Witam,
Mam kolejny problem, ponieważ nie działa mi klamka od klapy bagażnika. Otwieranie z pilota działa bez zarzutu, a klamką nie. Kupiłem nową klamkę z ASO ale po wymianie też nie działa. Po zaprowadzeniu do elektromechanika, stwierdzono, że prąd w wiązce jest, i dociera do klamki, a sama stara klamka jest dobra. Czy otwieranie bagażnika klamką może być w jakiś sposób zablokowane na komputerze? Macie może jakieś pomysły czy to może być spowodowane?
sprawdź wiązke przy zawiasie klapy, bardzo często ulega w tym miejscu uszkodzeniu, przez co robi się zwarcie.
Jak siostrze w 6R nie działało zamykanie klapy to miała coś takiego (zdjęcia z Polówki w kolorze Hot Orange): https://uk-polos.net/viewtopic.php?p=521086#p521086
Poniżej masz link do schematu (sterowanie zamkiem bagażnika). Klamka oznaczona jako E234. Jeśli otwieranie bagażnika działa z pilota, to ja bym prześledził wiązkę elektryczną do klamki.
Witajcie.
Jestem zmuszony odkopać temat.
Od paru dni miałem problem z wycieraczką tylną oraz otwieraniem klapy bagażnika.
Dziś problem się nasilił Tj zaczęły naprzemiennie migać światła stopu oraz kierunkowskazy. Znalazłem przerwaną wiązkę w miejscu przelotu klapa bagażnika- reszta auta.
Przewody zlutowałem ze sobą, zaizolowałem.
Obecnie sprawa wygląda następująco:
- wycieraczka działa poprawnie
- nie działa centralny zamek
ponad to:
- cały czas migają światła awaryjne
- cały czas świecą światła stopu
Aby nie rozładować akumulatora- musiałem go odpiąć.
Proszę o informację, schemat, cookolwiek, co pomoże mi zlokalizować źródło sygnału sterującego ww. światłami. Domyślam się, że światła są sterowane nie przekaźnikami , a tranzysorami- może one dostały zwarcia.
Proszę o pomoc
pozdrawiam,
Piotrek
Jestem poza miejscem zamieszkania, ale mam podstawowe narzędzia, miernik przy sobie.
Nie wiem, czy problem już rozwiązany, ale jak coś to pod linkiem poniżej możesz znaleźć schemat okablowania tylnych świateł.
Sterowanie odbywa się poprzez modułu J519.