Niedawno nabyłem VW polo z 2010 roku z przebiegiem 98 tys ( wszystko udokumentowane i sprawdzone ) z silniczkiem 1.6 TDI 75 KM.
Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego samochodu ( szczególnie użytkowników ), na co uważać podczas eksploatacji itp

Miał ktoś może styczność z chipowaniem tego silnika? Chciałem zwiększyć moc do około 120 KM, czy wtedy podzespoły nie będą zbytnio obciążane?
Zapytacie się pewnie czemu pytam o chip skoro kupiłem auto z najsłabsza opcją silnikową, otóż kupiłem moją polóweczkę od ojca mojego najlepszego kumpla, gość jest mechanikiem i pierwszym właścicielem autka, wymienił mi w cenie egr, rozrząd, pompę wody, filtry oleje itp. ( autko mega zadbane zresztą znam je od czasu gdy je kupił )
Zastanawiam się jeszcze nad tym czy nie wymienić kompletu sprzęgła razem z dwumasą, niby 98k km to nie dużo ale wolałbym być spokojny mimo że nie ma żadnych objawów zużycia, na pewno musiałbym wymienić łożysko oporowa a z tego co wiem konieczny jest demontaż całego sprzęgła, stąd też pomysł wymiany za jednym zamachem kompletu.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie oraz rady