest fizycznie taki sam, zmienia się tylko soft. To nie znaczy, ze np. skrzynia czy sprzęgło nie będą inne, ale to już pytanie do bardziej zorientowanych.
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy i moge podzielic sie opinia na temat chipowania 1.6 TDI 75 KM.
Robilem taka operacje w Warszawie, gdzie wyrzucono mi cholerny DPF i wgrano nowa mape. Mam w tej chwili 133 KM i jestem bardzo zadowolony. Zuzycie paliwa spadlo o prawie 1 litr, a na trasie i nie tylko moge sie bawic z samochodami nawet wyzszej klasy. Czasami, jak sie zapomne, to na 2 biegu opony zapiszcza. Zdecydowanie polecam.
obecnie chyba najlepiej chipowalny motor w vagu. Mam tu na mysli procentowy przyrost mocy samym programem. Tak sporo smiga z mocami w okolicy 140-150 koni.