[6r] 1.2 60KM - Falowanie obrotów i gaśnięcie auta

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bb_pl
Newbie
Newbie

[6r] 1.2 60KM - Falowanie obrotów i gaśnięcie auta

Post autor: bb_pl »

Witam serdecznie,

mam drobny problem z vw polo 6r 1,2 benzyna 60KM (11.2013). Autem na co dzień jeździ żona więc moja jazda tym autem jest od czasu do czasu chociażby ze względu na to żeby sprawdzić czy wszystko jest z nim ok. Ostatnio miałem baaardzo dziwną sytuację (auto stało kilka dni bez odpalania w niskich temperaturach) a mianowicie po odpaleniu auta i bardzo wolnej jeździe zatrzymaniu się auto zaczęło się dziwnie zachowywać tzn. obroty zaczęły falować i zaskutkowało to zgaśnięciem silnika. Auto akurat parkowałem do garażu celem podładowania akumulatora bo żona jeździ na bardzo krótkie odcinki. Ogólnie jest niski przebieg auta trochę powyżej 12 tyś km. Po naładowaniu auta objaw z falowaniem i zgaśnięciem się powtórzył. Przejechałem się trochę szybciej celem przedmuchania i objaw w takiej formie więcej się nie powtórzył. W ostatnim czasie podobno (z opinii żony) auto potrafi minimalnie zafalować obrotami, ale bez gaśnięcia. Poczytałem trochę i kwestie w starszych modelach to najczęściej zabrudzona przepustnica lub silniczek krokowy. Zastanawiające dla mnie jest to czy przy tak małym przebiegu rzeczywiście może to być np brudna przepustnica? Czy może to jest kwestia bardzo mały przebiegów auta i warto byłoby je mocniej przedmuchać? Czy mieliście podobne objawy?
Ostatnio zmieniony 08 gru 2016, 10:24 przez bb_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
n
n3o
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: n3o »

Hej, mi prawdopodobnie falowało bo jedna ze świec była niedokręcona, prawdopodobnie sama się odkręciła przez co przedmuchiwało pod nią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”