Może ktoś wrzucić skan czynności serwisowych kolejnych przeglądów - co, kiedy sprawdzić, wymienić? Chciałbym wiedzieć co i kiedy, aby czegoś nie przegapić i nie dać się wkręcić w niepotrzebne wydatki.
Jakiś czas temu drążyłem ten temat, więc opiszę co ustaliłem (takie informacje są w serwisówce).
OLEJ SILNIKOWY I FILTR OLEJU
Okresy wymiany oleju w zależności od silnika i trybu serwisowego są w instrukcji, przy czym w praktyce chyba mało kto stosuje LongLife (ja osobiście i tak wymieniam olej co roku).
FILTR POWIETRZA:
Wszystkie wersje silnika - co 90 000 km lub 6 lat (w praktyce raczej wg uznania i stanu filtra, ja planuję skrócić interwał o połowę)
FILTR OLEJU NAPĘDOWEGO:
Wszystkie silniki wysokoprężne:
- olej zgodny z EN 590* - Co 60 000 km
- olej niezgodny z EN 590 - Co 30 000 km
Nie występuje odwadnianie.
FILTR PALIWA:
Silnik na gaz płynny:
- filtr paliwa z wężami łączącymi / filtr paliwa – co 15 000 km
- filtr papierowy na parowniku – co 90 000 km
Silniki benzynowe - brak informacji (proszę o uzupełnienie)
FILTR PRZECIWPYŁKOWY:
Wszystkie wersje silnika – co 30 000 km lub 2 lata (w praktyce co roku)
ROZRZĄD:
„Napęd wałka rozrządu z łańcuchem rozrządu jest bezobsługowy!” Przykra rzeczywistość jest taka, że silniki TSI sprzed modernizacji (w drugiej połowie 2011) często nie są bezobsługowe w tej kwestii. Z własnego doświadczenia jeszcze nie jestem w stanie powiedzieć czy modernizacja załatwiła sprawę, ale mam już na liczniku prawie 32 000 km i jest wszystko w porządku.
TDI CR (CAYA, CAYB, CAYC) dla krajów o znacznym zanieczyszczeniu powietrza
Okres wymiany paska zębatego i rolek napinających - co 120 000 km
TDI CR (CAYA, CAYB, CAYC, CFWA)
Okres wymiany paska zębatego i rolek napinających - co 210 000 km
Silniki benzynowe (1,4l CGGB, CMAA, CPTA)
Pasek zębaty – brak zalecanego okresu wymiany (Sprawdzenie przy 90 000 km, następnie co 30 000 km)
ŚWIECE ZAPŁONOWE
1,2 l TSI 1,2 l SRE 1,4 l SRE 1,4 l TSI 1,6 l (CAVE, CBZB, CBZC, CGPA, CGPB, CHFA, CGGB, CMAA, CPTA, CNKA, CTHE)
Okres wymiany – co 60 000 km lub 4 lata
ŚWIECE ŻAROWE brak informacji (proszę o uzupełnienie)
FILTR CZĄSTEK STAŁYCH:
Samochód z fabrycznym filtrem cząstek stałych można rozpoznać po numerze PR: 7GG, 7MB, 7MG, 7GA, 7MQ na naklejce z danymi samochodu.
- Sprawdzenie przy 180 000 km, następnie co 30 000 km
UKŁAD HAMULCOWY I UKŁAD SPRZĘGŁA
Wymiana płynu hamulcowego – pierwszy raz po 3 latach, następnie co 2 lata Warto pamiętać, że w układzie sprzęgła też jest zawór odpowietrzający.
* wg Wikipedii paliwa sprzedawane w EU, Chorwacji, Islandii, Norwegii i Szwajcarii
FILTR POWIETRZA:
Wszystkie wersje silnika - co 90 000 km lub 6 lat
To chyba jeżdżąc tylko na autobanach.
W polskich warunkach drogowych, to kompletna głupota. Dziś wymieniłem po 30tys. km - 4 lata. Dziwię się, że jeszcze jakieś powietrze dochodziło do silnika, taki był brudny. I wcale nie jeżdżę gruntówkami. Filtr powietrza to 43,30zł, nie warto oszczędzać.