Mercatoblau Polo by adam2308

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Mercatoblau Polo by adam2308

Post autor: adam2308 »

Po kilku latach przebywania na forum przyszedł czas na pokazanie mojego Polo.
Samochód został zakupiony początkiem maja 2010 roku jako samochód dla mojej mamy. W zeszłe wakacje przeszedł w moje ręce ze względu na rozpoczęcie stażu i konieczność częstego jeżdżenia. I tak już zostało.

Dane auta:
  • Polo 6N2 (produkcja 11.1999)
    silnik 1.4 TDI 75 KM
    kolor Mercatoblau LA5M
    el. szyby
    el. lusterka
    hak
    2 poduszki powietrzne
    fotele pół kubełki
    centralny zamek (dołożony)
    climatronic
    halogeny przód
Samochód został zakupiony z przebiegiem 155 kkm, aktualnie ma 204 kkm. Większość rzeczy wymieniana na bieżąco i przez te 5 lat tyle się uzbierało, że nie wypiszę raczej wszystkiego. Ale z ważniejszych napraw/ wymian:
  • rozrząd 2 razy (po zakupie i ostatnio, bo rolka napinacza zaczęła rzęzić)
    amortyzatory tył (2011 r.)
    regeneracja maglownicy (07.2015 r.)
    tarcze i klocki tył (05.2014 r.)
    nowe lampy przednie i kierunkowskazy DEPO (07.2014 r.efekt kolizji w Lublinie przy próbie zmiany pasa - martwe pole w prawym lusterku)
    konserwacja podwozia (10.2014 r.)
    przegub zewnętrzny lewy (04.2015 r.)
    piasta i łożysko lewego koła (04.2015 r. w wyniku zatartego przegubu)
    2 poduszki silnika (tył i strona kierowcy, jak wyżej)
    regeneracja alternatora z wymienionym sprzęgiełkiem (06.2015 r.)
Ostatnio Poluś dostał nowe opony Hankook KinergyEco 185/55/14, nowy olej wraz z filtrem i nowy filtr paliwa.

Zdjęć z wczesnego okresu nie mam, ale samochód nie zmienił się za bardzo z wyglądu i aktualnie prezentuje się tak:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Z modyfikacji, to wpadł skórzany mieszek i obszyta kierownica z nicią w kolorze nadwozia:

Obrazek

Zmieniłem również żarówkę w wewnętrznej lampce na diodę LED, ale nie posiadam zdjęcia :)
Reszta zmian dopiero nadejdzie, jeśli tylko pozwoli na to czas.

Co do planów, to przede wszystkim dbać, żeby był w jak najlepszym stanie i jak najdłużej mnie woził, bo auto u mnie na pewno zostanie do końca. Może wpadnie grill i kratki od gti, jakaś felga (pewnie 14 cali z racji nowych opon), będę chciał odnowić także rączki w środku, bo są bardzo obdrapane. Chodzi mi tez po głowie wygłuszenie przednich drzwi i założenie lepszych głośników. W przyszłym tygodniu dojdzie trzecia poduszka silnika (strona pasażera) i wymieniony zostanie czujnik ABS strona lewa-tył. Prawdopodobnie zostaną zamalowane odpryski na całym aucie (z wyjątkiem zderzaków przód i tył, bo one czekają na całkowite przemalowanie - efekt dwóch kolizji: z przodu to niestety moja wina - wspominane wyżej, a w Boże Ciało w tył wjechała mi kobieta Scenikiem. Mnie uratował hak, a jej zdemolował cały przód auta).

Ale co z tego wyjdzie to czas zweryfikuje, bo ze względu na obecną pracę nie mam zbyt wiele (prawie w ogóle) wolnego czasu i jestem cały czas w rozjazdach mieszkając po hotelach, więc nie mam nawet dostępu do garażu, żeby coś porobić. Z tego względu muszę dawać zarobić mechanikom :nea:

Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 20:42 przez adam2308, łącznie zmieniany 1 raz.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zazdroszczę koloru auta, bo taki właśnie chciałem :D
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

No faktycznie, kolor jest mega :grin:

Nie mogłem się powstrzymać i założyłem grill od GTI:
Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

Środkowa dolna kratka się klei (zaczepy) i brakuje mi jeszcze bocznej prawej, więc cały komplet zagości gdzieś w przyszłym tygodniu.

Zastanawiam się nad znaczkiem w czarny mat, ale chyba tak zostanie. Kolej na rączki wewnętrzne, idą do regeneracji ;)
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Mody na + :)
Mam nadzieje że pochwali się nowym fantem jak poczta doręczy :-)
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Jak będzie w kolorze nadwozia to jasne ;)

Chyba, że będę takim uszatkiem śmigać :D
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Polo w zeszłym tygodniu dostało nową poduszkę silnika (strona pasażera) i tym sposobem wszystkie 3 są nowe i oryginalne. Ponadto wymieniony został czujnik ABS strona lewa tył.

