Polo 9N - nie działa otwieranie bagażnika z oryginalnego pilota

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
najdzik
Newbie
Newbie

Polo 9N - nie działa otwieranie bagażnika z oryginalnego pilota

Post autor: najdzik »

Witam

Jak w temacie.
Mam problem ze zlokalizowaniem usterki niedziałającego otwierania bagażnika z oryginalnego scyzoryka.

Po przyciśnięciu przycisku zapalają się kierunkowskazy, a siłownik w klapie ani drgnie.

Brakuje napięcia na przewodzie, który uruchamia siłownik.Masa jest obecna.
Pomiar wykonałem na dole, przy kostkach łączących wiązkę klapy z wiązką, która idzie w próg samochodu (sprawdzałem po obu stronach kostek)

Jak podam napięcie na siłownik, ten zaczyna działać i porusza mechanizmem - więc siłownik sprawny.

Wiązka klapy sprawdzona i sprawna.

Zauważyłem że jak nacisnę centralny zamek, to w module pod kierownicą słychać klikający przekaźnik, natomiast jak nacisnę otwieranie klapy to nie słychać żadnego przekaźnika.Migają jedynie kierunki i to wszystko.

Tak jakby sygnał otwierania bagażnika nie wychodził z moduły (no chyba że siłownik nie jest sterowany żadnym wewnętrznym przekaźnikiem)

Mnie się skończyły pomysły jak to ożywić, dlatego zwracam się do was.
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

Masz wykodowaną opcję w sterowniku.
Vcds pomoże
n
najdzik
Newbie
Newbie

Post autor: najdzik »

A gdzie to znajdę w VCDS?
b
borys1966
Newbie
Newbie

Post autor: borys1966 »

Miałem to samo .znajomy szukał w komputerze wyłączenia wersji skandynawskiej i coś poprzestawiał w kodowaniu . Żeby było ciekawiej to kluczykiem tez nie otwierałem bo nie działał zamek . Konieczna była kolejna wizyta  i poprawienie kodowania .
ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”