[6R]4,5 roku mam, przegląd wiosenny 34k km :)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

[6R]4,5 roku mam, przegląd wiosenny 34k km :)

Post autor: hadek »

ooo autko robi się powoli stare, ale powiem że nie widać... czas odwiedzić mechanika ale co mam mu zlecić:

1: mimo longlifa chciałbym olej wymienić + filtry
2: filtr kabinowy i filtr powietrza zrobię sam
3: płyn hamulcowy w zeszłym roku zrobiłem więc odpuszczę

co jeszcze - jakieś propozycje - w książce nie mogę nic wyczytać sensownego
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, 20:49 przez hadek, łącznie zmieniany 1 raz.
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Witam.Mam podobną sytuacje tyle że auto od pierwszych km.od 2011r.W maju 2014 roku minie 3 lata.Na blacie teraz 34500km.
II Przegląd longlife mam zaplanowany na czerwiec,filtr powietrza wymienię sam wraz z filtrem kabinowym,płyn wymieniałem w 2013r.Czy przegląd longlife będziesz robił w ASO?Przeglądu podstawowego po 3 latach nie robiłem bo z tego co wyczytałem w książce serwisowej to nic tam ciekawego nie ma.Po 60000km.wymiana świec,w dalszej przyszłości rozrząd.Silniczek mało wymagający,w zawieszenie się wsłuchuje i generalnie jeszcze nic niepokojącego nie słyszę.Po 60000km.wymienię filtr paliwa.Generalnie jestem zadowolony,auto w środku wygląda jak nowe,z zewnątrz też nieźle,poza tym że lakier miękki i drobne rysy są rozsiane(czarny lakier).Olej niezależnie od longlife wymieniam raz w roku lub 15000km w zależności co nastąpi wcześniej.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

asovw pożegnałem razem z gwarancją, albo w aso skody albo aso boscha.
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafomatic »

Jako że niedawno robiłem przegląd long life a w sierpniu stukną mojemu 4 lata, serwisant powiedział mi, że co 4 lata bądź 60 tys km wymienia się świece, a że mam teraz dopiero 37k km to pojadę wymienić.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Czy taki problem jest przeczytać regulamin i otagowac temat odpowiednio?
Zaraz będziesz miał pretensje że moderator wyrzuci temat do kosza, gdybym mógł to zrobił dawno.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

hej Marcin, dziękuję za przypomnienie, wysyłam Ci pochwałę, już poprawiłem ale nie mogę zrozumieć przesłania drugiego zdania " ...gdybym mógł to zrobił dawno...."

...

no a wracając do tematu: faktycznie w książce są dwa zapisy: co 4 lata jeśli mniej niż 60 k zmienić świece i uwaga - jeśli więcej niż 60 k w 4 lata zmienić świece...

więc chyba zmienie te świece:)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Ja te świece to bym sobie odpuścił z tego względu ze 37000km to żaden przebieg,wymieniałem w skodzie I raz po 7 latach i 60000km.-były jak nowe.Jeżeli chodzi o longlife to zrobię chyba w aso VW-ostatnio robiłem to zapłaciłem 260zl+swoje materiały,wiec nie jest źle.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

w moim mieście aso nie akceptuje swoich materiałow, do skody muszę zadzwonić bo średnio kontaktowi są na eemail, a w boschu 180 (olej) 20 filtr+120 pozostałe elemnty przeglądu,

edit: świece 120 (ngc)+80 robota
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel »

[quote=""hadek""]w moim mieście aso nie akceptuje swoich materiałow[/quote]
Czysto teoretycznie to nie powinni marudzić (o ile przynosisz części zgodne z wytycznymi VW), ale w praktyce wiadomo, że nie ma co się z nimi kłócić.

Wymianę filtra powietrza producent przewiduje co 6 lat lub 90 000 km (jak na mój gust, trochę rzadko - sam pewnie też szybciej wymienię, bo filtr nie jest drogi, a wymiana prosta)

[quote=""zaako""]Po 60000km wymienię filtr paliwa[/quote]
W benzynie trzeba wymieniać ?
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

No przy naszym paliwku to ja wymieniam,koszt nieduży a sumienie czyste :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”