Witam,
trapi mnie taka sprawa:
od kilku dni podczas zmiany biegu obroty nie spadaja od razu do ~750 tylko utrzymuja sie przez 2-3sekundy na poziomie w ktorym wcisnalem pedal sprzegla.
Dodatkowo jak silnik sobie pyka na wolnych obrotach i dodam energicznie gazu to nie wkreca sie tak jak powinien tylko z delikatnym trudem.
Tydzien temu wymienialem ecu, czy moze miec to zwiazek z zaistniala sytuacja?
Wysłane z mojego HUAWEI U8815 za pomocą Tapatalk 2
tak długo zmieniasz bieg że obroty spadały ci do 750?
mi w silniku benzynowym nigdy podczas zmiany biegu aż tyle tylko o jakieś 500, ale może to ja taki szybki jestem
no moze troche przegialem z tymi obrotami, powinny spasc do powidzmy ~1500 ale trwa to stanowczo za dlugo, zmieniam bieg przy 2500 i przy puszczaniu sprzegla jest moze 200 mniej wyglada to tak ja bym nie zdejmowal nogi z gazu przy zmianie begow.
Wysłane z mojego HUAWEI U8815 za pomocą Tapatalk 2
[quote=""siwkins""]Tydzien temu wymienialem ecu, czy moze miec to zwiazek z zaistniala sytuacja?[/quote]
Jeśli od tego momentu masz taki problem to wina leży po stronie sterowania silnika. Sprawdź czy wszystkie dopasowania przebiegły pomyślnie i czy odczytywane wartości przez sterownik są prawidłowe
[quote=""_MATI_""]probowalem zrobic adaptacje przepustnicy po zmianie ecu ale w blokach 001 060 i 098 nie moge jej zaadoptowac.[/quote]
Temat przepustnicy był wielokrotnie przerabiany. Po dłuższym dystansie przepustnica powinna się sama zaadoptować. W każdym razie powinieneś użyć szukajki.
[quote=""siwkins""]nie prosilem o pomoc z przepustnica, to byla tylko wzmianka.[/quote]
To jest ten z czynników, który odpowiada za regulacje prędkości obrotowej silnika. Jeżeli linka jest nieprawidłowo podpięta lub istnieje inna usterka techniczna tego urządzenia, to obroty nie będą regulowane prawidłowo. Sterownik może także przesyłać zły sygnał do starowania przepustnicy i dlatego nie działa ona prawidłowo. Sądzę, że trzeba na początek przeanalizować informację, które odbiera sterownik albo szukać innej przyczyny usterki metodą prób i błędów.
Sprawdź silniczek krokowy (obrazek niżej) który odpowiada za podtrzymywanie/opuszczanie obrotów.Znajduje on się przy wtrysku,bo jeśli to ADX to Mono więc może się zawiesza już i trzeba by na podmianę.Sprawdź też wiązkę czy nie jest trafiony jakiś przewód.
PS.Mono-wtrysku się nie adoptuje przez VAG,resetuje się tylko ECU przez odłączenie akumulatora.
Witam,
pojechałem sobie z żoną na zakupy :banghead: jakieś 15km, po ok 4km auto straciło moc, jechać jechało ale nie reagowało na wciśniecie gazu, dusiło się jak bym na oparach jechał a żeby tego było mało po 10km kilka razy mrugnęła kontrolka ciśnienia oleju ale nie w tym rzecz.
Wolne obroty trzyma ładnie, nie skaczą, nie falują ale dusi się strasznie,
Wróciłem z zakupów, w czasie jazdy przez pierwszy kilometr silnik dalej się dusił i po tym odcinku odzyskał sprawność. Zaczął normalnie reagować na pedał gazu.
Co mogło być przyczyną takiego stanu rzeczy?
ja pierdziele u mnie dzis to samo bylo i nie wiem co to?? stanalem na slrzyzowaniu i nie chcial sie silnik zebrac na obroty.. tak samo gaz jak i na benzynie.. co to sie dzieje???? podpowiedzcie cos..
Ja mam taki sam problem jak kolega co zalozył temat. Jak wcisnę pedał sprzęgła przez chwilke utrzymują się obroty i dopiero opadają. Dodam, że miałam czyszczoną przepustnicę jakiś miesiąc temu i od wtedy to się zaczęło. Aczkolwiek dzisiaj usłyszałam, że on znowu "pierdzi" i wczoraj zgasł mi na skrzyżowaniu :| miał ktoś może podobnie ? polo 1,4 mpi benzyna. Proszę o pomoc, żeby znowu mnie nie wydoili w warsztacie
siwkins, alpkamil, LucynaM, do przeglądu cały układ zapłonowy od cewki przez aparat, kable do świec, jeśli wszystko w porządku to proponuje podłączyc pod VAGa, prawdopodobni mógł zostać uszkodzony czujnik biegu jałowego (często to się zdaża przy czyszczeniu przepustnicy), czujnik temp czieczy bądź sonda lambda, ewentualnie przypchany katalizator (sporadycznie) - jak widzicie przypadków może być dużo jaki rozwiązań problemu.
[quote=""_MATI_""][quote=""siwkins""]Tydzien temu wymienialem ecu, czy moze miec to zwiazek z zaistniala sytuacja?[/quote]
Jeśli od tego momentu masz taki problem to wina leży po stronie sterowania silnika. Sprawdź czy wszystkie dopasowania przebiegły pomyślnie i czy odczytywane wartości przez sterownik są prawidłowe[/quote]
Tak jak napisał MATI, winowajcą okazał się ecu. Wróciłem do poprzedniego sterownika i jak ręką odjął, temat do zamknięcia.