Odcinanie obrotów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Grzego90
Newbie
Newbie

Odcinanie obrotów

Post autor: Grzego90 »

Witam

Silnik benzyniak, 1.4 85 km. Gdy obroty dochodzą do 6 tysięcy czyli do czerwonego pola to jest odcinka, a na biegu jałowym gdy się gazuje to odcina przy ok 4 tysiącach. Tak powinno być?
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

Witaj

Nic się nie przejmuj, to tak musi być, to jest celowe zabezpieczenie , by silnika nie rozwalić.
Też kiedyś o to tu pytałem z 7 lat temu w tym wątku.:
https://vwpoloklub.pl/forum/index.php/t ... 062.0.html
Wcześniej nie wiedziałem o tym i zabrałem się za wyprzedzanie , to wtedy był szok co robić , a auto nie idzie :(
Ale jakoś pokusiło mnie by przerzucić na czwórkę i dalej można było wyprzedzać, ufff  dobrze że nic z przeciwka nie jechało...
To nie znaczy że lubię tak wysoko kręcić , ale czasem sytuacja wymaga,dlatego już mam przynajmniej świadomość na przyszłość w takich sytuacjach.
Cza się pogodzić , i jak to mówią koledzy z roboty, jak nie masz czym to nie startuj.

To już nawet miała od siostry córka w starym Leonie jedynce z 1.6 motorem, też jej odcinało
bo extra sprawdziła jak jej o tym powiedziałem.
Wątpię by ktoś co ma VCDSa by ci zdjął to odcinanie,
ale jak ci zależy to pytaj, ja to smole.
G
Grzego90
Newbie
Newbie

Post autor: Grzego90 »

No właśnie czytałem, że w niektórych autach są takie blokady, ale nie byłem pewny czy w polówce też tak jest. Ja też nie piłuje do odcięcia, z reguły przed wyprzedzaniem redukcja i but i jakoś idzie w miarę sprawnie jak na tak mały silnik, zwłaszcza na drugim biegu się fajnie zbiera. Po przesiadce z corsy którą ciągnik się ledwo wyprzedzało to tu jest wyścigówka heh :P Dzięki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”