pod względem technicznym,
- żarówki potrzebują większy prąd aby zaświeciła,
- diody natomiast świeca nawet przy bardzo małym prądzie
inaczej jest przygotowany obwód dla podświetlania rejestracji a inaczej dla światła kabiny
[quote=""Artpolo""]Trzeba dać jeszcze rezystor w szereg, żeby ograniczyć prąd. Napięcie z aku jest większe niż 12V.[/quote]
[quote=""Artpolo""]Zobacz u mnie jak ładnie podświetlone. Trzeba tylko dobrać rezystor. Zbyt mocno obciążona dioda świeci krócej - może paść po 100 h a powinna świecić 100 000h.[/quote]
może przy ręcznie robionych żarówkach LED, w tym przypadku natomiast dobranie odpowiedniego rezystora aby przy zamkniętych drzwiach nie świeciło może spowodować obniżenie jasności świecenia przy "otwartych drzwiach" o bardzo dużo
a to są żarówkiLED ze sklepu także przystosowane do napięć panujących w samochodzie- zastosowanie stabilizatora/ bądź przygotowane diody na napięcie rzędu nawet 15V (w zależności od firmy)
[quote=""Gvido""]Siemeczka... Podłącze się do tematu... Ja również miałem taki problem... misiek89 mam też Polóweczke 9N i po założeniu żarówki LED też mi nie gaśnie do końca... myślałem że to wina żarówki ale niebieska zachowała się tak samo... czekałem dość długo i nie gasła... szkoda bo wróciłem do standardowej żarówki i nici z ładnego białego podświetlenia w aucie

ale dziwne to wszytsko bo podświetlenie tablicy rejestracyjnej również mam LED i tam gasną całkowicie po wyłączeniu świateł tak samo postojówki... tylko z tą lampka w podsufitce jest coś nie tak eh.... :crazy:[/quote]
wnioski:
w polo 9N
po przestawieniu przełącznika w stan "otwartych drzwi" zostaje podany przez układ mały prąd który nie jest zauważalny dla żarówki która pozostaje w stanie spoczynku, a jest na tyle duży dla dioda aby się świeciła,
prawdopodobnie jest to sygnał podawany przez przełącznik dla komputera kabiny informujący o stanie przełącznika
istnieje możliwość zlikwidowania zbędnego "świecenia diod", najprostsza metoda bez strat jest wstawienie stabilizatora typy 7812 który stabilizuje napięcie wyższe na 12V, a gdy to napięcie źródła jest mniejsze od 12V nie podaje w ogóle prądu eliminując efekt "delikatnego" świecenia diod
gdyby w takim przypadku wypadła jakaś informacja na komputerze bądź po otwarciu drzwi żarówkaLED nie zaświeciła to wstawić RÓWNOLEGLE do diody i stabilizatora Rezystor jako imitacje żarówki