[POLO 9N] 1.2 Jak odłączyć wąż chłodnicy?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
qwoot
Raczkujący
Raczkujący

[POLO 9N] 1.2 Jak odłączyć wąż chłodnicy?

Post autor: qwoot »

Wymiana chłodnicy. Odłączone wszystko elektryczne tylko te 2 węże jadowite za cholerę nie dadzą się zdjąć, nie ważne jak bym się siłował. Jak to zdjąć? Obkręcać nie obkręcać, na boki poruszać czy wyciągać na wprost tak jak kabelki elektryczne.  :-\

Poza tym jest metalowa zawleczka które chyba nic nie daje i łatwo ją zdjąć całkowicie - czy powinna być w pozycji normalnej tak jak jest to na zdjęciu czy jest źle umiejscowiona?
Przy demontażu całkowicie ją zdjąć czy trzeba przekręcić w jakiś sposób by umożliwiło to wyjęcie węża? Metalowa zawleczka jest w wypustkach jak widać na zdjęciu
Daje zdjęcie podglądowe jak ten przewód wygląda może ktoś już z nim walczył - czerwonym zaznaczyłem metalową część zawleczki.
Obrazek
q
qwoot
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qwoot »

Dobra przeszukałem najgłębsze odbyty internetu obcojęzycznego i chyba wygląda to tak: (jak gdzieś jakieś herezje głoszę to proszę o poprawkę, to główny cel mojego wpisu)
Węże tego typu odłączamy używając końskiej siły ruchem prostym bez żadnego obracania. Robimy to poprzez podważenie zawleczki śrubokrętem czy czymś tam łapiąc za kabłąk, i nie zdejmujemy go węża - po prostu przy tym ruchu / podważenia zawleczki jej bolce mają wejść w swoje wypustki / wyżłobienia w plastiku, a ten kabłąk ma sobie odstawać od węża w pewnej odległości (kąt90°).
Jak chcemy podłączyć wąż z powrotem, to ten kabłąk należy wsunąć na miejsce jeszcze przed podłączeniem węża(!) (by go schować przed podłączeniem jest podobno bardzo ważne, czego domowi "mechanicy" nie robią i przewód pod obciążeniem puszcza)
Przygotowany przewód z wciśniętym kabłąkiem, ponownie wsuwamy trafiając nim w odpowiednie wypustki, a jak wystarczająco mocno wciśniemy wąż to usłyszymy "klik"

A wszędzie indziej jak nie ma takiej zawleczki to można sobie okręcać gumowy przewód by łatwiej zszedł, po odsunięciu zwykłej obejmy zaciskowej
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”