no więc sprawa ma się tak że nie można przekręcić kluczyka w drzwiach kierowcy żeby zamknąć samochód
słychać w środku jakby sprężynkę czy coś co się napina i przeskakuje a kluczyk natrafia na duży opór
nie próbowałem na chama bo nie chciałbym czegoś uszkodzić
zamyka się lekko jak zawsze
sluchaj! Sprawa jest prosta - rozbierz dzwi i wymontuj zamek, ok 15 minut roboty.
Co moze byc przyczyna, jest kilka opcji. U mnie bylo to ze ktos probowal sie wlamac i w zamku jest taki "koszyk" ktory zlamal, i moglem kluczykiem jedynie zamykac dzwi. Otworzyc sie nie dalo. Jezeli to bedzie to, to bez wydatkow mozesz przelozyc ten element z dzwi od pasazera.
Pozdrawiam
wiesz co nie mam pojecia czy mozna to kupic, moze na szrocie,z innego zamka , ale nie wiem, nie chce Cie w blad wprowadzac. Ja generalnie to pozbylem sie mozliwosci otwarcia dzwi przy pomocy kluczyka, ze wzgledu na to ze juz probowali sie wlamac. Wstawilem centralny i otwieranie na pilota. Koszt przy wlasnej robociznie 125 zl. Wrazie braku lub jakiegos problemu z zasilaniem, pilotem mozna zawsze wejsc przez bagaznik. (ja mam wersje 3d)
odnośnie zamka to mam troszkę inny problem bo mi zamarza jak jest ostrzejszy mrozik, pewnie dostała sie tam woda bo ta mała klapka która jest w miejscu gdzie się wkłada kluczyk nie oddaje i jest cały czas jakby to nazwać otwarta.
Myślałem żeby to naprawić, ale tak jak mówi kolega troszkę ciężko na mrozie a poza tym to nie wiem czy jak rozkręcę to czy uda mi się z powrotem to złożyć.
I tutaj prośba: czy ma ktoś może schemat jak rozkręcić zamek?? Parzyłem ze jest tam śrubka w drzwiach ale co później...
nie ma większej filozofii??
ale zamarza i nie można przekręcić kluczyka w zamku
czy otwieracz zamek ale rygiel w drzwiach trzyma i nie można otworzyć (mimo iż samochód jest odkluczony)
jeżeli nie możesz przekręcić kluczyka to kup sobie w motoryzacyjnym płyn do zamków w którym jest smar
z takim cienkim dziubkiem
daj trochę przez wkladkę (od zewnątrz)
i przez gumę która jest z boku w drzwiach
Tak wiec ten "koszyczek" to chodzi o element na prawo nad sprezynka. U mnie zostal wylamany na jednym koncu co spowodowalo ze dalo sie otwierac ale nie dalo sie zamknac.
Problem z zamkiem dotyczy rowniez wioselka, ten najdluzszy element.
Pozdrawiam
musisz jeszcze zdjąć ten plastik od regulacji lusterek, tam masz jedną śrubkę a reszta to jest na zatrzaski, podwadź lekko i powinnno odejśc bez problemu.. aaa jeszcze musisz zdjąc korbke.
a pod tym plastikiem koło lusterka nie było żadnej śrubki ale za to koło głośnika na dole były dwie
melduję że operacja wymiany uszkodzonego (jak się okazało) "wiosełka" poszła pomyślnie i drzwi otwierają się pięknie
a rozebrałem też tylny zamek i okazało się że czujnik który powinien włączać światełko w tylnej klapie jest w stanie agonalnym i niestety raczej go nie naprawię
nie wiecie czy można takowy gdzieś kupić?