Ze wględu na zmianę miejsca pracy (w środę telefon, że wyjeżdżam, w czwartek po pracy wyjazd) z Gliwic na okolice Zielonej Góry na razie musiałem wstrzymać prace nad plastikami we wnętrzu i wrócę do tematu, jak już się tutaj ogarnę. Z nowości to upolowałem prawe lusterko od anglika od BraHOL 12 :piwo: a także zakupiłem sterownik centralnego zamka firmy Stig (bloker 64 z kluczykami-scyzorykami). Jakość kluczyków powalająca, niczym oryginalne.
Obrazek

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Mały UP.

W końcu miałem czas, żeby zabrać się za rączki w środku. Zmatowiłem je i potraktowałem Bollem strukturalnym do plastików. Efekt wg mnie bardzo fajny, niestety rączki były już klejone i po ponownym montażu lewa nie wytrzymała długo i się oderwała do końca.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety dwa tygodnie temu jakiś wandal w nocy urwał mi lusterko. W niedzielę rano zastał mnie taki widok:
Obrazek Obrazek Obrazek

Na szczęście udało mi się kupić lusterko w takim samym kolorze na allegro i po kilku dniach było zamontowane, musze jeszcze tylko zabezpieczyć odprysk lakieru na drzwiach przed zimą, bo też ucierpiały.
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Współczuje za sytuacje z rozwalonym lusterkiem :-(
Człowiek wkłada w auto całe serce czas i pieniądze, a tu przykra niespodzianka :banghead: :dizzy:
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

No niestety, ale dobrze, że to nie było to od Ciebie :) Bo ono czeka na mnie w domu na razie i na Święta będę je zakładać.

Samochód stał idealnie w polu widzenia kamery na ratuszu, ale ona oczywiście od kilku lat nie działa. Tego samego wieczoru koncert miał Krzesimir Dębski z orkiestrą, kto wie, może to hołota w garniturach po tym koncercie szła i rozwalała samochody? Bo Citroen po drugiej stronie ulicy też oberwał)
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Wróciłem na kilka dni do domu, więc udało mi się wymienić olej wraz z filtrem.Wybór padł na Valvoline Durablend 5W40

Obrazek

W końcu zamontowałem prawe lusterko od BraHOL 12 - od anglika z lekką modyfikacją, żeby poprawić pole widzenia. Jest super!

W tym sezonie oprócz spraw bieżących chodzi mi po głowie wygłuszenie podłogi z przodu i przednich drzwi.
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Pojechałem w kolejną delegację i samochód wylądował u mechanika z głośno hamującą turbiną.
Okazało się, że turbina jest bardzo ok, a odgłos ten wydaje hamujący wiatrak chłodnicy (nowy).

Za to ogarnięty mechanik stwierdził, że do wymiany jest kompletny napęd pompy oleju (wyciągnięty łańcuch) i tandem pompa, która ciekła na przewody paliwowe.

W dodatku przejechał się nim i powiedział, że nie jeździ, jak powinien. Rzucił mi orientacyjnym kosztem naprawy (~3k zł) i kazał się zastanowić, czy jest sens samochód ratować.

Nie wiem czy dobrze czy źle, ale postanowiłem go ratować, biorąc pod uwagę ogólny stan silnika i całej reszty. Mechanik zabrał się za samochód i po kilku dniach przyjechał po mnie i zabrał mnie na jazdę. Auto jeździ zupełnie inaczej, w końcu słychać turbinę jak pracuje, zbiera się dużo lepiej i od niższych obrotów. Wyważenie silnika sprawiło, że chodzi jeszcze równiej, nic go nie telepnie przy gaszeniu.

Wymienione/naprawione zostało:

- napęd pompy oleju SWAG,
- nowa tandem pompa SWAG,
- czujnik temperatury silnika (cały czas widział 60*C i jeździł na "ssaniu")
- wyważony silnik
- przepływomierz
- czujnik położenia wałka korbowego
- klocki przód

Dodatkowo kilka dni wcześniej padła mi regenerowana maglownica. Okazało się, że po zatarciu pompy wspomagania do układu dostały się opiłki, które sukcesywnie kaleczyły ją od środka aż w końcu zaczęła wypluwać cały olej w osłony. Na szczęście na miejscu była do kupienia używana w niezłym stanie.

