[6n] Jak wymienić płyn chłodniczy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

[6n] Jak wymienić płyn chłodniczy

Post autor: Paffciak »

Witam :)
Mam Polo 6n z silnikiem 1.0 AER 50km . Chciałbym wymienić płyn chłodniczy oraz przepłukać cały układ . Jak to najlepiej zrobić ? Może ktoś podać jakąś instrukcje ?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

polecam kupić sobie książkę "sam naprawiam" tam jest wszystko ładnie opisane, albo użyć opcji szukaj na forum bo zapewne ktoś już o to pytał
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Paffciak »

Książke mam ;) Tam jest ? Jeśli tak to zamykam pytanie . W Moim Polo wiem że od 10l nie był wymieniany płyn tylko dolewany jak ubyło -.- Chce przeczyścić cały układ i zlać ten syf oraz wyczyścić chłodnice od muszek .
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

jak chcesz czyścić układ to kup dwa płyny
dobry i tani
zlewasz co masz, zalewasz tani po kilku dniach wymieniasz na dobry
m
marqs85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marqs85 »

Ja u siebie płukałem nagrzewnicę bo słabo dmuchało ciepłem najpierw kupiłem środek do płukania,wlałem auto pochodziło 10 min, potem zlałem wpiąłem wąż pod nagrzewnice i płukanie w jedną i drugą stronę, wywaliło masę syfu potem zalałem nowym płynem i grzeje teraz że usiedzieć się nie da w aucie.
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

Ja też tak robiłem - wylałem to co w układzie siedzi, zalałem nowym 'tanim' płynem ze środkiem czyszczącym (używałem środka Prestone). Potem tylko odpalić, zagrzać silnik i wylać płyn z powrotem.
Potem jeszcze wyjąłem zbiorniczek wyrównawczy i wyczyściłem. Pewnie u Ciebie też zbyt świeży nie jest.
I na koniec, nowy płyn :)
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
Awatar użytkownika
kubis
Początkujący
Początkujący

Post autor: kubis »

U siebie wykonywałem płukanie przy użyciu zwykłej wody. Zlałem stary płyn, zalałem wodą, odpaliłem auto i czekałem do załączenia wiatraka. Gasiłem, zlewałem wodę i tę czynność powtarzałem 3x. Na koniec zalałem normalnym płynem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”