Witam
Trzeba zrobić zmierzyć ciśnienie na cylindrach to podstawa i zrobić próbę olejowa.(więcej wujek google)
Będziesz wiedział co jest nie tak, pierścienie czy głowica itp.
Mój 1.6 16v nie bierze oleju ani grama a słyszałem że lubi olej. Jazda spokojna do pracy nie wiele km w rok raz w roku większa trasa na zlot i autostrada.
Diagnozował bym ten silnik bo jak coś kupisz to loteria te autka nie miały łatwo.
Sunshine Live Electronic Music Radio i\'ll always remember
Jak kolega wyżej próba olejowa powie Ci czy masz zużyte pierścienie i cylindry, jeszcze istotne jest na jakim oleju jeździsz bo syfny olej podnosi zużycie oleju. Jak na moje masz zapchane pierścienie olejowe i to prawdopodobnie na amen niestety.
Co wyszło z próby olejowej? Mechanik mechanikowi nie równy często się nie znają. Koszta remontu raczej nie małe koło 3000-3500 tyś za przyzwoicie zrobioną kapitalkę. Wymiana samych pierścieni ok 1000zł jak się zacznie w głowicy dłubać to może i 1000zł dojść jak wszystkie zawory do wymiany będą.
Mechanik nr1 zapieczone pierscienie olejowe
Mechanik nr 2 pierścienie głowica
Mechanik nr 3 rozbiore silnik i wtedy mozna stwierdzić co mu jest.
Różne warsztaty. Nie wiem czy remontować czy wymienić na inny silnik.
Nie dziw się bo bez rozebrania silnika przyczyny się nie znajdzie. Kupno innego może okazać się dobrym pomysłem ale trzeba brać też pod uwagę czy z nim jest wszystko OK. Aby znów nie mieć problemów.
Przerabiałem temat całkiem nie dawno tylko że robiłem wszystko sam. Wymieniałem pierścienie, cały rozrząd, pompe wody, remont głowicy, sprzęgło, świece, kable. Co do kosztów:
regeneracja głowicy full pakiet 700 zł
Pierścienie 180 zł
Rozrząd z pompa nie całe 400 zł
Sprzęgło oryginalne LUK 180 zł
Kable bremi 140 zł
Świece NGK 20 zł sztuka
Doliczyć musisz uszczelkę pod głowice i silikon pod pokrywe zaworów i miske olejowa bo tam nie ma uszczelek. Jak coś chcesz się jeszcze dowiedzieć śmiało pisz chętnie pomoge