Z bolączek, które zostały to lubi czasem (głównie na ciepłym, ale zdarza się i na zimnym) długo kręcić i nie może zapalić. Ponadto czasem po odpaleniu za raz zgaśnie, potem długo kręci, a jak odpali za chwilkę znowu zgaśnie. Potem już będzie jechał.
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Trzeba odgrzebać temat, bo ruch tutaj jak na lotnisku w Radomiu :)

W marcu wpadły światła do jazdy dziennej w klosze halogenów. Świecą bardzo dobrze, na tyle dobrze, że podobno rażą innych kierowców, gdy zbliża się wieczór. Będę je musiał ustawić bardziej poziomo.
Obrazek

Potem przyszły do mnie nowe głośniki - GMS 1968 PRO i zacząłem kombinować z ich montażem. Stojąc przed wyborem fabryczne dystanse z plastiku, a tymi z MDF zrobiłem hybrydę - połączyłem je razem wykorzystując dobre spasowanie i otwory montażowe z ori dystansów i sztywność dystansów z MDF. Całość usztywniłem płaskownikami i zamontowałem. Siedzi sztywno.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na urlop i montaż czekają teraz maty wygłuszające i pianka - mam nadzieję, że wystarczy na przednie drzwi plus podłoga od strony wewnętrznej - od deski do foteli.
Obrazek

Po robocie zdjęcie się należy - ogródek dziadków po wyjechaniu z garażu
Obrazek

Ostatnio przyszedł też schowek pasażera - znowu od BraHOLa dzięki! :oki: - mój był porysowany. Wymienię w wolnej chwili.

Polo ostatnio znowu (jak co roku w czerwcu :angry: ) dostało gonga. Jadący przede mną tir na drodze dwujezdniowej przegapił przejazd przez tory. Mając do wyboru próbować jechać pod wiaduktem, albo cofnąć się i przejechać "górą" wybrał to drugie. Niestety nie zauważył, że zatrzymałem się za nim. Nie miał też wstecznego światła. Kapnąłem się, że cofa we mnie, wrzuciłem wsteczny i zacząłem uciekać, bo nic za mną nie stało, ale brakło mi z sekundę-dwie i dostałem. Na szczęście oprócz połamanej ramki rejki i pogiętej rejki nic się nie stało.

A tu takie w pracy - trochę kiepskie światło i brak ostrości
Obrazek
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Witam
Widzę że kolega leci z tematem, jak zamontujesz głosniki to daj znać jak to gra i jakąś foto relacje jak to wygłuszyć :oki:
Co do schowka to cieszę sie ,polecam się na przyszłość.
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Jak znajdę czas, to na pewno pstryknę kilka fotek ;)

Tymczasem zrobiłem małego moda w sterowniku centralnego zamka: otwieranie szyb z pilota. Do tej pory szyby odsuwały się po przekręceniu kluczyka w zamku i przytrzymaniu w pozycji otwartej.
Wykorzystałem do tego drugi kanał w sterowniku (otwieranie klapy), do którego podłączyłem przekaźnik wydłużający. Po otrzymaniu impulsu (po przyciśnięciu przycisku na pilocie) przekaźnik na wyjście podaje prąd ciągły przez 10sek, które to podpięte jest pod sygnał otwierania. Idealny patent na przewietrzenie nagrzanego auta.
Tak to działa:https://www.youtube.com/watch?v=CuXuS4N4qrc
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Pora odświeżyć temat i wrzucić resztę obiecanych zdjęć z wygłuszenia.
  • Drzwi przed myciem, po zdjęciu boczków:
Obrazek Obrazek
  • Klejenie maty paskami ok. 20 cm od środka drzwi:
Obrazek Obrazek
  • Kolejnym krokiem to zaślepienie otworów w poszyciu. Przed tym warto wyczyścić prowadnice szyb, nasmarować zamek tak, żeby nie musieć dostawać się tam przez najbliższych 20 lat ;)
Obrazek
  • I drzwi wyklejone całkowicie:
Obrazek
  • Do tego boczki dostały od środka piankę głuszącą 6mm:
Obrazek
  • Kolej na podłogę. Chciałem ją wygłuszyć od deski rozdzielczej aż do wysokości lewarka, zakończenia tunelu środkowego. Na szczęście podłoga była bez jakichkolwiek oznak rudej.  ;D
Obrazek
Obrazek

Wrażenia? Ciszej nie jest, albo jest minimalnie. Na pewno nie ma żadnego efektu WOW!, jeżeli chodzi o hałas dobiegający od silnika, czy opon. Nie przy takim wygłuszeniu.
Natomiast brzmienie audio poprawiło się kolosalnie. Jest jakby więcej dźwięku w dźwięku (zasługa też pewnie lepszych głośników).
Słuchasz jakiejś piosenki i nagle myślisz "ooo, tej gitary tutaj wcześniej nie słyszałem" ;)
Dokręciłem też wszystkie śruby mocujące deskę. Dzięki temu pozbyłem się w większości uciążliwego jej skrzypienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N2”