Mam problem z radiem rcd210 - w Polo został odłączony akumulator, no i radio się rozkodowało. Po podłączeniu akumulatora na wyświetlaczu pokazuje się napis "Safe" a zaraz potem kod.
No i teraz pytanie: skąd mam ten kod wziąć?
Jeżeli radio znajduje się od początku w samochodzie, to powinno być do niego przypisane (tzw komfortowe kodowanie radia). W takim wypadku przed uruchomieniem wystarczy włączyć zapłon i radio powinno ponownie działać.
Ja pytając przy zakupie samochodu o kod do radia, uzyskałem właśnie takie informacje. Dopóki radio znajduje się w moim samochodzie, to kod nie jest potrzebny. Też posiadam radio RCD210.
Czy udało się komuś uzyskać kod do radia z serwisu VW nieodpłatnie. Dzisiaj odłączyłem zasilanie od radia (model RCD210) i po ponownym podłączeniu pyta o kod.
Oczywiście odbierając nowy samochód i pytając o kod uzyskałem odpowiedź, że radio po zaniku zasilania powinno się samo zalogować (dopóki znajduje się w moim samochodzie). Tak się jednak nie stało.
W serwisie VW za ściągniecie kodu życzą sobie 80-150 zł. Co wydaje się być absurdem, bo w końcu za radio zapłaciłem kupując samochód.
Ktoś zmierzył się z podobnym problemem ?
Ewentualnie jak wyglądała kwestia samoczynnego logowania się radia w samochodzie (czy wymaga to określonego czasu, czy odbywa się to natychmiast po przywróceniu zasilania) ?