[6R] Lusterko fotochromatyczne

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
nouanda
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Lusterko fotochromatyczne

Post autor: nouanda »

Szukałem na forum, ale nie znalazłem to zakładam nowy temat. Wczoraj zakładałem sobie podgrzewane fotele z takim magikiem VW i dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Mianowicie chciałem sobie założyć lusterko fotochrom. Wszędzie piszą, że lusterko pod czujnik deszczu itd. owy magik powiedział mi, że żeby działało ściemnianie nie potrzebuje ani czujnika deszczu ani zmieniać szyby (to jest potrzebne do wycieraczek uruchamianych z czujnika). Co sądzicie? czy jeśli kupie lusterko z np takie: http://allegro.pl/lusterko-wewnetrzne-1 ... 30079.html to bez czujnika zadziała? Pomijam kwestie mocowania, bo wiem, że jest inne. Chodzi mi tylko o zasadę działania. Czy takie lusterko ma szanse działać bez czujnika deszczu??
Awatar użytkownika
damianese
Początkujący
Początkujący

Post autor: damianese »

samo działanie lusterka jest nie zależne od czujniku deszczu- ale już prowadzenie kabli do lusterka idzie od podstawy- należałoby wyprowadzić w inny sposób kable i po sprawie
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel »

A dokładniej, to lusterko przyciemnia się na podstawie pomiaru natężenia światła z przodu i z tyłu (czujniki są wbudowane w lusterko). Jeżeli z tyłu jest jaśniej (również w ciągu dnia), to zwiększa się napięcie i tym samym lusterko zostaje przyciemnione.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”