niepotrzebny ci zaden klucz dociagasz z czuciem zreszta umnie jak dokrecalem az poczulem opor
tylko kup dobra uszczelke i te okragle uszczelki co sa pod srubami ale niepamietam czy one sa w komplecie czy osobno
[quote=""diego""]Dzięki chłopaki, zabiorę się więc do dzieła![/quote]
Tylko nie za energicznie : śruby dociągać trzeba równo, stopniowo i "z czuciem" żeby pokrywa nie pękła, co, niestety, czasem się zdarza ( podobnie jak np. w Skodzie Favorit )
Jeśli ktoś to robi pierwszy raz,to najlepiej zdjąć pokrywę i bez pokrywy policzyć sobie mniej więcej ilość obrotów śrub przy wkręcaniu,do oporu...Te śruby mają niewielką średnicę i nie są za bardzo wytrzymałe.Wydaje się,że jeszcze trochę się je dociągnie (np. ciągle się sączy olej) i śruba się ukręca,bo uszczelka nie jest mocno dociśnięta,a gwint się kończy...w sumie aż tak dużej siły do tego nie trzeba użyć.Sam tak ukręciłem śrubę,musiałem później zastosować wykrętak do jej wyciągnięcia,a przy policzeniu obrotów masz mniejsze szanse,że przekręcisz śrubę.
Jeśli po wymianie będzie nadal się sączyło,to polecam silikon do uszczelek..też mi się sączyło pomimo nowej,oryginalnej uszczelki,po silikonie suchutko.
ok dzięki bo szły przypuszczenia że mogło jej nie być przy fabrycznym składaniu, aczkolwiek czy ktoś mi jeszcze powie, czy bez żadnych komplikacji można u mnie zdjąć pokrywę i wymienić? bo mi wygląda na to, że trzeba rozrząd jeszcze ściągać, ale nie jestem pewny
Podłacze się i dodam od siebie pytanko. Czy zbyt mocno przykręcony dekiel może powodować że zawory uderzają o niego?
Poprzedni własciciel nie wymienił tej uszcelki a cieknie mi olej z niej i podejrzewam że skręcił mocno żebym nie zauważył.
Ile orintacyjnie kosztuje u mechanika wymiana usczelniacza przy wodziku pod skrzynią? Z góry dzięki za odp.
[quote=""lionheart198""]Podłacze się i dodam od siebie pytanko. Czy zbyt mocno przykręcony dekiel może powodować że zawory uderzają o niego?[/quote]
Nie,to nie przez dokręcenie,prędzej pokrywa pęknie,albo śrubę ukręcisz.A bardzo Ci coś stuka z okolic pokrywy?Jaki dźwięk? Może to szklanki?
Ja zdejmowałem pokrywe do polerki i teraz patrze że sie sączy spod uszczelki... fuck. Ona jest jednorazowa, ze jak sie ją zdejmie to trzeba nową koniecznie? Dokręciłem do oporu tzn do lekkiego oporu bez duzej siły.
Borek
po odkreceniu nie skrecisz idealnie tak samo jak było wczesniej wiec wymiana uszczelki (groszowa sprawa) jest nie unikniona, bo jak sam widzisz bedzie sączyc...