Historia Pojazdu czyli CEPIK 2.0

Ciekawostki i nowości ze świata motoryzacji.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

Historia Pojazdu czyli CEPIK 2.0

Post autor: Olafejs »

Witam,

dla osób które nie slyszały i nie miały jeszcze okazji usłyszeć o nowej stronie MSW.

www.historiapojazdu.gov.pl

Możecie sprawdzić sobie pochodzenie i historię swojego autka, a wszystkie autka które przeszły przegląd od 2014 roku mają informacje o przebiegu.
Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Ciekawostka, bo sprawdzałem swoje auto i w lutym robiłem przegląd, ale nie ma o tym wzmianki w bazie CEPIK :D
Awatar użytkownika
miodzik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: miodzik »

[quote=""adek1983""]Ciekawostka, bo sprawdzałem swoje auto i w lutym robiłem przegląd, ale nie ma o tym wzmianki w bazie CEPIK :D[/quote]

Jeszcze nie ma. Mają być nanoszone poprawki i cały serwis będzie rozszerzany. Widoczność przebiegów przy przeglądach ma być od przyszłego roku.
moje Polo
"Nice is to be important, but more important is to be nice."
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

No to trzymam kciuki. Ale niestety nie ukróci to procederu "podkręcania" liczników :)
Awatar użytkownika
miodzik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Ale myślę Adek, że bardzo go ukróci i ograniczy. Przypuszczam, że w ciągu dwóch trzech lat proceder całkiem zejdzie na margines.
Gorzej będzie z importowanymi autami, choć te z Danii od dawna można sprawdzić po Vinie jaką mają historię serwisową i oczywiście kilometrową.

Tam mają podobny system wdrożony już od bardzo dawna.
moje Polo
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

A co powiesz na sytuację, że przed każdym przeglądem będzie cofany licznik? Bo jakoś trudno mi uwierzyć w bezinteresowną uczciwość obywateli.
Awatar użytkownika
miodzik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Wiesz Adrian, wiadomo, wtedy lipa. Ale nie każdy posiadacz auta ma sprzęt do cofnięcia licznika to po pierwsze, po wtóre ten, który go nie ma raczej nie chętnie będzie jeździł do magika aby przed przeglądem zrobić korekte bo to kosztuje. 100 czy 150 zl na taki zabieg dla przeciętnego Polaka to majątek. Na codzień spotykam się z takimi ludźmi.

Bardziej obawiać się będę cudownych przebiegów na poziomie 180 tys w autach dziesięcioletnich sprowadzanych z UE z krajów, gdzie historia po za pierwszymi latami prowadzenia auta przez ASO będzie nie do znalezienia.
moje Polo
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Przekonałeś mnie. Masz sporo racji. Też się najbardziej obawiam aut importowanych. Ale może okazać się, że ludzie będą woleli kupić auto z Polski z rzeczywistym przebiegiem a nie z kombinowanym. Może to wymusi na importerach zaprzestanie kręcenia liczników.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""adek1983""]Ale może okazać się, że ludzie będą woleli kupić auto z Polski z rzeczywistym przebiegiem a nie z kombinowanym.[/quote]
Nigdy to się nie stanie. lubimy być oszukiwani i sami tego chcieliśmy. Polak i tak kupi tłuczone auto ze skręconym przebiegiem z niemiec, niż te z pewnym (generalnie wyższym niż u handlarzy) przebiegiem i już jakąś historią w Polsce.
Awatar użytkownika
miodzik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""czaja""]Nigdy to się nie stanie. lubimy być oszukiwani i sami tego chcieliśmy. Polak i tak kupi tłuczone auto ze skręconym przebiegiem z niemiec, niż te z pewnym (generalnie wyższym niż u handlarzy) przebiegiem i już jakąś historią w Polsce.[/quote]
Piotrek masz całkowitą rację. Ludzie bardzo lubią widzieć 120 tys przebiegu przy autach, które mają po kilkanaście lat.
A jakby nie patrzeć na znanych portalach aukcyjnych wszelkie auta sprowadzane z UE mają od 150 do 180 tys przebiegu z roczników 2005 i młodszych, co sugeruje jeżdżenie przeciętnego europejczyka na poziomie ok 10 tys km rocznie.

Ja sam jeżdżąc "w okół komina" robię ok 20-25 tys rocznie. Bez szaleństw i wojaży.

Polówki szukałem (jako drugiego auta) ze spokojem i rozglądałem się już od paru miesięcy. Widziałem mnóstwo aut z podobnych roczników jak moje Polo z przebiegami w okolicach 120-150 tys.

Ekstremum było ok 120 tys z rocznika 1999 gdzie środek był zaorany jakby kury w nim pół roku mieszkały..

Moje auto ma 247. Prawdziwe, realne, nie kręcone. Ma książkę serwisową oryginalną, prowadzoną przez ASO do pewnego momentu ale prowadzoną do końca przez poprzedniego właściciela w innych warsztatach. I mimo, że wygląd ma średni i wymaga trochę pracy nakładczej w celu przywrócenia go do "używalności" w moim rozumowaniu, to jak zobaczyłem papierologię do tego auta zdecydowałem się błyskawicznie na jego zakup.

Sam korekty (choć mam czym) wprowadzać nie zamierzam. Jestem święcie przekonany, że kiedyś tam przy sprzedaży natrafię na podobnego do siebie świadomego nabywcy auta, który wie, że lepiej mieć prawdziwą historię i wiedzieć czym się jeździ, niż kupować przypadkowość z nie wiadomymi niespodziankami wychodzącymi podczas eksploatacji w najmniej oczekiwanych momentach.

Po to są fora, abyśmy mogli uczyć się rozróżniać auta dobre od niewiadomych.

Po to jest to forum, aby wiedzieć jak najwięcej o swoim wyborze i aby popełniać jak najmniej błędów.

Serdecznie pozdrawiam,

Marcin
moje Polo
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

trochę słabe odświeżanie ma ten system. Swoim autem byłem 14.06 br. na przeglądzie, a w tym systemie jest informacja na dzień dzisiejszy "brak danych o aktualnych badaniach technicznych". Może przebieg będzie już ujęty, bo diagnosta go spisywał robiąc przegląd..

Pozdrawiam
F
Filipovic
Swój
Swój

Post autor: Filipovic »

U mnie wszystko się zgadza jak na razie .. ;d
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""Witek6935""]trochę słabe odświeżanie ma ten system. Swoim autem byłem 14.06 br. na przeglądzie, a w tym systemie jest informacja na dzień dzisiejszy "brak danych o aktualnych badaniach technicznych".[/quote]
Niekoniecznie to wina systemu, tylko może diagnosta się opierdziela z wprowadzeniem danych. Nisii 6n2 byłem na przeglądzie w marcu, wszystko jest wprowadzone. 6N ma przegląd do 4.08, to prześledzę czas oczekiwania na "mojej" stacji ;)
Awatar użytkownika
Bielo
Swój
Swój

Post autor: Bielo »

ja w piątek opłaciłem OC i wyświetla się, że brak danych o polisie ;)

jest poprawna data, że 8 lipca kończy się termin badania diagnostycznego, zobaczę po 8 lipca kiedy i czy w ogóle pojawi się przebieg ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
rozek90
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rozek90 »

Robilem przebiegna początku czerwca i przebieg jest. Zobaczymy jak wyjdzie później z tym CEPIKIEM. Pzdr
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki Motoryzacyjne”