vw polo posiada ochronę ciśnienia oleju poniżej 2000 obr/min np silniki w 6N,6N1,6N2;
czujnik oleju - w zależności od koloru wartość ciśnienia styk rozwarty - zwarty w bar-h np; 0,3-0,6 0,75-1,05 w starszych modelach 2 czujnik niskiego i wysokiego ciśnienia (nie szukałem do którego roku produkcji oraz wartości )
licznik kontroluje ciśnienie - ilość obrotów / ciśnienie (nie szukałem powiązania ECU)
filtr siatkowy w pompie oleju- tzw cmok
filtr szczelinowy w pompie oleju
zawór przelewowy w pompie oleju -nadciśnienie około 5,0-7,0 bar
filtr oleju- zawór obejściowy na wypadek przytkania filtra oleju
Po przekręceniu kluczyka w pozycje 1 zaświeca nam się kontrolka oleju i po chwili gaśnie - zegary dostają sygnał z czujnika olej a że nie ma obrotów więc kontrolka gaśnie.
To jest nic innego jak początek kontroli ciśnienia oleju poniżej 2000obr/min
Przekręcamy kluczyk pozycja 2 np; odpalam silnik kontrolka nie świeci ponieważ ciśnienie do obrotów jest odpowiednie ,silnik pracuje na wolnych obrotach bez obciążenia czyli tzw bieg jałowy silnika .Jeśli z jakiś przyczyn ciśnienie oleju spadnie poniżej wartości czujnika to kontrolka nas poinformuje.
Więc jeśli wyjdziemy z pojazdu np czyścić szyby to nie brak kontroli silnika tylko naszej kontroli nad silnikiem a to ma się jak piernik do wiatraka

Silnik na biegu jałowym- nawet przy dodaniu obrotów nie koniecznie zapali się kontrolka ciśnienia oleju ponieważ naprężenia na wale korbowym mamy mniejsze jak przy biegu pracy czyli pod obciążeniem (ruszamy z miejsca)
Pamiętajmy o obsłudze sezonowej , dogrzewajmy silniki ,kilka złotych więcej wydane na paliwo a kłopotów mniej.
To tylko moje skromne zdanie w tym temacie.
ps. w czasie pisania tego postu wysłano nowa odpowiedź wyśle a potem przeczytam nową