VW Polo 1.9 TDI - Układ napędowy błąd P2196

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kamilk87
Newbie
Newbie

VW Polo 1.9 TDI - Układ napędowy błąd P2196

Post autor: kamilk87 »

Witam! Podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka Check Engine. Zawsze wożę w aucie kupiony kiedyś za parę złoty interfejs Bluetooth ELM 327 więc podłączyłem go do auta i przy pomocy aplikacji na telefon przeskanowałem moją polówkę. Wyskoczył mi błąd P2196 - Układ napędowy O2 Sensor Signal Stuck Rich bank1 Sensor1. Błąd ten pojawił się podczas pobytu w górach więc uznałem, że może to być pojedynczy błąd związany z jazdą w górach - kręciłem się autem po różnych podjazdach i zjazdach więc silnik był mocno eksploatowany. Usunąłem błąd i czekałem co dalej. Niestety błąd pojawił się znowu. Oprócz błędu auto nie wykazuje żadnych innych problemów - silnik pracuje równo, spalanie w normie, ma moc oraz przyśpieszenie. Jedyne co mogę sobie zarzucić to fakt, że nie wymieniłem jeszcze oleju ale wymiana zostanie przeciągnięta max o 500km. Moje pytanie brzmi: z czym związany jest w/w błąd? Od czego zacząć poszukiwania w aucie? Na forach znalazłem, że powodów może być wiele - najczęściej jednak pojawiały się sugestie dotyczące sondy lambda, EGR'a lub filtra DPF. Podjadę oczywiście do mechanika, żeby sprawdzić dokładnie co się dzieje ale może Wy macie jakiś pomysł? Dodatkowo myślicie, że mogę jeździć normalnie autem dopóki nie ustalę przyczyny?

Poniżej zamieszczam również logi z Freeze Frames z interfejsu:

Informacje o zamrożonych ramkach:
------------------
Obciążenie silnika = 0 %
Temperatura płynu chłodzącego = 88 °C
Ciśnienie w kolektorze dolotowym = 16,244 psi
Obroty silnika obr./min = 1 594,5 rpm
Prędkość (OBD) = 41 km/h
Temperatura powietrza na wlocie = 21 °C
Przepływ przez masowy przepływomierz powietrza = 27,16 g/s
Położenie przepustnicy = 94,902 %

Z góry dziękuje za pomoc.
Kamil
k
kamilk87
Newbie
Newbie

Post autor: kamilk87 »

Witam! Po wizycie u mechanika i podpięciu pod komputer okazało się, że była to sonda lambda. Sondę wymieniłem a błąd usunąłem własną aplikacją. Pytanie czy trzeba coś dalej z tym robić? Czy może jeszcze jakaś adaptacja sondy jest konieczna...?
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”