Witam,
Posiadam Polo 9n (2004 r.) 1,4 benzyna 55kw (75km). Jakiś czas temu pojawił się pewien problem. Gdy zrobiło się chłodniej i odpaliłem rano samochód, na wolnych obrotach silnika, zarówno w trakcie postoju jak i w czasie jazdy wyczuwałem dziwną i nieregularną pracę silnika. Samochodem "szarpało", co jakiś czas. Udałem się więc do mechanika, który po podłączeniu komputera zdiagnozował problem z EGR. Po diagnostyce włączyła się też kontrolka check engine. Skończyło się na tym, że dziś zamontowano mi nowy EGR (oryginalny). W drodze powrotnej do domu, zaczęła migać kontrolka oleju, gdy tylko obroty wskoczyły powyżej 2 tys. Przed momentem ponownie wsiadłem do samochodu, odpaliłem silnik (zimny), kontrolka oleju ponownie się zaświeciła, ponadto silnik gdy jest zimny, znowu "szarpie". Gdy się nagrzeje do 90 stopni, wszystko jest ok, działa płynnie. Moje pytania:
- jeśli nie EGR, to co może powodować nieregularną pracę silnika?
- czy jest możliwe, aby w trakcie montażu EGR mechanik coś naruszył, odłączył i przez to nagle zaczęła świecić kontrolka oleju? Do tej pory było wszystko ok, nawet jak do niego jechałem, to nic się nie świeciło.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie.